Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Boekenblog NerdyGeekyFanboy: Boeken die zich afspelen in een toekomstige wereld

Blog

Boekenblog NerdyGeekyFanboy: Boeken die zich afspelen in een toekomstige wereld

Voortaan om de week een nieuwe boekenblog op KattukNL door Joost (NerdyGeekyFanboy) i.s.m. Bibliotheek Katwijk. Joost schrijft voornamelijk over Young Adult boeken.

Deze keer aandacht voor boeken die zich afspelen in een toekomstige wereld. Met o.a. Staalhart van Brandon Sanderson, De 5de Golf van Rick Yancey, Matched, Showstopper en de De Hongerspelen. Alle besproken boeken zijn te leen in de Bieb.

Aangezien mijn moeder bibliothecaresse is, kwam ik vanaf jongs af aan al vaak naar de bibliotheek. Tot op de dag van vandaag kan ik niet de bibliotheek uitlopen zonder met minimaal vier boeken naar huis te gaan (die ik dan ook binnen een week uitgelezen heb). Laatst bracht ik weer een bezoekje aan de hoofdbibliotheek en ik zag een hoop YA-boekenpareltjes liggen! Er zijn genoeg toffe boeken te vinden voor jongeren, die je gewoon lekker kan lezen naast de literaire boeken die je voor school moet lezen. Na wat fantasyverhalen is het tijd om te kijken naar boeken die een (lugubere) toekomst voor de mensheid beschrijven. Ik heb zes mooie boeken uitgezocht die zich afspelen in de toekomst, dus daar vertel ik je graag over.

We beginnen de lijst met Staalhart van Brandon Sanderson. Sinds er een komeet is verschenen aan de hemel, zijn sommige mensen Epics geworden: mensen met superkrachten die haast onverwoestbaar zijn. Ze hebben maar één zwakke plek, maar deze verschilt per Epic en het is erg lastig om deze zwakke plek te vinden. De Epics waren eerst normale mensen, maar zijn nu oppersterk en proberen te heersen over de wereld. Dit boek is (zoals je al kan horen aan de Epics) erg episch, de actie spat haast van de bladzijdes! Echt een meesterwerk van een trilogie.toekomst

De 5de Golf van Rick Yancey speelt zich af in een wereld waarin buitenaardse wezens de aarde aanvallen. Zo is er een aanval waarin er overstromingen zijn of waarbij alle elektriciteit uitviel, nu moet de mensheid dealen met de vijfde aanval. Nog maar twee procent van de bevolking leeft nog, kunnen de aliens gestopt worden? Dit boek is ook verfilmd en vond ik onwijs tof, net zoals het vervolg!

Matched is een verhaal over een maatschappij waarbij alles voor je wordt bepaald. Je beroep, wanneer je sterft (op je tachtigste) en zelfs wie je levenspartner wordt. Cassia krijgt haar match, waar ze erg blij mee is, maar als ze informatie over haar match wil bekijken op een harde schijf, ziet ze opeens een andere jongen op het scherm. Is de Unie (de overheid) wel zo goed als Cassia denkt? Een erg bijzondere trilogie waar je merkt dat keuzevrijheid een belangrijk recht is. Een echte klassieker binnen de YA-wereld!

Hoewel ik zelf niet weg ben van De Selectie, denk ik dat vele prinsessenliefhebbers die houden van ietwat zoetsappig verhalen kunnen genieten van deze serie. Amerika heeft een kastensysteem gekregen en 35 meisjes worden uitgekozen om naar het paleis te gaan, want ze kunnen trouwen met de prins. America is een meisje die al een vriendje heeft, maar toch naar het paleis wordt gestuurd. Wat nou als je een prinses kan worden, maar juist al verliefd bent op een andere jongen? Ik vond deze serie iets te zoetjes, maar de boeken kan je heel snel uitlezen, prima boeken voor tijdens de zomer!

Showstopper speelt zich af in Engeland, waarin het racisme erg heftig is. Hierin worden immigranten enorm afgebeuld en is er een dodelijk circus waar de artiesten niet zeker zijn van hun leven… Een serie met een enorme vaart en met een paar shocking gebeurtenissen, ook dit boek lees je heel snel weg!

Tot slot nog een boek die ik niet kan vergeten: De Hongerspelen. Suzanne Collins zorgde ervoor dat het YA-genre een enorme boost kreeg en deze trilogie is gewoon legendarisch. Het verhaal van Katniss is al oud, maar is een must-read voor de YA-lezer! Dit toekomstbeeld is ook angstaanjagend en maakte het pad vrij voor vele andere dystopia-boeken voor YA-lezers.

Deze futuristische boeken geven niet de meest fijne toekomstbeelden, maar het is wel heel tof om ze te lezen! Heb jij nog aanraders voor mij? Laat het me weten! Alle genoemde boeken zijn te vinden in de bibliotheek, dus je kan ze gewoon reserveren.

Groetjes,

Joost Zuijderduijn (NerdyGeekyFanboy)

Meer lezen?
Klik HIER om alle blogs van Joost te lezen op Kattuk.nl

Alle bovenstaande boeken zijn te vinden in de Bibliotheek Katwijk

Wil jij ze lenen?
Ga dan een keer langs bij een van de vestigingen in Katwijk

Nog geen lid van de bibliotheek?
Klik dan HIER om lid te worden!! 
Tot je 18e verjaardag leen je je boeken gratis bij bibliotheek Katwijk! Boeken, cd’s, films, games, ebooks, noem maar op!!!

Van 18 t/m 22 jaar kost het je slechts 36 euro per jaar
Vanaf 23 jaar ben je voor 46 euro een jaar lid

Klik HIER voor alle tarieven

Geschreven door:NerdyGeekyFanboy

Geen reacties

Laat een reactie achter

X