Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Giphart maakt de Schuit onveilig tijdens de Boekenweek

Blog

Giphart maakt de Schuit onveilig tijdens de Boekenweek

Woensdag 17 maart was Ronald Giphart te gast in de Schuit vanwege de Boekenweek deze week. Deze avond werd georganiseerd door een samenwerking tussen De Schuit de Bibliotheek en de nieuwe cultuurmanager.


Giphart is onder het grote publiek bekend van de boeken: Phileine zegt sorry , Ik ook van jou  en Giph . Natuurlijk heeft hij veel meer boeken geschreven en zijn er ook boeken van hem verfilmt, onder andere Phileine zegt Sorry. Phileine zegt sorry . Daarnaast is hij de schrijver van meerdere populaire tv programma’s, zo is hij de scriptschrijver vanDe Coassistent te zien op NET 5.

Giphart was in de Schuit voor een bijzondere literatuurbijeenkomst tijdens een warme maaltijd. De Schuit verzorgde deze maaltijd, zij hadden 2 koks in de keuken staan die heerlijk hebben gekookt met recepten uit het kookboek van Giphart  Zo kregen we salade, spaghetti bolognese en een oer Hollands oud toetje namelijk hangop. Het eten was erg lekker en viel bij iedereen goed in de smaak, maar wat wil je ook als er gekookt wordt door koks van De Orion  en The Sunset.

Goed, het eten was lekker, maar dat was eigenlijk bijzaak. Mooi meegenomen maar wij waren er om met Giphart over zijn boeken te praten. De aanwezige jongeren, 10 in totaal, konden met hem in gesprek over zijn boeken en mochten ook vragen stellen. Er was zelfs een prijsvraag, de jongere die de leukste, raarste, bizarste vraag stelde kon een gesigneerd boek van Ronald Giphart winnen.


Na een aarzelend begin kwamen de vragen en gesprekken goed op gang. De standaardvragen die elke schrijver altijd gesteld worden passeerden ook hier de revue.
Hieronder een overzicht.


Waar haal je je inspiratie vandaan?
Mijn eigen leven en van twitter/hyves/msn/blogsJe moet eerst een goed idee voor een verhaal hebben

Hoe begin je een boek?

Waarom ben je schrijver geworden?
Ik had een boek geschreven en een vriend heeft dit naar een uitgever gestuurd. Die heeft het uitgegeven en het verkocht goed. Na het succes van het eerste boek ga je toch maar door.

Op welk boek ben je het meest trots?
De boeken die op mijn eigen leven zijn gebaseerd.


Wie is je voorbeeld?

Heb ik niet echt, ik doet wat ik zelf leuk vindt

Wat is het moeilijkste moment voor Giphart?
Als ik in the picture sta, bijvoorbeeld tijdens een lezing in een bibliotheek

Er werden ook wat originelere vragen gesteld. Zo won degene die de vraag stelde Wat was je grootste blunder ooit? Een gesigneerd boek van Giphart. Het antwoord van Giphart was ook grappig . Ik werd uitgenodigd per mail om een lezing te geven maar had helemaal geen zin en weigerde beleefd. Maar na het weigeren bleef ze mailen, ik wilde van haar af en mailde mijn agent. Met het vriendelijke verzoek om mij van die opdringerige heks te verlossen maar dit mailde ik per ongeluk naar die opdringerige heks toe. Had dus op beantwoorden gedrukt in plaats van doorsturen. Die heks reageerde hier uiteraard heftig op. 

We vragen ons wel af of Giphart hier het achterste van zijn tong heeft laten zien, een leuke blunder ok, maar van een schrijver van het kaliber Ronald Giphart zou je toch grotere blunders verwachten.

Ronald Giphart staat bekend als seksueel gefrustreerd en hij is er trots op. Volgens Giphart is iedereen seksueel gefrustreerd maar komt het er niet altijd even lekker uit. Daar heeft hij geen last van, Giphart durft alles te vragen en schrijft in veel van zijn boeken uiterst pikante hoofdstukken gebaseerd op zijn eigen leven. Ook staat hij bekend om zijn schuttingtaal  en kan hij literair vloeken op professioneel niveau (zie foto, een passage uit een van zij boeken)

Dit is ook een van de redenen dat zijn boeken niet op alle scholen op de literatuurlijst mag staan, bv. op De Driestar.

Om een lang verhaal kort te maken, het zal jullie niet verbazen dat er deze avond veel over seks en vloeken in boeken is gesproken, wat natuurlijk garant stond voor een hoop gelach en gegniffel. 

Waren er dan echt geen andere onderwerpen van gesprek?
Oh ja Giphart wist te melden dat zijn boeken ook in het Duits worden vertaald. Waarop hij direct een seksscène uit een van zijn boeken in het Duits voordroeg. Talenkennis, altijd handig in een dorp dat elke zomer wordt overspoeld door Duitsers.

Wat vonden we ervan?
Ik persoonlijk vond het een leuke avond, er hing een gezellige en ontspannen sfeer kortom het was reuze mee gevallen en zeker voor herhaling vatbaar! Ook de Schuit vond het een leuke ervaring en vond het voor herhaling vatbaar. Toen ik aan de jongeren vroeg wat ze ervan vonden zeiden ze dat het leuker was dan dat ze dachten. Ronald vond het ook erg leuk om eens een lezing aan jongeren te geven en niet aan saaie oude mensen waar je toch geen seks mee wil.

Door: Nadine

Geschreven door: Nadine

Geen reacties

Laat een reactie achter

X