Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Corona /‘Coronawandelaar’ schaadt de duinen

Blog

Vos-door-Nico-van-Kappel

‘Coronawandelaar’ schaadt de duinen

Stichting Duinbehoud luidt de noodklok over schade aan de duinen door het sterk gestegen aantal wandelaars. Met het broedseizoen in het verschiet, roept Duinbehoud-directeur Marc Janssen wandelaars op vooral op de paden te blijven.

Het bezoek aan de Nationaal Park Kennemerduinen, de duinen van PWN en Meijendel is zo sterk gegroeid, dat beheerders handhaving van de regels niet aankunnen. Zij signaleren onder andere verstoring van dieren als reeën, damherten en vossen, nu veel wandelaars buiten de paden wandelen. “En wij zijn bezorgd over het komende broedseizoen, dat in maart begint”, aldus Duinbehoud-directeur Marc Janssen. “Vogels zoeken begin maart een broedplek. Als die wordt verstoord, komt het niet goed met het leggen en eieren en het broeden.”
Janssen benadrukt dat van kwade wil geen sprake is. “Het is vooral een nieuwe groep duinbezoekers die niet met de regels vertrouwd is. Zodra je mensen uitlegt wat er speelt, blijven ze op de paden. Dan is er niks aan de hand, want het padennetwerk in de duinen kan het bezoekersaantal goed aan.”

Foto: Vos (© Nico van Kappel)

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Comments: 2

 • Nick Bent

  Beantwoorden 01/02/202119:30

  Ik woon in het Duinviooltje in Katwijk, ik zie elk weekend hordes wandelaars naar de duinen lopen. Waarom zet staatsbosbeheer geen informanten bij de ingangen van duin, bijvoorbeeld de Cantineweg.
  Op zonnige dagen een colonne van wandelaars, veel met loslopende honden!
  Waar is uw verantwoordelijkheid?

 • tom van Spanje

  Beantwoorden 02/02/202116:10

  Die damherten worden geschoten in het duin en die vossen buiten het duin. wie verstoort nu wat ?
  Jagers zijn uitgezonderd voor de avond klok. Heeft Duinbehoud daar tegen geprotesteerd ?

Laat een reactie achter

X