Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Terugblik Coming Out Dag Katwijk 2020

Blog

Terugblik Coming Out Dag Katwijk 2020

Verslag door Jens, aangevuld met foto’s en een video van de toespraak van wethouder Van Starkenburg

Vrijdagochtend (9 oktober) was het dan weer zover, voor het 2e jaar werd de regenboogvlag officieel bij gehesen bij het gemeentehuis om aandacht te vragen voor nationale Coming Out Day (die is officieel op 11 oktober*). Met zo’n 30 belangstellenden, waaronder onder andere 10 jongeren van Kattuk.nl, meerdere raadsleden (GB, PVDA, CU, HvK), (relatief) veel pers, de voorzitter van COC Leiden, wethouder Van Starkenburg en de burgemeester verzamelden we ons om half 9 in de tuin voor het gemeentehuis voor het hijsen van de vlag.

De officiële gang van zaken werd geopend door wethouder Corien van Starkenburg met de wat opmerkelijke woorden “Ik ben hetero.” Waarop er in mijn hoofd eigenlijk niet anders opkwam dan: “Ja, ik niet.” Ondanks deze openingswoorden ontvouwde zich een warm, mooi pleidooi voor de acceptatie van ieder met een andere seksuele geaardheid en identiteit. Hierbij benadrukkend dat dat ook deze dagen nog lang niet altijd vanzelfsprekend is. Iets waar we ons hier bij Kattuk.nl, gezien de soms zeer negatieve online reacties op onze terugkerende jaarlijkse publicaties rondom Coming Out Day, al wat langer bewust van zijn. Daarna was het eindelijk tijd om de vlag te hijsen, hiervoor hadden zich via een oproep van Podkat twee Katwijkse middelbare scholieren aangemeld. De 14 jarige Michelle en Jasmine, allebei leerling op Andreas College locatie Rijnmond.

Achteraf was er uiteraard nog even ruimte om onderling na te praten.

Ook werd er in samenwerking met Podkat een video gemaakt waarin meerdere van de aanwezigen werden geïnterviewd (waaronder ikzelf.) Deze komt (als het goed is) vandaag nog online op zowel Kattuk.nl als het YouTube kanaal van Podkat.

Video toespraak Wethouder Van Starkenburg. (gefilmd met phone, excuus voor slechte geluidskwaliteit)
Tekst loopt door na video


De gratis vlaggenactie

Nog even een korte update over onze, jullie vast wel bekende, regenboogvlaggen actie. In totaal hebben we zo’n stuk of 80 gratis vlaggen (klik link voor foto’s) uitgedeeld in Katwijk. Een prachtig aantal, maar misschien nog wel mooier waren de vele, hartverwarmende, reacties die we op de mail kregen van zowel jonge LHBT-plussers als familieleden die hen op deze manier wilden steunen. Het is mooi om te zien dat, ook in Katwijk, een steeds grotere acceptatie van de LHBT+ gemeenschap lijkt te ontstaan. Ter plekke hebben we ook nog enkele extra regenboogvlaggen uitgedeeld aan onder andere wethouder Van Starkenburg en Matthijs van Tuijl van de PvdA Katwijk (vlaggenhanger van het eerste uur).

Paarse Vrijdag
Onze activiteiten met betrekking tot de LHBT+ gemeenschap houden hier (uiteraard) niet op. Over een kleine twee maanden is het namelijk alweer Paarse Vrijdag. We zijn onder andere van plan de scholen te benaderen over de manier waarop zij met leerlingen uit de LHBT+ gemeenschap omgaan en hen ondersteuning doen en willen bieden. Daarnaast komen we op korte termijn weer bij elkaar om andere initiatieven te bespreken, waaronder het opzetten van een eigen belangenorganisatie voor Katwijkse LHBT+ers.

Wil je hier nu als Katwijker (jong of ouder) uit de LHBT+ gemeenschap bij betrokken worden?
Stuur dan een mail naar: info@kattuk.nl

*De Regenboogvlag wordt op de vrijdag voorafgaand aan Coming Out Day (zondag 11 oktober) in de tuin van het gemeentehuis gehesen. Vanwege het vlaggenprotocol kan daar op zondagen geen vlag gehesen worden. Het staat een ieder persoonlijk wel vrij om gewoon vandaag (11 oktober) de regenboogvlag uit te hangen.

 

Geschreven door: Jens Guijt

Comment: 1

 • Hans Pleij

  Beantwoorden 12/10/202012:09

  hallo lezer,
  ik probeer contact te leggen met iemand uit de LHBT+ gemeenschap in Katwijk voor een gesprek vanmiddag in het programma “Aan de keukentafel” van RTV Katwijk.
  Kun je me in contact brengen met iemand die een gesprek kan voeren naar aanleiding van coming out day.
  Bijvoorbeeld Jeffrey Schreuder?
  graag reactie vóór 13:00 uur vandaag.
  Sorry voor de tijdsdruk.

  Je kunt me ook bellen op 071-4035786
  Hans Pleij
  Presentator RTV Katwijk.

Laat een reactie achter

X