Column: Twitterend jongeren binden. Door: Niels Appelo.
En nieuwe column van Niels Appelo. Eerder verschenen op de jongerenpagina van de Katwijksche Post
De relaties tussen burgers en lokale overheden hebben vaak het karakter van een haat-liefdeverhouding. Burgers hebben de gemeente nodig om iets gedaan te krijgen. De gemeente heeft de burgers nodig voor het draagvlak. Zo werkt een democratie en dat werkt goed. Maar soms bestaat er een gat tussen de inwoners en hun gemeente. Meestal in het volgende patroon, veelal gebaseerd op vooroordelen.
Burgers, verenigt in bedrijven, clubs, sporadisch alleen, benaderen de overheid als een log ambtenarenapparaat dat niets uit zichzelf klaarspeelt. Dat komt omdat gemeenten haast nooit van de een op de andere dag iets kunnen regelen. Besturen en beleidsvorming zijn moeilijk uitlegbare termen op het moment dat er vanuit de samenleving medewerking van de lokale overheid wordt verwacht. Het gat tot jongeren lijkt groter dan tot ouderen. Communicatie is de sleutel.
Jonge mensen willen en kunnen vaak snel. Overheden ook steeds meer. Die vooruitgang zit er zeker in, ook in Katwijk. Daar waar te geven reacties op vragen voorheen over vele bureaus moesten, wordt steeds meer in korte communicatielijnen geïnvesteerd. Zoals bijvoorbeeld de nieuwe site Katwijk.nl, waar de gebruiker veel gemeentezaken zelf kan regelen.
Een stap verder is het webcare twitteraccount (@gemeentekatwijk). Dit account zit nog in de opstartfase, maar het is een begin. En het biedt een manier om de betrokkenheid bij jongeren te vergroten.
De moeilijk bereikbare jongeren komen door Twitter binnen digitaal handbereik. Maar hoe laat je de potentie werkelijkheid worden? Dat wordt een uitdaging voor de verantwoordelijken in het gemeentehuis. De ambitie is dat geheel jong Katwijk bereikt kan worden. Uit alle lagen en van alle soorten. Eerdere gesprekken tussen de gemeente en jongeren werden vooral gevoerd door politiek geëngageerde jongeren en door degenen die al zitting hebben in jongerenraden. Of door jongerenwerkers. Met Twitter kun je breder en meer mensen aanspreken, maar hoe? De hersenen kraken aan de Zeeweg.
De totstandkoming van dit stuk is mede te danken aan Ansâr Ahmadali (communicatieadviseur Gemeente Katwijk), Jacoline van der Plas (webredactrice Katwijk.nl) en Daniëlle Hoek (zelfstandig projectmanager nieuwe media).
Geen reacties