Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Bestuur Politiek /Vergeet niet te stemmen!

Blog

Vergeet niet te stemmen!

Op donderdag 6 juni 2024 is de Europees Parlementsverkiezing (en het referendum). De stemlokalen zijn op donderdag 6 juni geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur. Door te stemmen bepaal je mee wie de komende 5 jaar lid wordt van het Europees Parlement en heb je invloed op de besluiten van het Europees Parlement.

Hieronder alle belangrijke info op een rij!

Wie mag er stemmen?

Om te mogen stemmen voor de verkiezing van het Europees Parlement en het gemeentelijk referendum gelden de volgende voorwaarden:

Voorwaarden Europees Parlement

  • Je bent 18 jaar of ouder;
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit;
  • Of je hebt de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie én je hebt je voor 23 april 2024 als kiezer geregistreerd. Meer informatie op de site van de Kiesraad.

Voorwaarden referendum

  • Je bent 18 jaar of ouder;
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie;
  • Of je staat 5 jaar of langer ingeschreven in Nederland én je hebt 5 jaar of langer een geldige verblijfsvergunning;
  • Je staat ingeschreven bij de gemeente Katwijk op 23 april 2024.

Waar ga je stemmen?

Om te stemmen ga je naar een stemlokaal in onze gemeente.  Neem je stempas en identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs) mee als je gaat stemmen. Toegestane identiteitsbewijzen zijn: een Nederlands paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingendocument een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit een ander EU-land of uit Noorwegen, Zwitserland (geen Zwitsers rijbewijs), Liechtenstein of IJsland. Je identiteitsbewijs is geldig als het op 6 juni 2024 niet langer dan 5 jaar is verlopen.

.
Hoe werkt het in een stemlokaal?

Geef uw stempas aan de medewerker achter de tafel en laat uw identiteitsbewijs zien. Uw stempas en identiteitsbewijs worden gecontroleerd. Als beide in orde zijn, krijgt u een stembiljet. Vervolgens gaat u naar een stemhokje en kleurt u het witte vakje vóór de naam van de kandidaat van uw keuze in. Vouw het stembiljet na het invullen dicht, zodat de kandidatenlijst niet zichtbaar is. Doe het stembiljet in de stembus. Het rode potlood levert u in.

Toegankelijk

De stembureaus zijn toegankelijk voor mensen met een beperking.

Meer weten?

Check: katwijk.nl/gemeente-en-burgerzaken/verkiezingen voor meer info. En bekijk de links hieronder voor stemwijzers, info over het referendum en meer…

Jongeren Kieswijzer Europees Parlementsverkiezing

6 juni: Verkiezingen Europees Parlement

6 juni: Referendum – Meer betaalbare woningen door uitbreiding parkeerregulering

Vervolg van het referendum na 6 juni

Geschreven door: Politieke redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X