Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Corona /Verspreiding corona in de regio Hollands Midden sinds 1 juni

Blog

Afbeelding van mattthewafflecat via Pixabay

Verspreiding corona in de regio Hollands Midden sinds 1 juni

Slechts 2% geteste personen coronapositief. Vier coronaclusters in regio, waarvan twee in Katwijk

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich aanmelden voor een coronatest via het landelijke nummer 0800-1202. GGD Hollands Midden is blij met het lage percentage corona-positieven in de regio. Aan de andere kant maken wij ons zorgen over het ontstaan van coronaclusters. Wij benadrukken: houd je aan de 1,5 meter. Vermijd drukke plekken. Heb je klachten? Blijf dan thuis en laat je zo snel mogelijk testen.

Slechts 2% coronapositief
Sinds 1 juni hebben wij in onze vier testlocaties in totaal 5965 personen getest op corona. Hiervan bleken 139 personen (2%) ook daadwerkelijk corona te hebben. De overgrote meerderheid heeft dus geen corona en kan weer met een gerust hart naar buiten.

 

Fig. 1 aantal positieve coronatesten (blauw) in Hollands Midden

Coronaclusters
Het team bron- en contactonderzoek gaat na elke positieve testuitslag alle sociale contacten van de persoon in kwestie na. Meestal zijn deze contacten erg beperkt waardoor de coronabesmetting snel ingedamd wordt. Soms zien we echter een coronacluster ontstaan. Dit gebeurt als een persoon met corona met veel andere personen contact heeft gehad en zich hierbij niet aan de hygiënemaatregelen heeft gehouden. Die personen hebben op hun beurt vaak ook weer contact gehad met anderen. Op die manier krijgt corona de kans zich snel te verspreiden.

Sinds 1 juni hebben wij 4 coronaclusters zien ontstaan, namelijk in Gouda, Katwijk (2) en Teylingen. Deze clusters zijn ontstaan binnen families en op de werkvloer. Hoewel het team bron- en contactonderzoek dagenlang bezig is geweest met het uitpluizen van deze clusters, lukt het om het virus weer in te dammen. Alle betrokken personen zaten/zitten in thuisisolatie en houden zich aan de leefregels​ die gelden bij besmetting.

Houd je aan de regels
Hoewel wij als GGD erg druk zijn met het testen op corona en het tegengaan van nieuwe besmettingen door bron- en contactonderzoek, kunnen wij het aan. Wij hebben voldoende capaciteit in onze teststraten en bij het team bron- en contactonderzoek. Ook hebben wij de mogelijkheid om verder op te schalen mocht dit in de toekomst nodig zijn. Toch blijft het belangrijk dat iedereen zich aan de gedragsregels blijft houden. Op die manier voorkomen we coronaclusters. Want alleen samen krijgen we corona onder controle.

Persbericht GGD Hollands Midden

Geschreven door:Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X