Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/CDA /Stelling 4: Op zondag blijven de winkels dicht in Katwijk, ook de essentiële winkels

Blog

Stelling 4: Op zondag blijven de winkels dicht in Katwijk, ook de essentiële winkels

Gelukkig! Eindelijk een stelling waar de meningen van de partijen WEL over verdeeld zijn. Benieuwd? Lees snel verder!

Op 16 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen, iedere Katwijker van 18 jaar en ouder MOET gaan stemmen. Om je te helpen met het maken van je keuze organiseert Kattuk.nl op zaterdag 5 maart een Jongerendebat in De Schuit. Voorafgaand aan dit debat gaat de politieke redactie de deelnemende partijen een aantal stellingen voorleggen over voor jongeren belangrijke onderwerpen. Tijdens het debat zal er dieper op deze materie worden ingegaan.

Hieronder de antwoorden van de deelnemende partijen op de vierde stelling:

“Op zondag blijven de winkels dicht in Katwijk, ook de essentiële winkels.”

De volgorde is op basis van de uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2018

CDA

EENS/ONEENS

Hoe lekker is het dat we met elkaar een dag hebben met een ander karakter! Een onderbreking van de 24 uurseconomie. Een dag voor rust en reflectie, met tijd en aandacht voor bezinning, ontmoeting en ontspanning. Laat Katwijk daar maar uniek in blijven. En die boodschappen, die kun je toch ook op zaterdag doen?

ChristenUnie

EENS/ONEENS

De ChristenUnie gelooft allereerst in de instelling en waarde van deze rustdag. Werken is belangrijk. Rusten net zo. En onze goede God heeft daarin voorzien: de zondag is daarvoor de aangewezen dag. Een gezamenlijke rustdag komt de hele samenleving ten goede. De ChristenUnie is tegen de ‘koopzondag’. Die gaat ten koste van dat gezamenlijk rustmoment. Er zijn meer bedenkingen bij de 24/7-maatschappij, zoals een fors negatief effect op de broodnodige CO2-reductie. Verder blijkt dat met de toename van koopzondagen veel kleine zelfstandigen het extra moeilijk krijgen en het niet meer redden. Dit is slecht voor de diversiteit van het winkelaanbod.

SGP

EENS/ONEENS

De zondag is de gezamenlijke rustdag. Dat is niet knellend of beperkend, want een uitgerust mens produceert en functioneert beter. Voor de SGP is de zondag een dag apart waarop we naar de kerk gaan om God te dienen en elkaar opzoeken. Deze dag is voor iedereen van belang! Veel mensen ervaren de druk van de 24 uurs economie en de druk  om op ieder moment beschikbaar te moeten zijn en altijd de mogelijkheid willen hebben om iets te gaan kopen. Zeker kleine ondernemers in onze gemeente zien niets in koopzondagen. Ook zij verdienen een dag vrij in de week. Verder stijgen ook de personeelskosten voor deze ondernemers. Daar komt bij dat zondagsopening ten koste gaat van de onze kleinere lokale ondernemers uit het MKB wanneer grotere winkelketens op zondag opengaan.

GemeenteBelangen

EENS/ONEENS

GemeenteBelangen vindt dat ondernemers prima zelf kunnen bepalen wanneer ze wel of niet werken, dat hoeft de overheid ze niet op te leggen.

Alle sectoren mogen nu bepalen wanneer ze werken alleen de detailhandel mag dat niet in Katwijk. Dus de winkels mogen open op zondag

Hart voor Katwijk

EENS/ONEENS

Winkeliers bepalen zelf wanneer ze open gaan en niet de overheid.

DURF

EENS/ONEENS

Er wordt al jaren gesproken over de koopzondag, maar de discussie in de politiek zit muurvast. DURF wil daarom dat inwoners via een referendum laten beslissen of er een koopzondag komt in onze gemeente. Draagvlak is in onze ogen namelijk hét argument dat de doorslag kan geven. Als een meerderheid van onze inwoners de winkels op zondag open wil, dan moet de gemeente daar ruimte voor bieden.

VVD

EENS/ONEENS

Bijna alle gemeenten in Nederland hebben inmiddels een zondagsopenstelling van winkels. Maar Katwijk nog niet. Een slechte zaak, omdat je wat ons betreft zelf moet bepalen wanneer je je boodschappen doet of gaat winkelen. Geen winkel is verplicht op zondag open te gaan, maar winkels die dat willen, moeten wel de mogelijkheid krijgen.

PvdA

EENS/ONEENS

Politiek gaat om vrijheid geven waar het kan en niet om regels bedenken omdat het altijd zo was. De PvdA wil dat winkels ook op zondag gewoon open kunnen zijn.

We zijn een hardwerkende gemeente en niet iedereen heeft tijd om doordeweeks te winkelen. Als je boodschappen moet doen op zondag, ga je al snel naar Oegstgeest of Noordwijk. We moeten mensen juist binnen de gemeente de mogelijkheid geven om hier te winkelen. En er zijn veel jongeren die ook prima op zondag zouden willen werken.

Winkels hoeven natuurlijk niet verplicht open op zondag. Maar ondernemers moeten de vrijheid krijgen die keuze te maken en jij de vrijheid om je weekend in te delen hoe je zelf wil.

KiesKatwijk

EENS/ONEENS

In ons programma staat dat winkeliers zelf de keuze mogen maken of ze de winkel op zondag willen openstellen.

D66

EENS/ONEENS

Laat ondernemers lekker zelf kiezen of ze wel of niet open willen op zondag. D66 wil dat de gemeente zich daar niet mee bemoeit. We willen zo snel mogelijk een proef waarbij er bijvoorbeeld één koopzondag in de maand is. Zo kan ook gekeken worden of kleine winkels die vaak weinig personeel hebben dit ook aantrekkelijk vinden. Maar natuurlijk willen we het liefst dat alle winkels gewoon open mogen als ze daar voor kiezen.

Jezus Leeft

EENS/ONEENS

Jezus Leeft is het eens met deze stelling omdat het belangrijk is dat het christelijke karakter van Katwijk behouden blijft.
Overigens spreekt de bijbel over het onderhouden van sabbath en niet van de zondag maar uit liefde voor onze broeders en
zusters in Christus Jezus is het beter dat de zondagrust gewaarborgd blijft.

 

Benieuwd naar de andere (komende) stellingen? Klik dan hier!

Geschreven door: Politieke redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X