Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Interview met Arianne van der Bent

Blog

Interview met Arianne van der Bent

‘Dievenspoor’ is het eerste boek van de Katwijkse Arianne van der Bent (23 jaar) (www.argulehs-dungeon.tk). Toen ze twee jaar was, verhuisde ze naar Katwijk en daar heeft ze – behalve een jaar in Amsterdam en een paar maanden in Leiden – altijd gewoond. Voordat haar boek uitkomt, kun je hier nu alvast een interview, dat Kattuk.nl met haar had, lezen.

Heb je altijd al schrijver willen worden?
Schrijven is altijd puur een hobby voor mij geweest. Ik stuurde altijd wel eens per jaar een manuscript naar een uitgeverij, maar aangezien ik deze altijd ongelezen terug kreeg, had ik eigenlijk de hoop opgegeven. Toen besloot ik het over een andere boeg te gooien. Ik wilde wel iets met schrijven of boeken doen, of journalist leek me ontzettend leuk. Daarom heb ik mijn studie daarop afgestemd: Media- en Informatiemanagement. Ik koos de afstudeerrichting Redacteur en nam voor mijn keuzevakken vakken die te maken hadden met boeken, tijdschriften en websites. Ik dacht zo: ik word dan wel geen schrijver, maar ik zal er in mijn beroep wél mee te maken krijgen. Dat is nu inderdaad het geval. Ik ben correctrice voor kinder- en jeugdboekenuitgeverij Leopold/Ploegsma en bij de LOI.

Als je de hoop al had opgegeven, hoe komt het dan dat je boek dan toch is uitgekomen?
Ik heb tijdens mijn studie bij verschillende uitgeverijen stage gelopen en kwam zo steeds meer te weten over het uitgeverijvak. Tijdens mijn afstudeerstage bij een grote fantasy-uitgeverij kreeg ik veel manuscripten van mensen met de ambitie om schrijver te worden, onder ogen. Ik rondde toevallig rond die tijd Dievenspoor af en ik dacht: laat ik het voor de lol eens insturen naar een uitgeverij. Het was dus een hele verrassing toen ik opeens een telefoontje kreeg dat het boek uitgegeven zou worden!

Wat doe je verder in je vrije tijd?
Ik doe ontzettend veel in mijn vrije tijd. Ik hockey, lees alles wat los en vast zit, schrijf natuurlijk, maak graag lange wandelingen door het bos. Verder doe ik aan middeleeuws zwaardvechten, gamen (vooral World of Warcraft), speel ik basgitaar en tin whistle, luister ik naar metal en folk en mijn grootste hobby is: Live Action Role Play oftewel LARP. Voor degene onder jullie die niet weten wat dat is – en dat geldt voor de meeste mensen 😛 – neem eens een kijkje op www.cauldron.bene.ws, de site van mijn vereniging. Het is moeilijk zomaar een definitie van LARP te geven. Je kunt het vergelijken met theater, maar dan zonder publiek en script. Om een vriend van me te quoten: riddertje voor gevorderden 😉

Dit is je eerste boek. Heb je hiervoor nog wat geschreven?
Ik schrijf al vanaf mijn tiende, dus ik heb al redelijk wat geschreven voor Dievenspoor. Er is bijvoorbeeld een serie waar ik al twaalf jaar aan schrijf, Tussen de bergen in, ook fantasy, maar of ik die ooit uit ga geven, weet ik niet. Ik heb ook een periode gehad waarin ik vooral korte griezelverhalen en thrillers schreef. De laatste jaren echter is het vooral fantasy dat ik schrijf. Ik ben erachter gekomen dat dit genre me toch het meeste aanspreekt.

Wat is het voor boek? Waar gaat het boek over?
Dievenspoor is een fantasy-boek over een eiland, Magerra, waar al jaren ruzie is tussen twee bevolkingsgroepen, de Schutters – de heersende klasse – en de Dieven. Niandra, een meisje dat eruitziet als een Schutter, maar in een Dievendorp woont, leeft een relatief rustig leven, totdat er een moord gepleegd wordt en Niandra is natuurlijk de perfecte zondebok. Ze vlucht met haar nichtje Sillin en een gezamenlijke vriend, Andu, richting de hoofdstad. Vlak voor de moord is Niandra namelijk achter een plan gekomen van Dieven om de koning te vermoorden en ze besluit dat ze – omdat ze zo op een Schutter lijkt – persoonlijk de koning kan waarschuwen. De weg ernaartoe is echter gevaarlijker dan ze had gedacht…

Zit er een bepaald thema in het boek?
Ja. Iets wat een belangrijke rol speelt in dit boek, is onverdraagzaamheid. Dieven worden als vuil behandeld, iedere Dief denkt dat elke Schutter een op geld en macht beluste schoft is. Niemand vertrouwt elkaar en iedereen probeert de andere bevolkingsgroep zo veel mogelijk te mijden. De hoofdpersonen proberen daar verandering in te brengen en stuiten op veel vooroordelen die ze niet helemaal kunnen begrijpen.

Waarom heb je dit thema gekozen?
De meeste fantasy-boeken gaan over werelden die hard zijn, maar toch harmonisch en op een of andere manier romantisch. Nooit gaat het over een onderwerp als discriminatie. Het leek me toen ik eraan begon, een originele insteek van het standaard ‘held redt de wereld’-verhaal.

Wat is je motivatie geweest om dit boek te schrijven?
Dievenspoor was in eerste instantie helemaal niet bedoeld als verhaal.

Ik vond – en vind – het altijd leuk om compleet bedachte dagboeken te schrijven over compleet bedachte personages op nogal vreemde werelden. Ik heb wel tientallen van die verhalen in een la liggen, de meeste niet afgerond. Zo is Dievenspoor ook begonnen. Ik had een landkaartje getekend en was begonnen met de eerste paar dagen, waarin ik een beschrijving van een stad en familieleden en vrienden van Niandra had gezet. Daarna belandde mijn schrijfsels ergens onder in een doos. Toen ik jaren later mijn kladjes aan het doorbladeren was, op zoek naar een leuk onderwerp voor een verhaal, kwamen deze bladzijden weer boven water. Ik was toevallig net begonnen met het schrijven van fantasy en meteen dacht ik: dit is een leuk idee voor een boek! Ik heb daarna een verhaallijn bedacht, heb personages uitgewerkt en ben gewoonweg begonnen met schrijven.

Hoe lang heb je over het boek gedaan?
Dat kan ik niet precies zeggen, aangezien ik de gewoonte heb om verschillende verhalen door elkaar te schrijven. Toch denk ik dat ik wel ongeveer een jaar/anderhalf jaar bezig ben geweest, met tussenpozen waarin ik niets tot bijna niets kon bedenken.

Voor deel 2 van dit interview, klik hier.

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X