Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Zetel 34: Verslag cultuurdebat Van Slipknot tot Sjoelen @ Kerstfest 2008 (Update: videoverslag nu online)

Blog

Zetel 34: Verslag cultuurdebat Van Slipknot tot Sjoelen @ Kerstfest 2008 (Update: videoverslag nu online)

Rond de 20 jongeren waren afgekomen op het debat over cultuur dat op 27 december tijdens Kerstfest was georganiseerd door Zetel 34, de nieuwe naam van de Stichting Politieke Jeugdparticipatie Katwijk. Deze naam werd voorafgaand aan het debat onthuld door Peter Barton, voorzitter van de stichting Zetel 34, en Hans Vingerling, wethouder Jeugd van de gemeente Katwijk.

Vingerling zat tevens in het panel tijdens het debat, waarmee Zetel 34 het eindelijk voor elkaar had gekregen om een wethouder aanwezig te laten zijn bij het debat. Helaas waren er nauwelijks raadsleden uit de Katwijkse gemeenteraad aanwezig, alleen Marcel van Tol van Gemeentebelangen en burgerraadslid voor de VVD Erwin de Mol hadden de moeite genomen om het debat te bezoeken. Wat Zetel 34 betreft een gemiste kans voor de niet aanwezige raadsleden om eens met jongeren in discussie te gaan over het cultuuraanbod en de wensen van jongeren op dat gebied in Katwijk.

Wethouder Vingerling wilde van jongeren graag weten wat zij vinden dat er mist in het Katwijkse cultuuraanbod. Een bioscoop, zo was het eerste antwoord van jongeren uit de zaal. Arno van den Berg, namens Factor W en kattuk.nl vertegenwoordigd in het panel, herkende dit al als uitkomst van een poll op de welbekende jongerensite.

Vingerling bevestigde dat de gemeente ook graag een bioscoop in Katwijk wil zien, maar dat dit lastig te realiseren is. Hij vroeg zich daarom af of jongeren tevreden zouden kunnen zijn met filmvertoningen in Scum en/of De Schuit, maar dat werd met weinig enthousiasme ontvangen door de aanwezige jongeren. ‘In de Schuit is het toch niet hetzelfde als in een bioscoop’, merkte een jongen in de zaal op.

Hendrik jaap Krabbendam CKV-docent van het Wellantcollege in Rijnsburg, die ook in het panel aanwezig was, werd gevraagd naar het animo van leerlingen om naar CKV-activiteiten te gaan. Dat bleek niet hoog. Een van de aanwezigen in de zaal wist wel waarom: onlangs moest hij met de klas naar een museum in Leiden. Voor busvervoer was niet gezorgd, dus moesten ze in de regen naar Leiden fietsen. ‘Daar haakten veel leerlingen al af’, vertelt hij.

Ook Arjan de Mooij programmeur van het Huis van Oranje en verantwoordelijk voor een onderzoek naar cultuurbehoefte onder de Katwijkse bevolking in opdracht van Tripodia was aanwezig in het panel. Hij erkende dat uit het onderzoek blijkt dat Tripodia momenteel een beetje een ‘oubollig’ imago heeft onder Katwijkse jongeren. Hij was vooral benieuwd hoe dat veranderd kan worden, omdat Tripodia graag ook een wat jonger publiek wil trekken.

Arno van den Berg tipte Arjan de Mooij om te beginnen met het interieur. ‘Kattuk.nl doet jaarlijks mee met het organiseren van Fallfest in Tripodia’, vertelde Van den Berg, ‘en wij hebben elk jaar problemen met de aankleding van het gebouw. Het huidige meubilair met plantenbakken en bloemstukken aan de muur in Tripodia is niks voor jongeren, hier zou eigenlijk iets in moeten veranderen’.

Hierna was er ruimte voor discussie tussen de panelleden en de aanwezige jongeren. Deze discussie werd in goede banen geleid en waar nodig aangewakkerd door Leon Krijgsman, bekend van lokale en landelijke tv. Een van de voornaamste zaken die in deze discussie naar voren kwam was dat jongeren behoefte hebben aan een groot (cultureel) popfestival ala Berghpop (Noordwijk) of Werfpop (Leiden) met optredens van bands en dergelijke in Katwijk. Hans Vingerling wist hierop te melden dat er misschien op het Vliegkamp wel ruimte is om zoiets te organiseren.

Als uitsmijter wist wethouder Hans Vingerling verder te melden dat er binnenkort in de gemeente Katwijk een cultuurmanager wordt aangesteld met een omvangrijk budget die ook voor jongeren in Katwijk culturele activiteiten gaat organiseren. Na een korte discussie over de plannen van de gemeente was het tijd voor de volgende culturele activiteit op Kerstfest, namelijk een optreden van het stand-upcomedy gezelschap de Hyena’s.

Al met al kan Zetel 34 terugkijken op een geslaagd en inhoudelijk sterk debat. Zetel 34 is zeer benieuwd naar wat de cultuurmanager allemaal gaat organiseren op het gebied van cultuur voor Katwijkse jongeren. Katwijkse jongeren hebben er in ieder geval zin in!!

Alleen wel jammer dat er zo weinig raadsleden bij het debat aanwezig waren, het was dan wel derde kerstdag, weekend en ook nog Kerstvakantie maar dat hoeft ons inziens geen reden te zijn het zo massaal af te laten weten. Een aantal van hen had zich wel vantevoren netjes afgemeld, maar Zetel 34 had toch zeker meer dan twee raadsleden verwacht.

De afwezige raadsleden hoeven gelukkig niets te missen, want het debat is volledig op video vastgelegd. Geïnteresseerde raadsleden (en anderen) kunnen hier een DVD van bestellen tegen kostprijs (2,00 euro) via info@kattuk.nl Wij verwachten dat het storm loopt.

Hier een kort videoverslag van het debat

Geschreven door:   Welzijnskwartier

Laat een reactie achter

X