Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Pride groep legt krans voor Dodenherdenking

Blog

Pride groep legt krans voor Dodenherdenking

Op zaterdagavond 4 mei vond de jaarlijkse Dodenherdenking in de gemeente Katwijk plaats. Voor het tweede jaar op rij werd er ook een krans gelegd door Katwijkse LHBTIQ+-jongeren van Pride groep ‘Klets’.

Bij het oorlogsmonument ‘De Leeuw’ naast het gemeentehuis in Katwijk aan Zee werd om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden. Vervolgens vond de officiële kranslegging plaats. Aan Raven, Alen en Mike was de eer om de krans te leggen.

We hebben vorig jaar voor het eerst meegedaan met de kranslegging en dit jaar was er geen twijfel om weer mee te doen. Want we vinden het belangrijk om te blijven herdenken en aandacht te vragen voor het onbeschrijflijke leed en de slachtoffers van de oorlog. We vinden het heel waardevol om hier onderdeel van te zijn en zijn er volgend jaar weer bij!

De kranslegging is een belangrijk moment, want net als in Duitsland wilden de Nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog homoseksualiteit in Nederland bestraffen. In Nederland vond vervolging niet plaats, wel was je extra verdacht. In Duitsland werden zeker 50.000 homoseksuelen om hun geaardheid vervolgd. In Duitse concentratiekampen werden homo’s zelfs als aparte categorie gevangenen behandeld, en moesten ze een roze driehoek op hun kleding dragen.

Wil je meer informatie over de vervolging van LHBTIQ+ mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog? Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft een online tentoonstelling, genaamd Vervolgd Verlangen, over homoseksualiteit in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Neem ook eens een kijkje op de speciale pagina over 75 jaar bevrijding op Kattuk.nl, die we enkele jaren terug samen met jongeren EN ouderen hebben gemaakt. Je vindt hier tal van foto’s, video’s en verhalen.

Hieronder de video van RTV Katwijk. Onderaan het bericht de foto’s, gemaakt door Damian.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door LHBTI kattuk.nl (@lhbti_kattuk.nl)

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X