Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /SKA laakt gebrek aan steun van gemeente: ‘Er is geen “wij”-gevoel’

Blog

SKA laakt gebrek aan steun van gemeente: ‘Er is geen “wij”-gevoel’

Een gebrek aan steun, gebrekkige communicatie en onbegrepen roepen om hulp bij de gemeente. Het is maar een greep uit de redenen die Stichting Katwijkse Activiteiten (SKA) gaf voor het afgelasten van het Oud en Nieuw-feest. SKA lichtte het nieuws afgelopen woensdag toe middels een persmoment in Scum en gisteren werd het besproken tijdens een ingelast spoeddebat van de gemeenteraad. We vatten samen en blikken terug met Roy van Schie, voorzitter van SKA.

Door Paul Winters

Zichtbaar aangeslagen deden voorzitter Roy van Schie en bestuurslid Johan Kastanja hun verhaal over het besluit om, in ieder geval dit jaar, vanuit SKA geen Oud en Nieuw-feest te kunnen organiseren. Al snel ging het bij zowel Roy als Johan over op het grootste pijnpunt: het gebrek aan steun. ‘Het gaat hier echt om steun. Steun omdat het een evenement van de gemeente is.’. SKA Oud en Nieuw is in 1995 door de gemeente in het leven geroepen om het vandalisme, overlast en geweld op straat een halt toe te roepen en is nog altijd een toebehoren van de veiligheidsportefeuille van de burgemeester.

Tevens laakt SKA de communicatie en toewijding tot het doel van het feest. Waar SKA op 31 augustus al een noodbrief naar de gemeente stuurde en een week later de gemeente opbelde na geen antwoord te hebben gekregen, werd er pas 22 september vanuit de gemeente een afspraak ingepland om te praten met SKA. Hoofdzaak voor SKA was het veiligstellen van formele garanties vanuit de gemeente over betalingen aan de voorkant, aangezien de stichting elk jaar start en eindigt op nul. Deze garanties wilde de gemeente niet geven, waarna de gemeente adviezen gaf als langsgaan bij ondernemers uit het dorp voor de benodigde €15.000,-.

Dat het feest dit jaar geen doorgang vindt bezorgt Roy van Schie de nodige hartpijn. ‘Het platform voor jongeren gaat hiermee weg. De participatie, waar de gemeente ook waarde aan hecht, wordt weggegooid. Jongeren die jarenlang betrokken zijn geweest en bij Scum en SKA zijn begonnen met licht- en geluidswerk, werken nu bij grote bedrijven. Die kansen zijn nu ook weg.’ SKA Oud en Nieuw draaide op 100 vrijwilligers, waarvan er 20 vaste namen waren. ‘Wij geven jongeren een podium. Ze krijgen bij ons de kans om mee te denken en iets te organiseren. Dat zie ik bij andere evenementen in Katwijk niet tot nauwelijks terug. Katwijk heeft zoveel lokaal talent. Maak daar gebruik van’.

Maar misschien nog wel het grootste gemis bij SKA aan gemeente-kant is dat het “wij-gevoel” mist. Het beeld wat nu geschetst wordt door de gemeente is dat SKA de spreekwoordelijke bal heeft laten liggen, maar dat is volgens SKA feitelijk onjuist. Roy: ‘SKA heeft tijdig de noodklok geluid, de gemeente had zich vervolgens sneller meedenkend moeten opstellen en samen met ons de spreekwoordelijke koe bij de hoorns moeten vatten.’

SKA voelt niet dezelfde steun vanuit burgemeester Visser als destijds vanuit oud-burgemeester Wienen. Ook was SKA in de communicatie van de gemeente verbaasd over het reppen van het bedrag van €30.000,- – een bedrag dat SKA voor het eerst moest lezen in het persbericht van de gemeente van afgelopen woensdag. Tot op dat moment was er nog geen formele toezegging gedaan richting SKA.

Na het persmoment van woensdag was er donderdagavond een debat in de gemeenteraad over SKA. Het werd een avond waar een motie van treurnis tegen het college werd ingediend, en ondertekend door de complete oppositie, en een motie van DURF over SKA het niet redde en door SKA als een motie voor de bühne en goeddoenerij werd bestempeld. ‘Juist van een partij als DURF, die zo staat voor onze jongeren, hadden wij meer verwacht.’, aldus het SKA-bestuur.

Bij voorzitter Roy van Schie heerst er onderaan de streep een dubbel gevoel. ‘Feit blijft dat wij dit jaar geen Oud en Nieuw-feest meer kunnen organiseren. Je moet je achterban daarin teleurstellen, de bezoekers, onze jongeren dus, maar ook alle vrijwilligers en ingewijden die jaarlijks zoveel tijd en energie steken in dit unieke evenement. De andere kant van het verhaal is dat ik donderdagavond een hoop draagvlak en steun heb ervaren vanuit de gemeenteraad, waarin de oppositie het ontzettend voor SKA opnam. Dat stemt mij enigszins hoopvol voor de toekomst, maar op dit moment is het de teleurstelling die heerst nu ons Oud en Nieuw-feest dit jaar gewoon echt niet doorgaat. Dat voelt nog altijd heel onwerkelijk. Heel jammer dat het zo ver heeft moeten komen.’.

Door: Paul Winters
Foto: Leendert Kasius Fotografie

UPDATES: Geen SKA Oud en Nieuw dit jaar

Geschreven door: Paul Winters

Politieke redactie Kattuk.nl. Betrokken. @streaupwafel op Twitter.

Geen reacties

Laat een reactie achter

X