Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Het belang van Paarse Vrijdag

Blog

Het belang van Paarse Vrijdag

Raven en Alan van de Pride Groep leggen uit waarom Paarse Vrijdag zo belangrijk is vanuit hun eigen standpunt.

Over twee weken is het Paarse Vrijdag! Op vrijdag 9 december laten scholieren door het dragen van de kleur paars hun support zien aan de LHBTIQ+ gemeenschap. Paarse Vrijdag wordt georganiseerd door het GSA netwerk van LHBTI-belangenorganisatie COC.

“Het is belangrijk om mensen te informeren over deze dag, omdat er vaak mensen zijn die helemaal geen informatie krijgen over de LHBTI community. Als ik in een eerder punt in mijn leven had geleerd over de gemeenschap, had het me vast een hoop narigheid en verwarring kunnen besparen. En deze dag geeft mensen die dit nodig hebben een kans om te zien dat ze niet alleen staan, en dat er altijd een safe space voor ze klaarstaat waar ze compleet en zonder oordelen zichzelf kunnen zijn.

Het geeft mensen ook een kans om meer te weten te komen, en daarmee te groeien van eventuele slechte vooroordelen die ze hebben gehad over de mensen in de community. Er zijn meerdere families die hier veel moeite mee hebben, en Paarse Vrijdag zal ze heel goed kunnen doen, vooral voor alle LHBTI jeugd die voor deze reden te bang zijn om hun familie te vertrouwen met hun identiteit. Dit geeft ze een goede kans om zich veilig genoeg te voelen om uit de kast te komen, als ze dit natuurlijk zelf ook willen.”

– Alan

“Als iemand die in een christelijke familie is opgegroeid waar er nooit over LHBTI werd gepraat, wist ik niet dat er zoveel mensen waren die hetzelfde waren zoals ik. Ik wist pas over Paarse Vrijdag toen ik in de vierde klas naar school ging in Leiden. Toen ik zag hoeveel mensen die dag paars droegen, voelde ik me voor de eerste keer veilig op school om mezelf te zijn, omdat ik kon zien hoeveel mensen me zouden accepteren voor wie ik ben. Paarse Vrijdag is belangrijk voor iedereen in de community, of ze nu uit de kast zijn of nog niet, zodat ze weten dat er mensen zijn die ze accepteren, en dat ze niet alleen zijn.”

– Raven

De wereld is constant bezig met veranderen en verbeteren, en we hebben veel vooruitgang geboekt ten opzichte van waar we tientallen jaren geleden waren. Maar dat neemt niet weg dat we nog een lange weg te gaan hebben. Er zijn nog steeds bepaalde landen in de wereld waar LHBTI zijn illegaal is en zelfs met de dood wordt bestraft. Het is belangrijk om de wereld te laten zien dat het niet zo moeilijk is om mensen te ondersteunen die toevallig anders zijn. We zijn allemaal mensen, en het wordt tijd dat we elkaar ook zo behandelen.

————-

Info

Paarse Vrijdag is dé grote actie-dag van de GSA (Gender & Sexuality Alliance). Door elk jaar op de 2e vrijdag in december (dit jaar dus 9 december!) de school paars te kleuren, zet de GSA zich in voor seksuele- en gender-diversiteit als norm.

Naast een belangrijke zichtbaarheid-actie, is Paarse Vrijdag ook bij uitstek een goed moment om in de les aandacht te besteden aan seksuele- en gender-diversiteit, bijvoorbeeld bij biologie, bij Nederlands of zelfs bij wiskunde!

Meer info over Paarse Vrijdag en het opzetten van een GSA op jouw school op www.paarsevrijdag.nl

Meedoen met Paarse Vrijdag?

Laat je zien en draag paars op 9 december. We hebben mooie paarse #KatwijkisLiefde polsbandjes voor iedereen en paarse t-shirts voor docenten en leerlingen die meehelpen en/of een GSA willen starten. Vraag ze aan via lhbti@kattuk.nl of kom langs op het Pride Café van 2 december.

Meer na de foto

Vorig jaar

Paarse Vrijdag @ Pieter Groen stond AAN!

Ook Paarse Vrijdag op Visser ‘t Hooft Lyceum

Paarse Vrijdag #KatwijkisLiefde UPDATES

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X