Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Mes op zak? Voorbedachte rade!

Blog

Mes op zak? Voorbedachte rade!

We moeten het hebben over verboden wapenbezit! Want ook in Katwijk horen we verontrustende verhalen over wapenbezit (vooral messen) onder tieners en jongeren. Zo is onlangs in Katwijk nog een minderjarige jongen door de politie opgepakt met messen en een bivakmuts (zie de post onderaan dit bericht).

Uit een anonieme jongerenenquête van het Digitaal Plein Katwijk (i.s.m. Kattuk.nl en Podkat) blijkt dat 39% van de deelnemers wel iemand kent in Katwijk die een wapen bij zich draagt en dat 16,5% weleens met een wapen bedreigd is in Katwijk. Het is gelukkig allemaal nog niet zo ernstig als in de grote steden, maar dit zijn geen cijfers om trots op te zijn. En voordat het hier ook volledig uit de klauwen loopt moeten we er wat mee! Want je hoeft je in Katwijk echt absoluut niet onveilig te voelen en al helemaal niet een mes op zak te hebben.

Maar hoe zit dat dan, dat verboden wapenbezit?
Hieronder wat de politie erover zegt!


Wapenbezit verhoogt de kans op ongelukken en geweld. Het is volgens de Nederlandse wet verboden om wapens te bezitten of te gebruiken.

Een mesje op zak hebben om een appel te schillen mag. Een mes op zak hebben als wapen mag niet en is strafbaar. Ook niet als je zegt dat het ter verdediging is.

Nog veel erger wordt het als je het mes ook gebruikt! Of dat dan ter verdediging of om aan te vallen is doet er niet zoveel toe. Dat heet dan ‘met voorbedachte rade’. Dat betekent dat het mes is meegenomen met het doel om te steken. ‘Voorbedachte rade’ is een verzwarende omstandigheid, dat betekent dat de straf die je krijgt zwaarder wordt.

Nog even op een rijtje:

  • Een mes op zak hebben ter verdediging is strafbaar.
  • Jongeren die een mes op zak hebben worden eerder slachtoffer van (steek-) geweld
  • Als je steekt met een mes dat je ‘ter verdediging’ hebt meegenomen dan krijg je een zwaardere straf. Het is een misdrijf en je hebt een strafblad.

Niet doen!


Ondertussen hebben veel winkels (o.a. Action, Hema, Xenos en Ikea) al besloten voortaan geen messen meer te verkopen aan minderjarigen.

Goeie zaak, maar er is meer nodig om messen van de straat te halen!

Ken jij iemand die met een mes op zak loopt?
Geef het door aan de politie via Meld Misdaad Anoniem en bel 0800-7000. De politie neemt je melding op en gaat over tot actie. Samen houden we Katwijk veilig!

Meer weten?
Info wapenbezit politie
Info over wapenbezit voor ouders is HIER te vinden op Digitaal Plein Katwijk

Geschreven door: Arno

Geen reacties

Laat een reactie achter

X