Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Interview met schrijver Mark van Dijk

Blog

Interview met schrijver Mark van Dijk

Schrijver Mark van Dijk debuteert met zijn eerste boek ‘De Kwade Geest’, reden genoeg voor Kattuk.nl om een interviewtje te houden met deze Katwijkse schrijver! Lees hieronder hoe hij op het idee is gekomen om een boek te schrijven, wat zijn inspiratiebron is en of hij al bezig is met een nieuw boek!

• Wie ben je?

Mijn naam is Mark van Dijk. Ik ben 31 jaar en ik woon al mijn hele leven in Katwijk. Ik werk zelfs in Katwijk, dus kun je wel stellen dat ik erg van Ons Dorp hou. Doordeweeks ben ik chef werkplaats bij een machinefabriek. ’s Avonds en in de weekeinden probeer ik zoveel mogelijk te schrijven.

• Waar gaat je boek over?

Mijn debuut boek gaat simpel gezegd over geesten. De uitgebreidere uitleg luidt dat het over vriendschap, liefde en de dood gaat. Welk boek gaat er niet over? Een jongen verliest zijn beste vriend door een tragisch ongeluk en besluit vervolgens om zijn geest op te roepen, door middel van een ouija bord. Zijn andere vrienden merken vervolgens dat hij zich met de dag vreemder gaat gedragen en wanneer hij op een dramatische manier instort tijdens de begrafenis van zijn beste vriend, besluiten ze om in te grijpen, waarna alles gruwelijk uit de hand loopt.

• Hoe ben je op dit onderwerp gekomen?

Vermoedelijk door het kijken naar de film The exorcist. Daardoor ben ik verhalen over geesten wel erg spannend gaan vinden. Eerlijk gezegd wel alleen door de amusementswaarde. Ik geloof er zelf niet zo in. Maar zeg nooit nooit… Dit verhaal zat in mijn hoofd en liet me niet meer los, totdat ik het op papier gezet had.

• Wanneer ben je begonnen met schrijven en waarom?

Ik ben begonnen met schrijven toen ik zo’n dertien jaar was. Korte verhaaltjes over een groep vrienden die samen van alles beleefden. De verhaaltjes heb ik weggegooid, omdat ik toen nog te jong was, maar de liefde voor het schrijven en de fantasie om verhalen te verzinnen is gelukkig altijd gebleven. Het is gewoon fantastisch om te doen.

• Waar haal je de inspiratie vandaan om te schrijven?

Inspiratie haal ik uit alledaagse dingen. De krant, iets wat om me heen gebeurd, of wanneer iemand me iets verteld. Mijn volgende verhaal gaat over iets wat ik in de krant heb gelezen. Ik dacht, dat is interessant. Daar kan ik vast wel een spannend verhaal omheen verzinnen. Daar ben ik nu mee bezig.

• Hoe ziet een dag schrijven eruit?

Meestal eerst werken en daarna pas schrijven, maar in de weekenden word er eerst een grote pot koffie gezet voordat ik achter m’n laptop kruip. Vervolgens lees ik het laatste hoofdstuk nog eens over dat ik heb geschreven, zodat ik er weer een beetje in kom en dan laat ik mijn fantasie de vrije loop. Soms tussendoor even achter de computer voor wat research (Feiten moeten wel kloppen, want als je een boek niet meer kunt geloven, wat dan nog wel?) en daarna weer verwoed verder schrijven.

• Waar ligt je doelgroep?

Wat mij betreft is de doelgroep vrij breed. Ik heb heel veel enthousiaste reacties van jongeren gehad, die vooral de vlotte schrijfstijl konden waarderen, maar ik heb ook ouderen gehoord die erg verrukt waren door plotwendingen en spanning.

• Kan je ervan leven?

Bij lange na niet. Er moet geld bij, met reclame en sponsoracties. In het begin is het allemaal nog erg lastig. Niemand kent je en weet van je boek af. Je moet veel mensen zien te bereiken en dat kost tijd en geld. Ik heb zelf altijd het idee dat zoiets pas bij je vierde of vijfde boek een beetje gaat lopen. Maar bij sommige schrijvers duurt het nog veel langer. Ik kan alleen maar hopen dat ik daar niet bij hoor, haha.

• Ga je nog een volgend boek schrijven of ben je hier al mee bezig?

Ik ben druk bezig met het volgende boek. Ik had zojuist al even verteld waar de inspiratie voor het boek vandaan kwam. Ik kan nog niet vertellen waar het gaat, (Ik wil natuurlijk niet een snellere schrijver op een goed idee brengen, haha) maar ik kan wel zeggen dat het weer een thriller word en dat ik, voor mijn gevoel, het eind al aardig begin te naderen. Als het aan mij ligt, komt het boek ongeveer volgend jaar zomer uit.

• Heb je nog tips voor beginnende schrijvers?

Nooit opgeven! Hoe moeilijk het soms ook is en hoe veel tijd het ook kost, gewoon door blijven gaan. Het eindresultaat is heel bevredigend. Zeker als je er ook nog een aantal weet te verkopen en mensen er erg positief over zijn.

• Heb je fans, zo ja wat is het raarst wat je ooit heb meegemaakt?

Fans? Ik ken ze in ieder geval niet, haha. Wie word er nou fan van een schrijver? Als mensen m’n boeken (Nu nog boek) maar goed vinden, dan ben ik allang blij. Ik ben wel een keer “herkend”. Dat was wel grappig. Ik stond in een boekwinkel en achter mij hoorde ik iemand tegen haar vriend zeggen: “Kijk, dat is Mark van Dijk.” Die vriend reageerde heel verbaasd: “Wie?” Daar moest ik wel even om glimlachen.

• Heb je verder nog hobby’s?

Ik verzamel boeken. Klassieke eerste drukken en gesigneerde eerste drukken van nu. Van Dean Koontz en John Grisham heb ik bijna alles gesigneerd. Maar ik heb ook gesigneerde boeken van Stephen King, Tom Clancy, John Saul, en ga zo maar door. Laat me nou niet over boeken beginnen, want dan hou ik niet meer op.

• Heb je een relatie of ben je single?

Ik ben nu drie jaar getrouwd. (Met een Katwijkse, hoe kan het ook anders, haha)

• Waar ben je het trotst op?

Dat ik gelukkig ben. Dat kan niet iedereen zeggen. De kunst is om alles te accepteren zoals het is. Meestal verander je er toch niets aan.

• Als je gaat stappen waar kunnen wij je dan vinden?

Ik ga niet meer zo vaak stappen, maar die enkele keer dat ik weg ga, gaan we meestal naar een standtent of naar De Blauwe Bok.

• Ken je Kattuk.nl?

Jazeker. Ik denk dat tegenwoordig niemand meer om de site heen kan.

• Kijk je wel eens op de site?

Ik kijk ongeveer eens in de twee weken op de site. Dan ga ik een half uurtje zitten neuzen wat er allemaal gebeurd is, nog gaat gebeuren en wat er nu loos is.

• Wat vind je ervan?

Een hele leuke site en een fantastisch initiatief. En ik vind het erg leuk dat het zo is aangeslagen. Ik ken niemand die de site niet kent en dat is toch wel een prestatie tegenwoordig met de overvloed aan informatie die we nu hebben.

• Wil je nog wat kwijt aan onze bezoekers?

Ik hoop dat er nu mensen nieuwsgierig zijn geworden naar mijn boek en naar de winkel rennen. Lopen mag ook. En wanneer je het gesigneerd wilt hebben, kun je altijd even contact met me opnemen via het contactformulier op mijn site: www.markvandijk.eu.

Ik ben nergens te beroerd voor wanneer ik mijn lezers blij kan maken. Overigens is een gesigneerd boek ook een héél leuk verjaardagscadeautje. Het is maar een ideetje.

Bedankt voor het interview Mark!

Geschreven door:   Redactie

Laat een reactie achter

X