Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Boekenblog NerdyGeekyFanboy: Nederlandse YA-topauteurs!

Blog

Boekenblog NerdyGeekyFanboy: Nederlandse YA-topauteurs!

Voortaan om de week een nieuw  boekenblog op KattukNL door Joost (NerdyGeekyFanboy) i.s.m. Bibliotheek Katwijk. Joost schrijft voornamelijk over Young Adult boeken.

Aangezien mijn moeder bibliothecaresse is, kwam ik vanaf jongs af aan al vaak naar de bibliotheek. Tot op de dag van vandaag kan ik niet de bibliotheek uitlopen zonder met minimaal vier boeken naar huis te gaan (die ik dan ook binnen een week uitgelezen heb). Laatst bracht ik weer een bezoekje aan de hoofdbibliotheek en ik zag een hoop YA-boekenpareltjes liggen! Er zijn genoeg toffe boeken te vinden voor jongeren, die je gewoon lekker kan lezen naast de literaire boeken die je voor school moet lezen. Laat ik beginnen met boeken van Nederlandse auteurs, want in ons land zijn er genoeg schrijftalenten die hele mooie, inspirerende, spannende en meeslepende verhalen voor YA-lezers kunnen schrijven.

Ten eerste is Daniëlle Bakhuis een schrijfster die ontzettend spannende verhalen weet te schrijven. Je kent haar misschien van haar meest recente boeken, De Eliminatie (en binnenkort komt De Executie uit), maar daarvoor was ze ook druk aan het schrijven geweest! De bibliotheek heeft meerdere boeken van haar liggen, waaronder Zes seconden. Dit boek gaat over een illegaal spel waarin de kandidaat zes seconden in elkaar geslagen wordt, in ruil voor veel geld. Een lugubere situatie dus waardoor je de rillingen op je rug krijgt…

Vals spel van Mirjam Mous is ook een spannend verhaal. Dit boek gaat over Fin die is wezen backpacken in Spanje, maar te maken krijgt van een moord waarbij hij volgens de politie de schuldige van is. Hij is opgepakt, zit in de gevangenis en wil maar al te graag bewijs leveren dat hij de dader niet is, maar iedereen spreekt hem tegen. Je leest korte hoofdstukken, afwisselend van het heden (in de gevangenis) en het verleden (de reis van Fin). Beetje bij beetje kom je achter de waarheid… Mirjam Mous is een fantastische schrijfster die vele boeken op haar naam heeft staan, zeker aanraders!IMG_6388

Dan hebben we een schrijver die ik een combinatie vind van John Green en Stephen King, namelijk Buddy Tegenbosch! Buddy is piloot, maar ondertussen is hij ook bezig met het schrijven van meeslepende boeken. Oog om oog gaat over een jongen die gaat studeren en hele leuke vrienden leert kennen. Hij werd vroeger erg gepest, maar kan nu met een schone lei beginnen. Totdat de grote pester van vroeger weer in zijn leven verschijnt… Hoe gaat hij daar mee om? Bij Buddy’s boeken krijg ik altijd het gevoel alsof de wereld om mij heen niet bestaat. Ik ben gewoon volledig in het verhaal gezogen, dat is echt een heerlijk gevoel! De personages zijn levensecht en zo uniek, wat me heel erg doet denken aan de boeken van John Green, maar Buddy zorgt ook voor zulke spannende ontknopingen dat hij zich kan meten aan Stephen King. Oog om oog is één van mijn meest favoriete YA-boeken van Nederlandse bodem, ga dat boek lezen!

Er zijn een hoop boeken van Helen Vreeswijk in de bibliotheek. Zij is helaas een paar jaar geleden overleden, maar voor die tijd schreef ze veel verhalen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen die ze meemaakte op het werk. Ze zat namelijk bij de recherche en bepaalde misdaden werkte ze uit tot boek. Promille gaat bijvoorbeeld over Angela, een echt feestbeest die wel houdt van een drankje. Dit loopt alleen uit de hand, want ze raakt compleet verslaafd aan alcohol en bedenkt de meeste vreemde trucjes om niet betrapt te worden op haar alcoholisme. Heel heftig om te lezen, maar wel ontzettend belangrijk dat je als jongere in aanmerking komt met zulke verhalen! Ook lees je vaak in Helens boeken hoe het eraan toe gaat bij de recherche, zodat je ook weet hoe het speurwerk van de politie een bepaalde zaak oplost.

Tot slot hebben we een Nederlandse versie van The Fault in our Stars, namelijk Daan & Nadia! Dit is een liefdesverhaal van Esther Walraven die ervoor zorgt dat je tijdens het lezen wat traantjes kan gaan laten. Dit boek gaat over twee pubers die in het ziekenhuis zijn beland. Daan omdat hij een ernstige ziekte heeft gekregen, Nadia omdat ze bijna een eind aan haar leven had gemaakt. Nadia zit erg in de put, terwijl Daan juist in de bloei van zijn leven zit en erg onrustig wordt van het feit dat zijn gezondheid achteruitgaat. De twee weten elkaar te steunen in moeilijke tijden en weten elkaar te versterken. Een ontzettend ontroerend, emotioneel en bijzonder verhaal!

Dit zijn vijf Nederlandse auteurs die ik zelf enorm kan waarderen. Al deze boeken zijn dus gewoon te lenen bij de bibliotheek, dus via deze link kan je kijken of het boek in de bibliotheek ligt en anders kan je hem reserveren. Ik zal nog meer Nederlandse auteurs in het zonnetje zetten, maar dat bewaar ik voor een andere keer. Mijn volgende blogje zal gaan over boeken die echte tranentrekkers zijn, dus haal alvast wat tissues voor de tranen in huis en kijk uit naar mijn aankomende boekenaanraders!

Groetjes,

Joost Zuijderduijn (NerdyGeekyFanboy)

Meer lezen?Foto-1.-Introductie-1
Klik HIER om alle blogs van Joost te lezen op Kattuk.nl

Alle bovenstaande boeken zijn te vinden in de Bibliotheek Katwijk

Wil jij ze lenen?
Ga dan een keer langs bij een van de vestigingen in Katwijk

Nog geen lid van de bibliotheek?
Klik dan HIER om lid te worden!! 
Tot je 18e verjaardag leen je je boeken gratis bij bibliotheek Katwijk! Boeken, cd’s, films, games, ebooks, noem maar op!!!

Van 18 t/m 22 jaar kost het je slechts 36 euro per jaar
Vanaf 23 jaar ben je voor 46 euro een jaar lid

Klik HIER voor alle tarievenkatwijk_logo-lang_rgb_klein

VEEL LEESPLEZIER!!!

cropped-Logo-NerdyGeekyFanboy-Header

Geschreven door: NerdyGeekyFanboy

Geen reacties

Laat een reactie achter

X