Geschiedenis van Kattuk: Domme Leidenaars en een hoop Romeinen
Zo, en nu gaan we het op kattuk.nl eens even over een hele andere boeg gooien. We zijn natuurlijk niet voor niets een informatieve jongerenwebsite. En op zo’n site moet natuurlijk wel informatie te vinden zijn waar wij als jongeren nog iets van leren, niettan??
Daarom gaan we deze week beginnen met de geschiedenislessen van ons o zo mooie dorpje: Catwijck an et weater. Deze naam komt waarschijnlijk voort uit de naam van de germaanse stam de Chatten. Want zeg nou zelf CHATTEN – KATWIJK, ik zie zelf bijna geen verschil dus het zal wel goed zijn.
Maar goed, geschiedenisles dus. Deze keer zullen we niet gelijk de hele geschiedenis van Katwijk vertellen maar gaan we tot halverwege de middeleeuwen, je weet wel die periode met ridders en draken enzo.
In de Romeinse tijd was Katwijk van groot belang. Katwijk lag namelijk op een nogal strategisch punt: de Rijn vormde de noordgrens van het Romeinse Rijk. Op de plaats waar Katwijk ligt lag in de tijd van de Romeinse overheersing het legendarische Lugdunum Batavoruum. De Leidenaars zeggen vaak dat het in Leiden lag, maar laat die lorreboeren maar kletsen, het lag bij Katwijk!!! En dat terwijl ze Leiden zelfs naar die legerplaats hebben vernoemd…. Haha dat is pas stom.
Maarja even om terug te komen bij de les: Hij werd gebouwd in de tijd van keizer Claudius (41-54). Lugdunum (nu Lyon) was de geboorteplaats van de keizer terwijl ‘Batavorum’ uiteraard slaat op de Bataven (ook een germaanse stam uit de buurt). De naam kan dus vertaald worden met ‘Bataafs Lyon’. Erg origineel is het niet, maar je moet wat… In het jaar 40 had keizer Caligula al een veldtocht gehouden die eindigde in Katwijk. Daar had hij zijn leger opgedragen een vuurtoren te bouwen en schelpen te verzamelen. Dit verhaal kennen jullie vast wel: De keizer stopte zijn veldtocht niet voor niets bij Katwijk! We kennen allemaal de verhalen van Asterix en Obelix toch? Het ene dorpje dat dapper weerstand bleef bieden tegen de overheerser? Nou dat hebben ze allemaal afgeleid van Katwijk, ja echt waar hoor. Wij zijn wel stoer hierzo…!
Een tijdje later, paar honderd jaar ofzo, gebeurde er weer eens iets in Katwijk. De heilige Willibrordus landde met 11 missionarisen (soort dominees, niet het standje) in 690 bij Katwijk, bij de monding van de Oude Rijn. Hij had altijd 11 gezellen bij zich, zoals Jezus met zijn dicipelen. Van hieruit begon hij zijn geloof over te brengen naar de Friezen. En nou niet doen of die man stom was, de friezen zaten toen ook hiero en niet alleen in Friesland
In 1231 wordt in de annalen (HUH?!? wat betekend dat nou weer????) , het begrip annalen is afgeleid van het Latijnse annus (een jaar) zoals gebruikt in de betekenis van libri annales (jaarboeken). voor het eerst de naam Catwijck genoemd. Honderdvijftig jaar later wordt melding gemaakt van een visafslag op het strand van Katwijk aan Zee.
Volgende week gaan we verder met de les, dus…. Wordt vervolgt!
©º~~¡€
09/05/201215:48beetje in de steil van jojo-jozeph haha https://youtu.be/GohybNpTaVw
mr. @
09/05/201216:49@Connie: het is ook voor de jongeren op deze jongerenwebsite…
©º~~¡€
10/05/201222:18hoe bedoel je?