Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Blog: What just happened? Door: Niels Appelo

Blog

Blog: What just happened? Door: Niels Appelo

Een aantal opmerkelijke gebeurtenissen volgden elkaar eind vorige week en begin deze week in hoog tempo op. Vlak na plaatsing van dit artikel in de Katwijksche Post en op verschillende (Katwijkse) websites bleek een jonge onderneemster een flauwe boete te hebben gekregen.

Oké, het hele verhaal. Het was warm buiten en Jeanette de Waard, de jonge eigenaresse van het nieuwe Koffiebar Sjaan, dacht haar gasten een plezier te doen door tegen haar gevel, op de stoep, twee kleine tafeltjes met wat stoeltjes neer te zetten. Zonder terrasvergunning. Of het nu onwetendheid is of een kwameisjesactie; het mag niet. Onze plaatselijke gemeentelijke opsporingsambtenaren (@GOA_Katwijk) hadden strikt genomen dus gelijk toen zij verbaliseerden.

Zelf was ik er niet bij toen het gebeurde. Wel heb ik begrepen dat zowel een GOA als wat aanwezige klanten niet erg aardig tegen elkaar deden. Sjaan bleef achter met een boete.

Op Twitter ging het inmiddels los. De coulance voor jonge ondernemers was weer ver te zoeken. Een strenge, maar niet geldelijke waarschuwing leek meer op zijn plaats dan het uitschrijven van een geel briefje. Met die verschrikkelijke vraag waar schouderophalen het enige juiste antwoord op is.

‘U hoeft niet te antwoorden, maar wilt u een verklaring afleggen over waarom u zonder terrasvergunning toch een terras heeft gecreëerd?’

Terug naar Twitter. Een aantal tweeps startten een offensief vóór de eigenaresse van de koffiebar. Misschien niet meteen met als doel de boete ongedaan te krijgen, maar in ieder geval om ‘de overheid’ eens op zijn arrogante plek te zetten. Soms onbesuisd, soms netjes en gedecideerd aan het adres van @GOA_Katwijk of @gemeentekatwijk.

Maandagmorgen was daar ineens een tweet afkomstig van het account @GOA_Katwijk. Het verbaal werd omgezet in een waarschuwing. Dit kwam uit de lucht vallen.

In het bijzonder voor de koffiebareigenaresse. Via Twitter had ik dit geval gevolgd en ik vond het toch gepast om zo een jonge ondernemer te feliciteren met de kwijtschelding van 90 euro boete. Het verbaasde mij dan ook dat het haar verbaasde dat zij geen boete meer hoefde te betalen. De communicatie stokt.

Wat er zich afspeelt op de kantoren van de GOA’s weet ik niet. Hoe zij tot een besluit komen iemand een boete op te leggen, weet ik ook niet. Ik weet al helemaal niet via welke omwegen zij hebben besloten om de geldelijke sanctie om te zetten naar waarschuwing.

Daarnaast weet ik niet waarom @GOA_Katwijk aan twee sympathisanten van de eigenaresse laat weten dat ze niet hoeft te betalen, voordat de eigenaresse dat zelf weet. Het gevoel bekruipt mij dat de GOA’s dat zelf ook niet helemaal weten. Hoewel de coulance gewaardeerd wordt, doen zij zichzelf tekort door dit achteraf te beslissen en het te communiceren met de verkeerde mensen.

Ik ben nog steeds flabbergasted. Ik snap weinig van wat er nu gebeurd is en hoe de gemeentelijke opsporings- en communicatiemachine werkt. Uiteindelijk is de eigenaresse van de koffiebar blij, verwacht ik.

Het is alsof je een potje oud-Hollandsch staat te stoepranden. Je gooit keihard. Precies op de hoek van de stoeprand aan de overkant. De bal komt met een ongecontroleerde snelheid terug richting je eigen neus. Even is het zwart voor je ogen. Bloedende neus en even duizelig. Iedereen lacht. Iemand heeft het gefilmd en dat ziet er fantastisch uit. Het resultaat mag er zijn. Maar de volgende keer doen we het wel anders.

Door: Niels Appelo 

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X