Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Een Gender and Sexuality Alliance (GSA) op Pieter Groen

Blog

Een Gender and Sexuality Alliance (GSA) op Pieter Groen

Sinds dit jaar is er een GSA op het Pieter Groen bestaande uit 14 leerlingen en 3 docenten. Hier een interview van Evi met een van hen; Cathalijne.

Pieter Groen had voorheen nog geen GSA op hun school. GSA staat voor Gender and Sexuality Alliance. Dit is een groep die scholieren kunnen oprichten om te laten zien dat zij vinden dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn. Met behulp van een docent van Pieter Groen, heeft deze middelbare school nu wel een GSA. Hierover een interview met GSA lid Cathalijne.

Mijn naam is Cathalijne en ik ben een lid van het GSA op Pieter Groen. Wij hadden tot vorig jaar nog geen GSA op Pieter Groen en dit vond een nieuwe docent genaamd Mevr. De Witte erg opmerkelijk. Dankzij Mevr. De Witte hebben wij nu wel een GSA op onze school, wat bestaat uit veertien leerlingen en drie docenten.

Reacties

De komst van het GSA viel niet helemaal lekker in de smaak. Het bestuur en verschillende docenten vonden de komst namelijk nog lastig, of hadden het zelfs liever helemaal niet. En gaven als reden geloofsuitingen en de angst voor verlies van toekomstige leerlingen.

Er waren gelukkig ook positieve reacties, van docenten die wilden helpen en leerlingen die wilden aanschuiven bij de groep.

Verder hebben we niet veel reacties van anderen gehad, dit komt omdat veel leerlingen ook niet weten dat Pieter Groen een GSA heeft.

Acceptatie

We verwachten met de komst van het GSA meer acceptatie op onze school. Ik heb gemerkt dat dit er nog niet helemaal is. Tijdens paarse vrijdag hadden we namelijk posters opgehangen in de school…Dit was er binnen een uur weer allemaal afgetrokken.

Paarse vrijdag

Paar weken geleden was het Paarse Vrijdag, in Pieter Groen stonden twee grote tafels gevuld met informatiefolders over Paarse Vrijdag en over het GSA. Er werden paarse armbandjes uit gedeeld en veel docenten droegen paarse shirts. Ook hingen er poster en vlaggen in de school.

Voor ons als GSA was het een leuke dag, maar hoorde achteraf toch veel negativiteit die zich had afgespeeld. Zo waren er paarse armbandjes gestolen en is er een vlag onder gespuugd. De mensen die dit gedaan hebben zijn gelukkig gestraft met een vierkant rooster.

Verbetering

Onze school deed voorheen wel dingen in het kader van LHBTI+, zoals het organiseren van Paarse Vrijdag, maar buiten dat niet veel. Ik vind dat dit beter kan, net zoals leerlingen die in de gangen vaak schelden met homo. Hier word namelijk niks van gezegd, dit moet veranderen!

We zijn in ieder geval wel heel blij met de komst van het GSA. Het is fijn om een plek te hebben waar je samen kunt komen met mensen. Er ontstaan nieuwe vriendschappen en je kan praten over dingen waar je met andere vrienden misschien niet over kan praten.

Namens Kattuk.nl willen wij jullie bedanken voor de leuke samenwerking en wensen jullie veel succes toe!

Wil jij nou ook een GSA oprichten op jouw school? Check deze link: www.gsanetwerk.nl/

Of kom een keer langs bij het Pride Cafe!

Interview door Evi

Geschreven door: Evi

Geen reacties

Laat een reactie achter

X