Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Interview met Arianne van der Bent (deel 2)

Blog

Interview met Arianne van der Bent (deel 2)

Interview met ArianneWelke stappen doorloop je als schrijver?
Ik begin altijd met een schrijfplan, waarin ik het aantal hoofdstukken bedenk, kort wat daarin gaat gebeuren en een algemene samenvatting van de inhoud. Dat is voor mij een houvast wanneer ik even niet meer weet hoe het verder moet. Dat schrijfplan is niet statisch en verandert meestal tijdens het schrijven, als ik opeens een idee voor een verhaalwending heb of de introductie van een nieuw personage. Soms gebeurt het dat ik zomaar een heel hoofdstuk weggooi, omdat ik die alsnog niet vind passen.

Ik heb redelijk vaak last van een writer’s block. Dan weet ik absoluut niet hoe een verhaal verder moet en werk ik er weken niet aan. Ik heb toch genoeg andere verhalen om aan te werken! Meestal is dat de perfecte manier om weer verder te kunnen gaan, je werk eventjes links te laten liggen. Ideeën komen meestal op de vreemdste plekken. Soms schrik ik wakker uit een droom en denk: wow, dát moet ik nu schrijven! En dan komt het meestal wel weer goed.

Maar het schrijven zelf is niet het enige wat erbij komt kijken. Aangezien ik zelf redacteur ben, corrigeer ik mijn verhalen altijd meerdere malen en kan het gebeuren dat, zelfs wanneer een verhaal helemaal afgerond is, er nog ingrijpende veranderingen plaatsvinden. Dat was toevallig ook met Dievenspoor zo: ik kwam erachter dat er een personage in voorkwam, die eigenlijk totaal overbodig was. Het was jammer, maar al zijn dialogen heb ik toen toch maar geschrapt.

Wat is het moeilijkst tijdens het schrijven?
Dat is voor iedereen verschillend, maar voor mij is dat toch wel om het kort te houden. Ik heb de neiging om ellenlange beschrijvingen van iets te geven, een beschrijving die ik ook in een paar zinnen had kunnen vertellen. Ik ben denk ik meer tijd kwijt om zinnen weg te halen dan om ze te schrijven, want de ideeën zelf komen zo aanzetten. Samenvatten heb ik altijd al moeilijk gevonden. Ik weet nog dat ik op school mijn cijfer voor Nederlands drastisch naar beneden haalde tijdens het examen Samenvatten…

Waarom ben je gaan schrijven?
Ja, wat een vraag… Geen idee waarom ik ben schrijven, ik doe het al zo lang. Misschien had ik een manier nodig om mijn creativiteit kwijt te kunnen. Ik heb altijd al een enorme verbeeldingskracht gehad, maakte al vanaf toen ik klein was stripverhaaltjes over prinsen en prinsessen en verhaaltjes. Ik vond het als een van de weinigen in mijn klas leuk om opstellen te schrijven, ging daar altijd helemaal voor. Schrijven is voor mij altijd al dé manier geweest om uit te drukken welke vreemde en surrealistische gedachten er in mijn hoofd omgaan. Ik ben ook dol op mijn verbeeldingen in tekeningen te verbeelden (al ben ik daar heel slecht in) en in het schrijven van muziek of het meewerken aan films en series. Als ik maar creatief bezig ben, dan is het goed.

Kunnen we meerdere boeken van jouw hand verwachten?
Misschien 😉 Ik schrijf sowieso altijd door. Ik ben met een aantal nieuwe fantasy-verhalen begonnen, ben een korte thriller aan het schrijven en verder ben ik bezig met een aantal geheime projecten waar ik ontzettend veel lol in beleef. Dat is typisch ik: ik ben altijd met van alles en nog wat tegelijk bezig. Ik heb op dit moment geen idee welk verhaal het eerste af is, dat laat ik altijd aan mijn inspiratie over… Ik hoop natuurlijk wel dat het niet bij dit boek blijft. Het is veel te leuk om te schrijven 😛

Welk soort boeken lees je zelf graag?
Het is bijna logisch dat ik vooral fantasy lees 😉 Ik ben zelf compleet fantasy-gek en vind het heerlijk om even in een andere wereld te zijn, of dat er nu een is die ik zelf heb verzonnen of iemand anders. Soms lees ik science fiction, hoewel ik de techniek daarin niet zo interessant vind, of thrillers of griezelverhalen. Heel soms, als ik daar zin in heb, pak ik er een literatuurboek bij.

Wie is jouw favoriete schrijver?
Ik heb een aantal favoriete schrijvers. Natuurlijk J.R.R. Tolkien (daar kun je in de fantasy niet omheen), maar ook Terry Pratchett, J.K. Rowling (het laatste Harry Potter-boek is er bijna, yay), Philip Pullman, Raymond E. Feist, Stephen King – de Donkere Toren-serie is meesterlijk – en sinds kort George R.R. Martin. Deze laatste heeft een geweldige goede serie geschreven: A Song of Ice and Fire (Een Lied van IJs en Vuur). Het eerste boek heb ik in een dag uitgelezen en dat is zeer uitzonderlijk voor een fantasy-boek. Abarat van Clive Barker heeft een geweldige vormgeving en is een ontzettend leuk jeugdboek. Zo kan ik wel uren doorgaan.

Wanneer verschijnt het boek? Waar is het te koop?
Het boek verschijnt 13 augustus en zal onder andere te koop zijn in ’t Boektiekje aan de Voorstraat en via de websitewinkel van mijn uitgeverij www.freemusketeers.nl. Waarschijnlijk zal het ook op andere plekken verkrijgbaar zijn. Je kunt ook mailen naar info@argulehs-dungeon.tk, dan kan ik je vragen beantwoorden. Of ga naar mijn website: www.argulehs-dungeon.tk.  

Dank je wel voor dit interview!

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X