Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Bestuur Politiek /6 juni: Verkiezingen Europees Parlement

Blog

6 juni: Verkiezingen Europees Parlement

Op donderdag 6 juni 2024 zijn de Europese Parlementsverkiezingen. Je kan stemmen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

Op de website van de gemeente Katwijk vind je alle belangrijke info m.b.t. deze verkiezingen. Info over stempassen, waar je kunt stemmen, enzovoorts. Bij verdere vragen kunt u contact opnemen met Team Verkiezingen: verkiezingen@katwijk.nl

Onderaan dit bericht meer info over de verkiezing. Check vooral ook de stemwijzers met video’s in het bericht hieronder:

Jongeren Kieswijzer Europees Parlementsverkiezing

Europees Parlementsverkiezing

Op donderdag 6 juni 2024 vindt de volgende Europees Parlementsverkiezing plaats. We kiezen dan de Nederlandse leden die ons de komende 5 jaar in het Europees Parlement mogen vertegenwoordigen. Niet alle lidstaten stemmen op dezelfde dag. De verkiezing moet plaatsvinden tussen donderdag 6 juni en zondag 9 juni 2024.

Europees Parlementsverkiezing in het kort

Het Europees Parlement vertegenwoordigt de burgers van de lidstaten van de Europese Unie. De leden van het Europees Parlement worden rechtstreeks verkozen. Het aantal leden dat voor een lidstaat in het Europees Parlement zit, is afhankelijk van het aantal inwoners. Momenteel bestaat het Europees Parlement uit 705 zetels verdeeld over 27 lidstaten. Nederland wordt op dit moment vertegenwoordigd door 29 Europarlementariërs. Bij de verkiezing van juni 2024 stijgt het aantal zetels in het Europees Parlement naar 720. Nederland wordt dan vertegenwoordigd door 31 leden.

Bij de Europees Parlementsverkiezing in Nederland stemmen we op Nederlandse partijen. Deze partijen maken vaak deel uit van Europese fracties. Leden die niet bij een fractie zijn aangesloten, heten niet-ingeschrevenen.

Het Europees Parlement heeft wetgevende, begrotings- en toezichthoudende bevoegdheden. Verkiezingen voor het Europees Parlement vonden voor het eerst plaats in 1979. Toen bestond het Europees Parlement nog uit 410 leden, afkomstig uit 9 lidstaten van de Europese Economische Gemeenschap: België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Italië, West-Duitsland, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken.

Bron: kiesraad.nl/verkiezingen/europees-parlement

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X