Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Boekenblog NerdyGeekyFanboy: De boekenwereld is groter dan je denkt!

Blog

Boekenblog NerdyGeekyFanboy: De boekenwereld is groter dan je denkt!

Vanaf kleins af aan las ik al ontzettend veel boeken. Mijn moeder is bibliothecaresse bij bibliotheek Katwijk, dus zij nam altijd genoeg boeken mee van de bibliotheek die ik keer op keer verslond. Ook op de middelbare school was ik gek op lezen, maar ik had nooit het idee dat veel mensen deze passie zo deelden als ik. Nou, ik had het fout! Rond mijn achttiende merkte ik dat er achter Young Adult-boeken een hele community schuilt en dat je naast het lezen nog veel meer kan doen om je boeken voor liefde te laten zien.

Ik vertel je graag zes manieren waardoor je leven nog meer in het teken kan staan van boeken!

  1. Maak een account aan op Goodreads.com

Goodreads is een site die ik toevallig ontdekte, maar waar ik zo veel inspiratie haalde voor het lezen van meer boeken. Goodreads is een website waar je bij kan houden welke boeken je leest, welke je al hebt gelezen en welke je wil lezen. Ik vinkte wat boeken aan die ik al had gelezen en op basis van deze boeken, kreeg ik allemaal aanbevelingen voor toffe boeken die ik wilde lezen! Het is niet alleen fijn om een overzicht te hebben van de boeken die je interessant vindt, maar je kan ook andere lezers spreken, reviews achterlaten bij boeken en in groepen zelfs gezamenlijk een boek lezen. Ik heb er ook een profiel, dus voeg me vooral toe!

Link Goodreads-profiel
 

  1. Ga veel boekenblogs lezen, of begin er zelf eentje!

Ik kwam ook steeds meer in aanraking met de boekenwereld door het lezen van boekenblogs. Sterker nog, ik was zo enthousiast geworden door de blogs die ik las, dat ik er zelf eentje ben begonnen! Sommige boekenblogs bestaan al een hele lange tijd, dus je kan je echt uren vermaken door het lezen van berichten over boeken, recensies, of bookshelf tours (waarin een lezer zijn of haar boekenkast laat zien). Zo wil je alleen nog meer boeken lezen! Daarbij heb ik door het boekbloggen contact kunnen krijgen met uitgeverijen waarmee ik kan samenwerken, heb ik een hoop boekbloggers ontmoet en vriendschappen gemaakt en kon ik hele toffe dingen meemaken!

  1. Op Facebook zijn er genoeg boekengroepen vol lezers

Op Facebook zijn er een hoop groepen die zich richten op (YA)-boeken. Zo bestaat de groep met de naam ‘’Young Adult boeken en seris <3’’, die al duizenden leden heeft. In deze groep komen er dagelijks nieuwe berichten van mensen die willen praten over een bepaald boek, mensen die hun boeken voor een lage prijs verkopen en meer. Zo kom je binnen een korte tijd in contact met vele andere lezers die net zoveel houden van lezen als jij!

  1. Bookstagram, het boekgedeelte van Instagram

Instagram is een platform die wordt gemaakt voor het delen van mooie foto’s en de boekverslaafden zijn ook hieraan begonnen! Zoek maar eens op de hashtag #Bookstagram op en je ziet miljoenen foto’s van allemaal boeken. Je kan ontzettend creatief boeken fotograferen en als ik eenmaal even scroll in mijn feed op Instagram, krijg ik weer zin om boeken te lezen door alle mooie afbeeldingen. Er zijn vele accounts die zich volledig wijden aan boeken, heel mooi om te zien!

  1. Leesclubs, de manier waarop lezen nog socialer wordt

Zowel online als offline kan je meedoen met leesclubs. Online zijn er een paar (bijvoorbeeld Goodreads, Instagram en Facebook) waarin lezers gezamenlijk een boek lezen, of je kan langs een boekhandel waar ze eens in de zoveel tijd op een avond met een groepje een boek bespreken. Voor de YA-lezers kan ik de leesclubs in Noordwijk, Sassenheim, Zoetermeer en zelfs Leiden aanbevelen. Bij die laatste twee organiseer ik zelfs de avonden! Bij leesclubs hoor je ook van andere lezers hun meningen, kom je tot nieuwe inzichten wat betreft een bepaald boek en kan je ook met andere boekenliefhebbers veel babbelen over boeken, ideaal dus!

  1. Auteursbezoeken en boekevenementen

Tot slot moet je je ogen openhouden voor auteursbezoeken en speciale boekevenementen. Het gebeurt regelmatig dat auteurs naar Nederland komen en soms worden er ook speciale evenementen georganiseerd waarbij de auteur is! Je kan dus veel boeken van jezelf laten signeren en je kan dan ook de persoon achter het boek ontmoeten en spreken. Dit is af en toe een hele ervaring en het is zo gaaf om een van je favoriete auteurs te zien! Zo sprak ik onder andere met Kass Morgan (De 100), Veronica Roth (Divergent, Carve the mark), Taran Matharu (De Nieuweling), Cassandra Clare (The Mortal Instruments) en meer! Ik heb denk al tientallen auteurs ontmoet en het is elke keer weer fantastisch om ze te spreken. In april kan je bijvoorbeeld naar Yalfest gaan, een groot YA-festival met meerdere internationale YA-auteurs, maar ook eind juni is er een gaaf evenement (ik kan alleen nog geen details geven, maar dit wordt ook erg tof!). En mocht je zelfs je portemonnee open willen trekken voor een nog grotere ervaring, kan je altijd naar Young Adult Literature Con in Londen in de zomer, waar tientallen auteurs op af komen. Zelfs op Dutch Comic Con zijn er auteurs aanwezig, dus genoeg opties!

Website Yalfest 

Dit zijn mijn tips om wat meer bekend te worden in het YA-boekenwereldje. Deze community is zo ontzettend groot en je liefde voor boeken wordt alleen maar uitgebreid als je met meerdere lezers praat. Ik bezoek maar al te vaak boekpresentaties, leesclubs en boekevenementen, dus hopelijk zie ik jou daar ook eens!

Groetjes,

Joost Zuijderduijn (NerdyGeekyFanboy)

web

Joost op de foto met Marissa Meyer van de Lunar Chronicles! 

 

Geschreven door:   NerdyGeekyFanboy

Geen reacties

Laat een reactie achter

X