Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Lieve allemaal: schrijf je (kind) in

Blog

Lieve allemaal: schrijf je (kind) in

De woningnood: we zien het, we merken het en de meesten voelen het. Stel je voor: je wil het huis uit, lekker op jezelf wonen. Maar waar begin je? Lieverds, ik geef jullie een belangrijke eerste stap: jezelf inschrijven.

De woonmarkt ligt in puin. Dat klopt. Voor studerende jongeren is er geen beginnen aan. Studeer je bijvoorbeeld in Amsterdam, moet je terecht bij websites als studentenwoningweb.nl (aanbod op moment van schrijven: 9 (negen) woningen!), duwo.nl voor complexen als Uilenstede in Amstelveen (3.500 studenten wonen er, drie appartementen beschikbaar) of kamernet.nl (€500,- aftikken voor 6m2, want waarom niet). Niet ideaal, nee.

Maar dit artikel is even niet voor degenen die Katwijk willen verlaten. Neen, dit artikel is voor de jongeren die Katwijk trouw willen blijven, zoals ik. En ik heb één heldere boodschap:

Bereid je voor.

Wat ik daarmee bedoel is onder meer het volgende:

  1. Schrijf je in;
  2. Heb je inkomsten op een rijtje, want je zal ze nodig hebben;
  3. Schrijf je in;
  4. Reken uit wat je financieel aankan qua huur, maar ook qua meubels, internet, televisie, verzekeringen en boodschappen náást je vrijetijdsuitgaven;
  5. Schrijf je in.

Echt hoor, jongens. SCHRIJF. JE. IN.

Op dit moment sta ik 1 jaar en 7 maanden ingeschreven, aangezien ik me heb ingeschreven op mijn 21e. Terwijl je je mag inschrijven vanaf je 18e. Dat is 3 jaar en bijna 5 maanden aan verloren inschrijftijd.

Waarom ik me zo laat heb ingeschreven? Ik wist niet dat er iets bestond als hureninhollandrijnland.nl. Dit is kennelijk dé website voor sociale huur én koop in Katwijk en omstreken. Maar wist ik veel. Ik was nog niet druk bezig met het idee van uit huis gaan. Dat was toekomstmuziek.

(Oproep aan hureninhollandrijnland: spread your word)

Maar die toekomst leef ik nu. En wel met een inschrijftijd van 1 jaar en 7 maanden in een tijd waar er hooguit 6 woningen in de gemeente Katwijk in het huuraanbod staan met een benodigde gemiddelde inschrijftijd van minstens 7 jaar, oplopend tot 10+ jaar. Ik kom er voorlopig dus nog niet aan te pas.

En natuurlijk is het makkelijk om de schuld bij anderen te leggen, maar als we even vlug kijken, mag dit ook wel. Ik hoorde pas van hureninhollandrijnland.nl op mijn 21e. Mijn ouders begonnen er eigenlijk niet over en enige informatie van hureninhollandrijnland.nl zelf kom je toch echt niet snel tegen. Maar waarom niet? Jezelf (of je kind!) inschrijven kan nooit kwaad. Het kost je €7,50 per jaar en hoe meer tijd, hoe beter. Ook al wil je eigenlijk het huis nog niet uit. Werk jezelf niet in dezelfde zooi als ik.

Schrijf je in.

Ben je 18 jaar of ouder en heb je je nog niet ingeschreven? Schrijf je in.

Ben je bijna 18? Zet het in je agenda en vertel het je ouders.

Ben je een ouder van een niet-ingeschreven kind? Schrijf ze in.

Het kan alleen maar beter met de woningmarkt. Tegen de tijd dat het weer bewoonbaar is, heb je een degelijke inschrijftijd opgebouwd.

Schrijf je in.

Geschreven door: Paul Winters

Politieke redactie Kattuk.nl. Betrokken. @streaupwafel op Twitter.

Geen reacties

Laat een reactie achter

X