Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Interview: Vink, een Katwijkse guerrilla strijder

Blog

Interview: Vink, een Katwijkse guerrilla strijder

Het kiezen van een vervolgstudie kan verdomd lastig zijn. Onze voorzitter Jens besloot een tussenjaar te nemen om te onderzoeken welke vervolgstudie hij wil doen. En hij is er uit!! Het wordt Journalistiek. Om zich voor te bereiden op z’n nieuwe studie heeft hij ons aller Richard Vink geïnterviewd over zijn tijd bij PodKat.

Veel leesplezier!!!

Interview: Vink, een Katwijkse guerrilla strijder

Podkat, u zegt het hoogstwaarschijnlijk precies niets maar binnen het Zuid-Hollandse Katwijk aan zee is het een begrip. Het mediakanaal weet al een jaar of 3 onophoudelijk de aandacht van geheel facebookend Katwijk, en in uitzonderlijke gevallen zelfs van de reaguurders van Dumpert, te trekken met hun videoreportages met een vaak wat brutaal en lichtelijk provocatief toontje. Vandaag ga ik op bij bezoek bij Richard Vink, medeoprichter en ontregelend boegbeeld van het kanaal die onlangs besloot om Podkat achter zich te laten. Ik praat met hem over zijn tijd bij Podkat, het besluit om deze te af te sluiten en zijn toekomstplannen.

Welkom Richard, zou je me, om te beginnen, mee kunnen nemen in de opstartperiode van Podkat?Vink
Het begon met mijn eigen YouTube-kanaal (helaas weer offline, red.) waarop ik toentertijd op droogkomische wijze filmpjes maakte over cultuur in Katwijk. Rond diezelfde tijd kreeg Jeffrey Schreuder, een lokale media-ondernemer en kennis van me het idee om een nieuw lokaal mediakanaal te starten. Dit als alternatief voor de in zijn ogen “saaie” en niet op jongeren gerichte lokale omroep. Jeffrey kwam in aanraking met mijn video’s en besloot mij hierop te vragen om mee te helpen, ik kon me direct vinden in zijn ideeën en motivatie. Samen hebben wij vervolgens de inhoudelijke basis gelegd voor het concept Podkat.

Hoe zie je, terugkijkend op die periode, jouw toenmalige rol binnen Podkat?
Ik zie mijzelf een beetje als een guerrilla strijder, Zeker in het begin kregen we veel tegenwerking uit organisaties en evenementen, het feit dat we vervolgens toch gingen opnemen gaf het geheel een ruw tintje. Daarnaast beschouw ik mijzelf ook als geestelijk vader van Podkat. Ook nu nog geef ik regelmatig advies aan Jeffrey met betrekking tot nieuwe items.

Na drie jaar als het discutabele digitale gezicht van Katwijk besloot je onlangs te stoppen met Podkat, wat waren hiervoor je beweegredenen?
Ik wou voornamelijk ruimte vrijmaken voor een nieuwe generatie binnen Podkat. Daarnaast had ik het idee dat voor mijzelf het hoogtepunt bereikt was, het leek me verstandig nu te stoppen voordat de kwaliteit achteruit zou gaan. Iedereen binnen Podkat, in het bijzonder Jeffrey, vond het jammer maar ze begrepen mijn keuze en motivatie.

Je bent inmiddels een soort Katwijkse cultheld, wat merk je hiervan in je dagelijkse leven?
Ik word op straat regelmatig herkend en nageroepen, hier zitten voor mij twee kanten aan. Aan de ene kant vind ik het fijn om waardering te krijgen maar aan de andere kant zit er een soort verheerlijking achter die ik enigszins verafschuw. Dit alles is vrij ironisch aangezien veel video’s juist door puur toeval tot stand kwamen.

Wat zijn je toekomstplannen en wil je daarin je bekendheid gebruiken?
Ik ben eigenlijk altijd bezig met het bedenken en ontwikkelen van nieuwe creatieve projecten. Daarnaast wil ik proberen om mijn bekendheid in te zetten voor het bevorderen en stimuleren van culturele activiteiten binnen Katwijk.

Richard, bedankt voor je tijd en succes met je toekomstige projecten.
Jij ook, SO naar Utrecht.

Door: Jens Guijt

Geschreven door: Jens Guijt

Geen reacties

Laat een reactie achter

X