Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Koopzondag in Katwijk? UPDATE: Geen Koopzondag in Katwijk

Blog

Koopzondag in Katwijk? UPDATE: Geen Koopzondag in Katwijk

UPDATE (2-10): GEEN KOOPZONDAG IN KATWIJK
Via FB Koopzondag voor Katwijk

Beste volgers,

Vriendelijk bedankt voor het ondersteunen van ons burgerinitiatief. Gisteren heeft de gemeenteraad besloten dat de winkels in katwijk op zondag (vooralsnog) potdicht blijven. Ter informatie: PvdA, VVD, D66, GemeenteBelangen, Hart voor Katwijk en de Lokalen zijn onvoorwaardelijk voor de vrije keuze van consument en ondernemer. Helaas heeft de meerderheid van CDA, SGP, ChristenUnie en KiesKatwijk tegen de vrije keuze gestemd. Goed om te onthouden bij volgende raadsverkiezingen.

CU: Koopzondag ongewenst

Meer NIEUWS

UPDATE (7-9): donderdagavond waren we aanwezig bij de overhandiging van de handtekeningen van de petitie Koopzondag aan de gemeenteraad. Aanwezig waren: Dirk Schippers als zelfstandig ondernemer, Cees Verburg als zelfstandig ondernemer en Ahmed Albarzangi en Guido Baalbergen als Katwijkse burgers. Zij gaven de petitie over aan burgemeester Jos Wienen die liet weten dat dit besproken zal worden in de raadsvergadering. Het doel van de heren is om een referendum te krijgen over koopzondag in Katwijk zodat de bevolking van Katwijk zich hierover kan uitspreken. De initiatiefnemers vinden dat (winkel)ondernemers zelf de keus moeten hebben om open te gaan op zondag. Tot nu toe is dat niet toegestaan in gemeente Katwijk. In totaal hebben 1003 Katwijkers hun handtekening gezet.

Later meer….

DSC_2315Hierna de eerdere berichten:

UPDATE (2-9) via FB Koopzondag voor Katwijk:  BREEK: Aanstaande donderdag bieden wij om 19.00 uur de handtekeningen aan bij de gemeenteraad. Je hebt dus tot en met donderdagmiddag 15.00 uur om de petitie te tekenen op www.zondaginkatwijk.nl! Zijn jullie erbij? ‪#‎ZondaginKW‬

UPDATES (29-7): 

Persbericht ChristenUnie
Persbericht binnen van de Christen Unie. Zij zijn pertinent tegen koopzondagen, want zondag is een rustdag. Gemeenteraad is ook tegen. Vinden het daarbij economisch onverstandig en zijn van mening dat zowel de Katwijkse bevolking als de ondernemers er niet op zitten te wachten en een referendum dus niet nodig is. Het volledige persbericht vind je helemaal onderaan het bericht.

Uitzending EenVandaag
EenVandaag is zondag een kijkje gaan nemen in de vrijwel verlaten winkelstraten in het dorp en heeft wat toeristen, inwoners, raadsleden van oppositiepartijen een ondernemer en een initiatiefnemer van de petitie gesproken. Voor- en tegenstanders. In de uitzending verder nog een  interview met fractievoorzitter Vroegindeweij van de SGP, vanzelfsprekend tegen de koopzondag en zou het liefst zien dat ook de horeca (kroegen, restaurants, strandtenten, etc.) dicht zijn op zondag. Beluister de uitzending HIER. Check de reacties op de uitzending HIER (FB)

Poll op Facebook
Op Facebook (JBKA) is een poll gestart. Winkels OPEN of DICHT zondag? Tegenstanders Koopzondag staan voor. Stand tot nu toe: DICHT: 927 OPEN: 580

Nieuw blog op ZondaginKatwijk.nl
Vrijheid om te kiezen; ook op zondag Door: Edwin de Mol

Hierna de eerdere berichten:

———————————

Het zal jullie vast niet zijn ontgaan; een groep Kattukers wil koopzondagen in Katwijk en is een petitie gestart om steun te krijgen vanuit de bevolking. Die steun is er voor een deel, maar er zijn ook veel tegenstanders.

Doen we?
Meeste stemmen gelden?
In de raad? of
Raadgevend referendum onder de bevolking a la Ede

SPANNEND1!1!!1

Hierna een overzicht van wat er zich de afgelopen week heeft afgespeeld. Later volgen nog updates:

Dusss….Een koopzondag in Katwijk.

Dit zeggen de initiatiefnemers er zelf over:

Zondag in Katwijk, dat is altijd een saaie bedoening. Terwijl de rest van Nederland (65% van de gemeenten and counting) de koopzondag steeds meer aan populariteit wint! Toch meent ons gemeentebestuur dat Katwijk helemaal geen koopzondag wenst.

Wij denken daar anders over en hopen dat iedereen die daar ook anders over denkt ons meehelpt om onze stem te verenigen door (o.a.) de petitie te tekenen!

Bent u het niet met ons eens, wilt u meer weten of wilt u meedoen?
Bekijk onze FAQ. Oh ja, #sharingiscaring. Deel deze website zoveel mogelijk met je netwerk, samen staan we sterker. Gebruik #ZondaginKW.

De petitie en meer informatie over de actie vind je hier: www.zondaginkatwijk.nl 

De actie is op 19 juli gestart en de teller staat ondertussen (zondag 26-6: 14:30 uur) op 652 handtekeningen. De handtekeningen worden in september aan de gemeenteraad overhandigt. 
De facebookpagina staat op ruim 1000 likes.

De initiatiefnemers laten vandaag via een nieuw bericht (‘de zin en onzin van koopzondagen’) op hun website weten overdondert te zijn door het succes en ze verwachten het gestelde doel van 1000 handtekeningen zeer binnenkort al te halen. Daarnaast gaan ze dieper in op de materie door wat onderzoeken te citeren en proberen ze argumenten van tegenstanders te ontkrachten. 

Reacties
De actie roept veel discussie op onder voor- en tegenstanders op Facebook en Twitter  en ook de politiek laat van zich horen. Diverse politieke partijen hebben een blog ingestuurd naar ZondaginKatwijk.nl. De politieke partijen VVD, D66, PvdA, Hart voor Katwijk en gemeenteBelangen ondersteunen het initiatief en vinden dat Katwijkse ondernemers zelf moeten kunnen bepalen op ze open zijn op zondag. 

Gemeentebelangen ondersteunt dit burgerinitiatief

VVD: 1 dorp, 1 beleid 

D66: Katwijk bolwerk van de eigen vrije keus  

PvdA: Wij ondersteunen dit initiatief 

Hart voor Katwijk: “Winkeliers mogen zelf bepalen of ze zondag opengaan”

De christelijke coalitiepartijen zien het echter niet zitten met de koopzondag:
De Christen Unie op Facebook:zondag tegen

Werken is belangrijk, maar rusten net zo! Het is juist goed voor de hele samenleving om een rustdag te hebben. Vanuit onze christelijke levensovertuiging is de zondag daarvoor de aangewezen dag. Vanuit deze overtuiging is de ChristenUnie pertinent tegen de “koopzondag”. Deze gaat ten koste van het gezamenlijk rustmoment en ten koste van de winkeliers en hun personeel!

Het CDA laat in een persbericht weten ook tegen de koopzondag te zijn:

CDA: geen koopzondag in Katwijk 

Ondanks dat de inwoners zich in een referendum er tegen hebben uitgesproken, heeft de gemeenteraad van Ede besloten tot een koopzondag. Ook in buurgemeente Veenendaal zijn er politieke partijen die een initiatiefvoorstel hebben ingediend voor opening van winkels op zondag. Kortgeleden zijn er in Katwijk  ook initiatieven  gestart voor winkelopenstelling op zondag.

Als het aan het CDA ligt, blijven de winkels op zondag gesloten. Het verkiezingsprogramma van het CDA is hier duidelijk over: ‘De zondag is voor het CDA Katwijk een dag van rust, bezinning, ontspanning en ontmoeting.  De gemeente Katwijk kenmerkt zich door de zondagsrust. Het CDA kiest voor deze invulling van de zondag en wijst koopzondagen en openstelling van winkels op zondagen af. Naar de mening van het CDA is ook het belang van werknemers en kleine ondernemers daarbij gebaat’.

“Sterker nog: het is de doodsteek voor de middenstand”, aldus fractievoorzitter Krijn van der Spijk.  “De omzet zal zich uiteindelijk spreiden over 7 dagen, de loonkosten zullen stijgen door langere openingstijden en werknemers raken hun vrije zondag kwijt”. Het CDA is van mening dat alleen het grootbedrijf profiteert van een extra verkoopdag. Het CDA ziet de kleine middenstander hierdoor in de verdrukking komen en schaart zich met haar standpunt achter de plaatselijke winkeliers. Van der Spijk merkt op dat de horeca op de boulevard en het strand wel gewoon open zijn op zondag, net als enkele andere voorzieningen zoals het zwembad. Naar de mening van het CDA Katwijk is er dus genoeg te beleven in Katwijk.

Van der Spijk: “De winkels zijn van maandag tot en met zaterdag 70 uur geopend. Dan moet het toch iedere burger lukken om een keer boodschappen te doen. Voor funshoppen en de vergeten boodschappen kunnen toeristen en  Katwijkers terecht in Noordwijk en Leiden. Wij denken dat de meeste inwoners van onze gemeente er zo over denken. Mocht er over dit onderwerp, net zoals in Ede, een referendum georganiseerd worden, dan zien we de uitslag daarvan  vol vertrouwen tegemoet. Wij zullen  zo’n referendum echter wél respecteren. Koopzondagen? Wat het CDA betreft blijft die deur gesloten”.

Persbericht CDA

Van de SGP hebben we nog geen reactie kunnen vinden, maar gezien hun partijprogramma is er geen twijfel over mogelijk dat zij ook tegen zondagsopenstelling zijn. Sowieso is in het coalitieakkoord van CDA, SGP en Christen Unie afgesproken dat de winkels op zondag gesloten blijven. 

Een meerderheid in de gemeenteraad is er dus waarschijnlijk niet te vinden voor zondagsopenstelling van winkels. Dit hoeft een referendum (volksraadpleging, oftewel iedere inwoner Katwijk boven 18 stemmen, meeste stemmen gelden, of het moet weer raadgevend zijn, dan beslist toch weer de raad, lastig dit) niet in de weg te staan, zie Ede

In de media
Katwijk op de kaart in:dit is katwijk

Leidsch Dagblad: Petitie voor Koopzondag in Katwijk (premium)

Reformatorisch Dagblad: Rumoer in Katwijk rond koopzondag (link doet t morgen weer)

Telegraaf: Katwijk kraakt door koopzondag

Dichtbij.nl: Wel of geen koopzondag: Katwijk verdeeld in twee kampen

ChristenUnie: tegen koopzondag in Katwijk.

Al op 27 juni 2013 heeft de gemeenteraad van Katwijk besloten dat er geen koopzondagen worden toegestaan. De winkels en supermarkten in Katwijk blijven op zondag dicht. Vervolgens is in het coalitieakkoord 2014-2018 opgenomen dat op zondag de winkels in Katwijk gesloten blijven. Duidelijker kan het niet! De ChristenUnie is blij mee dat de zondagsrust nog steeds wordt gehandhaafd en kleine ondernemers niet onnodig onder druk worden gezet. 

De ChristenUnie is pertinent tegen koopzondagen. Het vierde gebod uit de Bijbel is de partij heilig. Zes dagen arbeiden, een (zon)dag rust. De zondagsrust is gezond, goed en zegenrijk voor iedereen. Een 24-uurs economie daarentegen brengt geen heil, maar zal mensen steeds verder opjagen. De aantasting van een collectieve rustdag, de zondag, is voor de ChristenUnie onbespreekbaar. Bovendien is de ZondagWSMediakoopzondag vanuit economisch perspectief juist onverstandig. Voor het midden- en kleinbedrijf kan het funest zijn. De (kleine)ondernemer in Katwijk werkt al vele uren, zes dagen per week. Die kan niet opboksen tegen grootgrutters en textielgiganten. De zondagsopenstelling zou wel eens de ondergang van de middenstand in Katwijk kunnen zijn.

Een anonieme groep in Katwijk heeft gemeend de koopzondag in Katwijk weer aan de orde te stellen en een petitie te starten. De ChristenUnie is van mening dat dit initiatief geen draagvlak heeft onder de Katwijkse bevolking en onder de ondernemers. Het geluid van diverse ondernemers is dat ze fel tegenstander zijn van de koopzondag. Een uitspraak van een ondernemer: “Dit is zo’n ik-gerichte samenleving, daar zal ik nooit aan meedoen. Mijn winkel open op zondag? Nooit. Ga zo maar door, maken ze hier de middenstand ook kapot”. Reacties van inwoners zijn vooral: “Of je wel of niet gelooft winkels gewoon dicht op zondag. Een dag van rust is belangrijk juist ook voor het sociale leven, winkeliers hebben het al zwaar genoeg en gun ze een rustdag”.

Wat de ChristenUnie betreft is een referendum absoluut niet nodig. Er ligt een duidelijk standpunt over de koopzondag en de gemaakte afspraken zijn helder.

Voor Katwijk is het belangrijk dat er een gezamenlijke rustdag blijft. Een dag van rust voor Katwijkers, winkeliers en hun personeel, een dag waarop men tijd maakt voor het sociale en het kerkelijke leven. 

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Laat een reactie achter

X