Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Corona /Informatie openstelling scholen, opleidingen, hogescholen en universiteiten

Blog

Informatie openstelling scholen, opleidingen, hogescholen en universiteiten

Het onderwijs gaat stap voor stap weer open. Bekijk hieronder wanneer jouw school voor Voortgezet Onderwijs, je MBO-opleiding, Hogeschool en/of Universiteit weer open gaat.

Klik HIER voor alle veelgestelde vragen over het onderwijs. 

Voortgezet Onderwijs
Scholen in het voortgezet (speciaal) onderwijs gaan weer open op 2 juni. Leerlingen en onderwijspersoneel houden 1,5 meter afstand. Dat betekent dat in praktijk niet alle leerlingen tegelijk op school zijn. Voor het voortgezet speciaal onderwijs is er meer maatwerk nodig om afstand te bewaren. Daarom geldt daar deze afstand zoveel als mogelijk. De centrale examens gaan niet door. Het schoolexamen is de basis voor het diploma.

Gaan de centraal examens door?
Nee, de centraal examens gaan dit jaar niet door. Met dit besluit is er duidelijkheid voor alle scholen en leerlingen.

Alle centrale examens komen te vervallen, zo ook de centraal schriftelijk en praktische examens (cspe’s) in het vmbo, evenals de centrale digitale flexibele examens in vmbo-bb en –kb. De resultaten van de schoolexamens vormen de basis voor het behalen van het diploma dit schooljaar.

Gaan de schoolexamens wel door?
Ja, de schoolexamens gaan door. Scholen hebben de komende periode de tijd om leerlingen op afstand voor te bereiden en de schoolexamens af te nemen. Omdat er geen centrale examens volgen, hebben de scholen hier extra tijd voor.

Vanwege die extra tijd kan er meer gespreid worden. Scholen wordt gevraagd om in lijn met de nieuwe maatregelen de schoolexamens zo veel mogelijk op afstand te doen. Waar nodig hebben scholen de ruimte om hun Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) aan te passen om dit te realiseren. Scholen kiezen zelf een passende manier voor de afname van het schoolexamen. Dat kan bijvoorbeeld via (beeld)bellen, maar ook fysiek op school of in kleinere groepen.

MBO-instellingen
Stages en examens in het middelbaar beroepsonderwijs gaan zoveel mogelijk door. Als we het virus onder controle houden kunnen vanaf 15 juni MBO-instellingen beperkt open.

Wat voor onderwijsactiviteiten mogen er vanaf 15 juni op de instelling plaatsvinden?

  • MBO-instellingen geven zoveel als mogelijk onderwijs op afstand en dit blijven ze ook de komende tijd doen.
  • De beperkte onderwijsactiviteiten die vanaf 15 juni weer mogen plaatsvinden op de instellingen zijn enkel voor praktijklessen, toetsing en begeleiding van kwetsbare studenten, voor zover dit online niet lukt.
  • Examens en begeleiding van kwetsbare studenten konden al fysiek plaatsvinden op de locaties van de mbo-instellingen. Dat blijft zo; daar komen dus vanaf 15 juni a.s. praktijklessen en toetsing bij.
  • Daarbij mogen de onderwijsactiviteiten plaatsvinden tussen 11.00 – 15.00 uur en na 20.00 uur, zodat studenten de spits kunnen vermijden. (Maatwerk is mogelijk en onderwijsactiviteiten kunnen wel tussen 15.00 – 20.00 uur plaatsvinden, als ze niet eindigen of beginnen tussen 15.00 – 20.00 uur).
  • Op basis van de richtlijnen van het RIVM hebben MBO-instellingen plannen gemaakt over hoe ze het onderwijs op hun locatie vanaf 15 juni kunnen organiseren en waarmee ze verantwoord open kunnen.

Aan welke regels moeten de onderwijsactiviteiten voldoen vanaf 15 juni?

Op MBO-instellingen mogen enkel beperkte onderwijsactiviteiten plaatsvinden. Deze moeten volden aan de volgende regels:

  • De lessen zijn enkel voor praktijklessen, toetsing en begeleiding van kwetsbare studenten, voor zover dit online niet afdoende kan.
  • De onderwijsactiviteiten vinden plaats tussen 11.00 – 15.00 uur en na 20.00 uur, zodat studenten en de spits kunnen vermijden (Maatwerk is mogelijk en onderwijsactiviteiten kunnen wel tussen 15.00 – 20.00 uur plaatsvinden, als ze niet eindigen of beginnen tussen 15.00 – 20.00 uur).
  • Onderwijspersoneel en studenten met gezondheidsklachten komen niet naar de MBO -instellingen.
  • Onderwijsactiviteiten vinden plaats met naleving van de 1,5 meter afstand en binnen overige geldende RIVM- en GGD-richtlijnen. Instellingen hebben daarvoor plannen gemaakt.

Hogescholen en Universiteiten
Hogescholen en universiteiten verzorgen hun onderwijs aan studenten op afstand. Onderzoek gaat door waar het kan. Vanaf 15 juni mogen er weer beperkte onderwijsactiviteiten op de instellingen plaatsvinden.

Rijksoverheid.nl

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X