Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Jongerenwerk /Kluswinkel “100% uit de klauwen” onder grote belangstelling geopend

Blog

Kluswinkel “100% uit de klauwen” onder grote belangstelling geopend

Verslag en foto’s door Leendert

Onder grote belangstelling van pers, politiek en publiek werd afgelopen donderdag de kluswinkel “100% uit de klauwen” in het Kluskwartier geopend. Kluskwartier helpt al tweeëneenhalf jaar jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Door het doen van projecten leren deze jongeren vaardigheden zoals plannen, samenwerken en het winnen van zelfvertrouwen. Tijdens deze projecten maken ze bijvoorbeeld stoelen, tafels en banken. In de nieuwe winkel, die is gevestigd op Tulpstraat 15a, kan het publiek nu kijken voor hun nieuwe tafel of tuinset.

De dag begon al goed, het zonnetje scheen toen de jongerenwerkers en de jongeren hun gasten ontvingen op het Kluskwartier. De familieleden, omwonenden en zelfs politici werden ontvangen met koffie en thee en keken vol bewondering naar de eerste creaties van de jongeren. Om exact 1 uur werd iedereen gevraagd naar buiten te gaan voor de officiële opening.

Jongerenwerker van Welzijnskwartier Marco Varkevisser nam het woord om eerst iedereen te bedanken die betrokken is bij het project. Marco benadrukte daarna nog maar eens hoe belangrijk samenwerking is, om de jongeren een duwtje in de goede richting te geven. Wethouder Mostert, die na Marco sprak, vatte die gedachte samen in een korte spreuk; alleen ga je hard, maar samen kom je verder.

Voor de officiële ceremonie mocht de schaar in de la blijven. Geheel in eigen stijl werd in plaats van een lintje, een houten balk voor de deur gezet. Wie de winkel ging openen was tot op het laatst een grote verrassing, ook voor hem zelf. Marco nodigde succesverhaal van het Kluskwartier, Rowin, uit om naar voren te komen. Rowin was erg verrast, maar liet zich snel van zijn professionele kant zien. De veiligheidsbril ging op en er werd korte metten gemaakt met het hout. “100% uit de klauwen” was geopend!

Al snel was de winkel gevuld en werden de eerste verkopen gedaan. De jongeren liepen door het pand om het publiek hun werkplek te laten zien. Soms wat verlegen, maar zichtbaar trots vertelden ze over hun werk en projecten. Jelle wist niet of mensen geïnteresseerd zouden zijn in de houten kerstbomen die hij had gemaakt. Des te groter was zijn glimlach toen hij hoorde dat ze gingen als warme broodjes. “Er zijn er al drie verkocht!”. De inhoud van de winkel viel erg goed in de smaak bij het publiek. Behalve Jelle’s kerstbomen, gingen ook tafels, bankjes en rekjes over de zelfgemaakte toonbank.

Al snel werd het doel van “100% uit de klauwen” duidelijk. Behalve het geld dat gebruikt gaat worden voor materiaal, gaat het eigenlijk vooral om het vertrouwen en de waardering die de jongeren weer krijgen van de maatschappij. De vele complimenten op hun werk en de interesse in wat ze doen, laat hun zelfs in de korte twee uur al opbloeien. Na soms jaren lang te hebben gedacht dat ze niks waard waren, krijgen de jongeren het gevoel dat ze iets kunnen, iets heel goeds zelfs. Of zoals Rowin zei: “Na een tijd te hebben gedacht dat je niks kon, maak je hier eindelijk weer deel uit van iets. Dat geef heel veel vertrouwen, dat je ergens bij hoort en iets kan.”.

Al dat goede werk van vandaag en de afgelopen tweeënhalf jaar is misschien nog wel het best samengevat in het motto die de jongeren op de muur van de winkel hebben gespoten. “Als er kijkt naar wat er is, zie je de talenten! Als je kijkt naar wat er mist, zie je de gebreken!”. “100% uit de klauwen” is geopend op maandag, dinsdag en donderdagochtend, van 8:30 tot 12:15!

Klik HIER voor alle foto’s

Geschreven door:   Leendert

Geen reacties

Laat een reactie achter

X