Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Jongerenwerk /Welzijnskwartier preventief op survival

Blog

Welzijnskwartier preventief op survival

Afgelopen Herfstvakantie is het jongerenwerk van Welzijnskwartier wezen survivallen met een groep jongeren in de Belgische Ardennen. Dit doen ze twee keer per jaar met een groep jongeren die opvalt op straat door bijvoorbeeld gedrag, middelengebruik maar ook eenzaamheid of jonge mantelzorgers. Dit doen ze zodat de jongeren weer helemaal back to basic gaan en zo op elkaar aangewezen zijn als groep. Ze moesten bijvoorbeeld zorgen voor eten en dat ze een kampvuur gingen maken.

De jongeren moesten ook samenwerken om hun tent op te zetten in een afgelegen weiland zodat ze een plek hadden om te slapen. Tijdens verschillende activiteiten werden de jongeren uitgedaagd om hun grenzen te verleggen zowel fysiek als mentaal. Doordat de jongeren en de jongerenwerkers dit samen meemaken vormt er een hechte band tussen beide die belangrijk is voor de toekomstige samenwerking. Het jongerenwerk van Welzijnskwartier organiseert de survival i.s.m. Platform Kocon, de GGD en Politie.

Tijdens deze survival werden veel actieve outdoor activiteiten gedaan zoals klimmen, een nachtdropping, mountainbiken, teamgames en paintball. Ook hier zijn samenwerken, wederzijds respect, doorzettingsvermogen en actief bezig zijn een belangrijk onderdeel. Daarnaast is er ook een preventief programma gedaan. Hier werden dialogen en discussies met de jongeren gevoerd aan de hand van stellingen en het bordspel ‘TRIP’. Tijdens het spel werden de risico’s en gevaren besproken van groepsdruk, gebruik van alcohol en genotsmiddelengebruik op jonge leeftijd. Verder kwamen er onderwerpen zoals ‘waar wil jij over vijf jaar staan?’, ‘komt eenzaamheid ook bij jongeren voor?’ en ‘wanneer ben je mantelzorger?’. Ook politie Katwijk vervulde een actieve rol in de preventie. Tijdens dit gesprek kregen de jongeren de kans om informeel met de agenten te praten. Hier werden door de jongeren vragen gesteld en werd, door de kant van de politie ook eens te horen, wederzijds begrip gecreëerd. De jongeren gaven aan: dat de politie er niet alleen maar is om een bekeuring te geven maar ook als je vragen hebt of in de problemen zit je bij de politie terecht kan. De survival is een onderdeel van het gehele traject wat het jongerenwerk doorloopt met deze jongeren.

Deze survival was een succes en laat mooie verhalen en ervaringen achter. “De jongeren waren super enthousiast en wij zijn erg tevreden over hun inzet en doorzettingsvermogen” aldus de jongerenwerkers van Welzijnskwartier.

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X