Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Leerlingen Pieter Groen onder indruk van lezing Eus

Blog

Leerlingen Pieter Groen onder indruk van lezing Eus

Verslag en foto’s

Bibliotheek Katwijk en Welzijnskwartier Cultuur organiseren jaarlijks in samenwerking met jongerencentra en Kattuk.nl literaire ontmoetingen met bekende schrijvers en dichters. Afgelopen maandag (29 januari) was schrijver/columnist Özcan Akyol (Eus) te gast in jongerencentrum De Schuit om leerlingen van het Andreas College, locatie Pieter Groen, te vertellen over en voor te lezen uit zijn werk.

Wat bij de leerlingen vooral impact maakte was het persoonlijke verhaal over zijn criminele verleden en de gevolgen hiervan voor de contacten met zijn familie. Op een begrijpelijke manier gaf hij inzicht in het bestaan van een migrantenfamilie in het oosten van het land in de jaren 70 en de problemen die daarbij kwamen kijken.

Tijdens een verblijf in een cel in het huis van bewaring kwamen de muren op Eus af en dreigde hij door te draaien. Een oplettende cipier nam hem mee naar de bibliotheek een gaf hem een aantal boeken ter afleiding. Dit bleek zijn redding en de start van zijn carrière als schrijver. Door het lezen werd zijn fantasie geprikkeld en raakte hij steeds enthousiaster. “Als ik niet met lezen en daarna schrijven was begonnen, verkocht ik nu waarschijnlijk drugs op straat” Daarna drukte hij de leerlingen op het hart dat het hebben van een strafblad zeer onhandig is voor een eventuele latere carrière in diverse beroepsgroepen.

Hij sloot af met een oproep aan de leerlingen om toch vooral veel te lezen, hier wordt je slimmer van, slaap je beter van, het houdt je uit de problemen en het heeft een enorme waarde voor je ontwikkeling als mens.

Over Eus
Özcan Akyol (Deventer, 1984) schreef twee romans. ‘Eus’ (2012) is een semi-autobiografische schelmenroman over het leven van een doorsnee puber uit een Turks-Nederlands gezin die zich aan zijn achtergrond probeert te ontworstelen. Het boek was Akyols sprong van straatschoffie tot ware literaire belofte. ‘Eus’ kreeg veel aandacht in de Nederlandse media. Er werden in een week tijd 10.000 exemplaren verkocht. Een maand na het verschijnen werden de filmrechten gekocht.

Zijn tweede roman, Turis, is uit 2016 en is een beklemmende, indringende en bij vlagen bijzonder geestige roman die de lezer meesleurt in een gezinsstrijd die dagelijks wordt aangewakkerd door de heer des huizes, Turis. Het boek werd als literaire fictie gepresenteerd, hoewel het verhaal veel gelijkenissen met het echte leven van de schrijver zou vertonen.

In de vorig jaar uitgezonden documentaireserie ‘De neven van Eus’ ging Eus op bezoek bij zijn grotendeels onbekende familieleden in Turkije.

 

Geschreven door: Welzijnskwartier

Geen reacties

Laat een reactie achter

X