Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Studiekeuze voor studiekneuzen #9: Studie op latere leeftijd (24 – 27) en een rugzak

Blog

Studiekeuze voor studiekneuzen #9: Studie op latere leeftijd (24 – 27) en een rugzak

Voor iedereen die worstelt met het kiezen van een vervolgopleiding, hier een nieuwe bijdrage door anoniem voor de rubriek Studiekeuze voor Studiekneuzen

Opgegroeid in een onstabiel gezin met een narcistische vader aan het hoofd betekent al niet veel goeds, zeker niet als hij een eigen onderneming heeft waar je in meegenomen wordt en in plaats van als kind als werknemer wordt behandeld thuis.

Al sinds kleins af aan werd ik al beziggehouden met mijn vader’s kapperszaak. Ik zou gaan studeren voor het kappersvak en mijn zaterdags bijbaantje in de salon zou omgevormd worden tot een vaste fulltimebaan met veel mogelijkheden. Op mijn 15e begon ik aan de kappersopleiding en heb die in 2 jaar mogen afronden. Op mijn 17e begon ik meteen als fulltime kapper want dat was de bedoeling. Tijdens mijn middelbareschooltijd (VMBO-T) hebben mijn ouders hun idee in de mooiste woorden verteld, en wanneer ik tegensprak werd ik weer voor alles uitgemaakt. Als ik nu terug kijk had ik graag gehad dat ik niet 4 jaar (ik was 15 bijna 16 toen ik klaar was) maar net zoals de meeste 6 jaar had gedaan over de middelbare. Dan had ik nog wat langer kunnen nadenken over wat ik nou eigenlijk wilde doen qua studie. In plaats daarvan volgde ik direct mijn ouders hun advies door de kappersopleiding (MBO 4) te doen. Wel met een niet uitgekomen belofte dat ik daarna een andere studie mocht gaan doen maar ieder geval deze “baanzekerheid” zou hebben.

Er is veel gebeurd door de jaren heen, waaronder dat ik uit huis ben geschopt, onterft en voor van alles en nog wat ben uitgemaakt omdat ik ontslag wilde nemen in hoop om een meer gezonde afstand te creëren tussen werk en gezin, mijn vader was het hier niet mee eens. Gelukkig ben ik opgevangen door de rest van mijn familie, helaas betekend dat dat mijn ouders hun ook de rug hebben toegekeerd.

Ik heb een half jaar bij mijn nicht en haar man gewoond en toen de sprong genomen om mij aan te melden voor een studie die ik al een lange tijd wilde volgen. Ik wilde iets doen met mijn creativiteit en zocht een school waar ik dat kon doen. Zo vond ik de opleiding Media Vormgeving, laat je niet verwarren door de naam; media wordt hierbij gebruikt als het meervoud van medium, dus niet specifiek digitaal. Ik koos er voor om een MBO 4 opleiding te volgen ondanks dat ik dankzij mijn vorige opleiding een HBO kon volgen. Dit deed ik omdat ik bewust was dat ik neurodivers (ADHD (laat gediagnosticeerd) en C-PTSS) ben en het op safe wilde spelen, bij MBO kun je namelijk net wat meer ondersteuning verwachten vergeleken bij het HBO. Na het maken en inleveren van mijn intake opdrachten kreeg ik te horen dat ik was aangenomen, ondertussen was ik voor een tijdje bij mijn toenmalige relatie gaan wonen en toen mijn studie begon een kamer gaan huren.

Ik heb net wat meer levenservaring maar ik voelde mij niet echt een buitenstaander en heb een goede groep vrienden gemaakt tijdens mijn studie.

Ik was de oudste van de klas (24-25) en dat was niet moeilijk aangezien de meeste direct uit de middelbare kwamen en op z’n jongst ongeveer 15 waren. Ik merkte tegelijkertijd veel maar ook niet veel van het leeftijdsverschil, ik heb net wat meer levenservaring maar ik voelde mij niet echt een buitenstaander en heb een goede groep vrienden gemaakt tijdens mijn studie.

De opleiding voelde goed en het voelde ook als de eerste opleiding waar ik ook echt op mijn plek zat. Ik ben ijverig van nature maar tijdens deze opleiding voelde ik mij ook voor het eerst echt gehoord. Misschien was het omdat ik nu beter wist met dingen om te gaan en misschien komt het door een andere generatie docenten, in ieder geval, ik ben blij dat ik deze keuze had gemaakt.

Omdat ik weg was bij een toxisch huishouden en nu de ruimte heb om mijn ding te doen ben ik zeer gegroeid als persoon. Helaas zijn er nog redelijk wat “na weeën” van de trauma’s die ik in de afgelopen +20 jaar heb opgebouwd maar ondanks dat kan ik zeggen dat ik in een zeer korte tijd (3 jaar) er erg op vooruit ben gegaan. Ik heb vooral geleerd dat er echt mensen bestaan op deze wereld die daadwerkelijk je willen helpen en niet alleen zodat zij er iets uit kunnen krijgen. Ook op mijn stage bij Kattuk.nl / Welzijnskwartier waar ik verschillende opdrachten maak ervaar ik dit maar al te goed. Mijn stem wordt gehoord en mensen denken met mij mee. Ik ben blij dat ik deze plek heb kunnen vinden en mijn stage hier mag volgen. Zeker omdat ik bij mijn eerste stage een totaal andere ervaring had en uiteindelijk vroegtijdig bij weg ben gegaan.

Nu zit mijn opleiding er bijna op. Alleen nog mijn examens en het afronden van mijn stage, daarna de wijde wereld in en hopen op het beste. Voor deze opleiding ging ik niet voor de baanzekerheid gedachten maar wat ik wilde leren. Ik ga straks een spannende tijd tegemoet hierdoor maar ik weet dat ik uiteindelijk wel ergens terecht kom door mijn vaardigheden en inzet. Ik ben sowieso al verder gekomen dan ik ooit had gedacht.

Over de reeks Studiekeuze voor studiekneuzen

Toch eigenlijk best gek dat je op je 17de nog niet mag stemmen maar wel al moet kiezen wat je de rest van je leven wilt doen. Het leven van een student gaat niet altijd over rozen en het kiezen van een studie loopt niet altijd op rolletjes. Daarom speciaal voor al de studiekneuzen onder jullie deze rubriek “Studiekeuze voor studiekneuzen”. In deze rubriek vertellen mede studiekneuzen hun verhalen en delen wat tips en tricks of persoonlijke adviezen. De vorige edities vind je HIER!

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X