Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Boekreview NerdyGeekyFanboy: Katwijkse schrijfster met luguber sprookje ‘’De Schemerling’’

Blog

Boekreview NerdyGeekyFanboy: Katwijkse schrijfster met luguber sprookje ‘’De Schemerling’’

NerdyGeekyFanboy schreef een review van het pas verschenen boek ‘De Schemerling’ van  de Katwijkse Mirjam Ouwehand.

EEN. ABSOLUTE. AANRADER!! Veel leesplezier…

Check zijn blog voor nog veel meer verhalen over boeken en meer.

Acht jaar geleden gaf de jeugdgroep van Mimieks Theater (toen nog in Katwijk aan Zee) een toneelvoorstelling over een duister en magisch moeras waarin vele bijzondere wezens leefden, genaamd ‘De nacht van de sterrevlinder’. Dwergen en elfjes, maar zelfs hersenspinners, wezens die hersenspinsels kunnen creëren en veel angst kunnen opwekken bij mensen. Ikzelf speelde in dit toneelstuk de dwerg Flok, een nogal smerige en botte dwerg met ontzettend veel kracht. Dit was mijn favoriete toneelstuk en ik was zo dol op dit toneelstuk, dat ik aan mijn regisseuse vroeg of ze er een boek over kon schrijven. Dit sprookjesachtige verhaal wilde ik zo graag als boekvorm zien, dus ik vroeg haast elke week of er al werd geschreven. Nu, vele jaren later, is het boek dan eindelijk uitgebracht!

Maar goed, waar gaat het verhaal over? In dit magische moeras leven er drie hersenspinners, bleke wezens die niet tegen de zon kunnen en zijn gehuld in duistere gewaden. Dit drietal bestaat uit een moeder en haar twee kinderen, Jonos en Lillya. Op een dag is er een meisje in het moeras, die op zoek is naar mooie vlinder. Dit lieve meisje heet Hannah en droomt ervan om eens een kermis te bezoeken, maar haar ouders vinden dat maar gevaarlijk. Hannah vangt een prachtige vlinder, maar niet zomaar een vlinder! Het is de sterrevlinder, de vlinder die de duisternis met zich meebrengt. De hersenspinner Lillya zorgt ervoor dat Hannah de vlinder aanraakt, waardoor ze in een diepe slaap valt. Ze droomt over een kermis, maar is deze kermis wel zo leuk? Lillya vangt de vlinder en neemt deze mee naar haar moeder, die de vlinder opsluit in een boom, bewaakt door een monster. Nu is het voor altijd donker in het moeras, precies wat hersenspinners zo fijn vinden! Lillya en Jonos lokken vele jaren mensen naar het moeras, waar ze voor eeuwig verdwalen. Na vier jaar wordt het wel erg stil in het moeras en komen er geen nieuwe bezoekers meer, dus Jonos probeert een plan te maken om de vlinder te bevrijden. Misschien kan de sterke moerasdwerg Flok hem helpen, die stiekem al die jaren het lichaam van Hannah in zijn grot heeft verstopt…

Zondag 28 oktober in Leiden was de boekpresentatie van J.J. Miro, waar ze boeken signeerde voor veel lezers, familie en vrienden. Niet alleen was dit boek daar te vinden, maar J.J. Miro heeft ook al Elfia en Dutch Comic Con bezocht en het boek is ook te vinden in de boekhandel. Je kan hem zelfs ophalen in de bibliotheek! Ik heb het boek al gelezen en ik kan hem je zeker aanraden. Miro’s schrijfstijl is heel beeldend, je kan je het hele moeras (en de wereld er omheen), alle magische wezens en personages heel goed voor je zien. Het sfeertje is sprookjesachtig, maar het heeft een bloederig en luguber randje. Het is een heerlijk duister sprookje, maar je moet je aandacht er wel goed bijhouden. Er zijn verschillende verhaallijnen met allemaal verschillende personages, dus je moet wel veel onthouden. Hoewel dat een klein minpuntje is, komen alle verhaallijnen bij de climax op een prachtige wijze bij elkaar en beleef je een legendarische ontknoping! Het einde geeft ook nog mogelijkheden voor een vervolg, dus ik hoop zeker dat deze er gaat komen.

Waar wacht je nog op? Haast je naar de bibliotheek of de boekhandel en begin snel aan dit duistere sprookje. Mocht je jaren geleden het toneelstuk hebben gezien kan je door dit boek oude bekenden tegenkomen, maar zal je ook nieuwe bijzondere personages ontdekken die je fantasie zullen prikkelen. Misschepsels van Meh: De Schemerling is een wonderbaarlijk verhaal voor alle fantasy-, sprookjes- en horrorfanaten!

Door: Joost Zuijderduijn (NerdyGeekyFanboy)

Logo NerdyGeekyFanboy Header

Geschreven door: NerdyGeekyFanboy

Comment: 1

  • Marloes

    Beantwoorden 07/12/201809:05

    Helemaal mee eens, momenteel verslind ik het boek ^__^
    Echt een aanrader!

Laat een reactie achter

X