Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/CDA /GemeenteBelangen vergeet in de spiegel te kijken

Blog

GemeenteBelangen vergeet in de spiegel te kijken

Met grote woorden reageert GemeenteBelangen op de recente ontwikkelingen in de vorming van een nieuwe coalitie voor het gemeentebestuur van Katwijk. Afgelopen vrijdag maakte informateur Bart van Kruistum bekend dat deze week formatiebesprekingen tussen CDA, ChristenUnie en VVD zullen worden opgestart. Daarbij zal onderzocht worden of het wenselijk of noodzakelijk is dat een vierde partij bij de besprekingen aansluit voor de vorming van de uiteindelijke coalitie. Dat betekent dat GemeenteBelangen voorlopig aan de kant staat.

Op haar website reageert GB met grote woorden op de ontwikkelingen. Fractievoorzitter Esther Schonenberg is ‘verbijsterd’, en stelt dat het het CDA louter om ‘de poppetjes’ zou gaan. Wat ze daar mee bedoelt, maakt ze niet duidelijk. Verder geeft de partij blijk van een selectief geheugen en zoekt ze de oorzaak van de ontwikkelingen slechts buiten zichzelf.

Zowel formeel als informeel is verschillende malen met vertegenwoordigers van GB gesproken. In alle gesprekken hield GB vast aan een College met drie partijen en vijf wethouders. In een tijd waarin de gemeente afstevent op torenhoge bezuinigingen is het vormen van een College met een extra, vijfde wethouder niet uit te leggen aan de burgers. Dat is GB door informateur Van Kruistum steeds voorgehouden, echter zonder dat dat leidde tot een andere opstelling van de partij.

Verder gaat Schonenberg voorbij aan de mening van alle overige partijen in de Raad. Die wezen unaniem de VVD als winnaar van de verkiezingen aan, en adviseerden informateur Van Kruistum te proberen met die partij tot een vergelijk te komen. Het toont van respect jegens de kiezers en de overige partijen in de gemeenteraad dat Bart van Kruistum daar serieus mee aan de slag is gegaan, en de VVD heeft kunnen bewegen de scherpe kanten van hun verkiezingsprogramma te laten vallen.

In haar reactie stelt GemeenteBelangen dat Katwijk de komende jaren een sterk College nodig heeft. Het CDA deelt die analyse. Op dit punt ontbreekt het GB echter aan zelfreflectie. De afgelopen jaren vormde de partij met haar wethouder ‘de zwakste schakel’ in het College. Keer op keer redden coalitiepartners CDA en SGP het politieke leven van de wethouder van GB. Dat belette GB echter niet om, kort voor de verkiezingen, CDA-wethouder Daan Binnendijk met een motie van treurnis rond het moeilijke en gevoelige dossier Westerbaan een dolk in de rug te steken. Met een moeilijke periode voor de boeg, waarin de nadruk zal liggen op bezuinigingen en het maken van moeilijke keuzes, komt ook de vorige raadsperiode weer in herinnering, toen GB kort voor de verkiezingen uit het College stapte en zo afstand nam van het Collegebeleid. GB blijkt keer op keer niet de betrouwbare partner die zij zelf zegt te zijn.

Het artikel van GemeenteBelangen opent met de kop ‘GemeenteBelangen buiten Collegevorming gehouden’. Een kop die meer recht doet aan de werkelijkheid zou echter zijn ‘GemeenteBelangen plaatst zichzelf buiten de Collegevorming’. GB vergeet in de spiegel te kijken.

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X