Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Blog PreppyWriter: Eenzaamheid

Blog

Blog PreppyWriter: Eenzaamheid

Blog door Prep, illustratie door Hanne.

Het kwellende gevoel van eenzaam zijn, heeft iedereen vast wel eens gehad. En het maakt niet uit of je honderden mensen om je heen hebt, want het is een gevoel dat jij hebt en/of kan ervaren. Je eenzaam voelen hoeft ook niet continue aanwezig te zijn, het kan soms even inslaan om na een paar minuten of uren weer weg te zijn. Natuurlijk kan het ook langer duren of vaak voorkomen en dan raad ik je aan om met iemand te gaan praten.

Het is begrijpelijk dat jij je ongemakkelijk voelt om met iemand te praten over je eenzame gevoelens. Alleen betekent dat niet dat het taboe is om erover te praten, er zijn meer mensen om je heen die er last van hebben dan jij denkt. Zo is er ook geen leeftijdscategorie waar dit gevoel het meest voorkomt, bij ouderen en jongeren is het een veelvoorkomend probleem.

Advies
Wat ik je adviseer en zelf vaak doe, is iemand opzoeken waar je blij van wordt. Een vriend, vriendin en/of familielid waar je mee kan lachen en waardoor je even met je hoofd ergens anders bent. Dit helpt bij mij vaak om uit de negatieve cirkel te komen en om me weer goed te voelen en minder eenzaam. Eenzaamheid is het gevoel hebben van geïsoleerd zijn van alle andere mensen om je heen. En juist daarom moet je ze toch gaan opzoeken, die mensen.

Eenzaamheid is een raar gevoel als je het mij vraagt, het is iets wat zo duidelijk lijkt, maar in praktijk (vanuit mijn ervaring) is het een vaag begrip. Soms voel ik me eenzaam midden in een groep. Waarom eigenlijk? Vaak weet ik dat zelf niet eens. Het kan een leeg gevoel zijn, alsof je iets mist en je daardoor eenzaam gaat voelen. Maar het kan ook tot uiting komen als je je al langere tijd mentaal niet helemaal lekker voelt of gewoon echt het gevoel hebt van alleen zijn en niemand hebben.

Dit laatste is niet waar, obviously. Er is altijd iemand waarmee je kan praten en of je gevoelens mee kan delen. Vraag gerust om hulp als je moeite hebt, want dat mag en is helemaal niet raar om te doen! En laat je gevoelens ook toe. Probeer er niet in te verzuipen, maar laat ze even gaan dat helpt soms ook.

Liefs,

Prep 😊

Week tegen Eenzaamheid
Van 1 t/m 8 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. We maken het thema eenzaamheid in deze week nog meer bespreekbaar. Dat is nodig, want veel kinderen en jongeren voelen zich alleen en durven dat niet te delen.

Voel jij je weleens alleen?
Je bent dus niet de enige!

Wist je bijvoorbeeld dat 50% van de jongeren zich wel eens eenzaam voelt?

En 1 op de 10 jongeren chronische eenzaamheid ervaart?
Ze missen vrienden en kunnen hun verhaal bij niemand kwijt.

Wist je dat?

  • bijna iedereen zich wel eens alleen voelt? Dit betekent dus niet dat je niet leuk of goed genoeg bent!

  • het niet erg is om je soms even alleen te voelen? Dat hoort gewoon bij het leven. Praat er vooral over.

  • eenzaamheid betekent dat je contact met vrienden mist én dat je daarvan baalt?
    Bijvoorbeeld als je niemand hebt om mee af te spreken, wanneer je daar zin in hebt.

  • het ook mogelijk is om je eenzaam te voelen, terwijl je omringd bent door anderen? Vaak gaat het erom dat je niet met iemand kunt delen hoe je dag was of hoe je je voelt.

  • je last kunt krijgen van depressieve gedachten als je vaak en lang eenzaam bent? Daarom is het belangrijk om er iets aan te doen als je merkt dat dit gevoel langer duurt.

  • het super belangrijk is om erover te praten? Dat kan elke dag, gratis en anoniem met een vrijwilliger van De Kindertelefoon. Ook kun je met leeftijdsgenoten op het forum praten.

Check op kindertelefoon/eenzaamheid meer info, ervaringen van anderen én tips!

Meer weten?

Thema eenzaamheid op Kattuk.nl

Activiteiten Welzijnskwartier voor jong en oud

WeektegenEenzaamheid

Geschreven door: PreppyWriter

Geen reacties

Laat een reactie achter

X