Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/lhbti /Wat is Paarse Vrijdag? En wie doen er mee?

Blog

Wat is Paarse Vrijdag? En wie doen er mee?

Paarse Vrijdag is een dag waarop scholieren door het dragen van de kleur paars hun support laten zien aan de LHBTIQ+ gemeenschap. Paarse Vrijdag vindt elk jaar op de tweede vrijdag van december plaats, dit jaar dus op 10 december.

Wie doen er mee?

Vorig jaar hebben er een record aantal scholen mee gedaan aan #PaarseVrijdag. Waar in 2012 er nog maar 450 scholen meededen, is dit nu uitgegroeid tot ruim 1000 scholen in het Voortgezet Onderwijs

Welke Katwijkse scholen doen mee?

Vorig jaar deden het Pieter Groen College en Yuverta (Wellant Rijnsburg) voor de eerste keer mee met Paarse Vrijdag. Op beide scholen stond een informatiestand, werden Paarse bandjes uitgedeeld en droegen een groot aantal leerlingen paarse kleding. De leerlingen vonden het een groot succes en dit jaar gaan we proberen ook de andere scholen over te halen om mee te doen. Want het is belangrijk dat LHBTIQ+ leerlingen weten dat ze gesteund worden. Dit willen we gaan doen door het uitdelen van paarse armbandjes aan leerlingen van alle Katwijkse scholen. Ook willen we graag weten wat Katwijkse leerlingen er nou eigenlijk van vinden, daarom hebben we een enquête gemaakt die je hier in kunt vullen

Wil jij dat jouw school ook meedoet?
Laat het ons weten via lhbti@kattuk.nl, dan helpen we je met het organiseren. Als leerling kan je sowieso een Paarse Vrijdag pakket bij ons bestellen. In dit actiepakket zitten posters, paarse polsbandjes en stickers die je in de school kunt uitdelen.

Waarom paars?
De paarse kleur is gekozen, omdat deze in de regenboogvlag staat voor ‘spirit’. Spirit kan vertaald worden als enthousiasme.  Het is van groot belang dat men zich inzet voor de seksuele en genderdiversiteit op scholen. Scholieren en studenten hebben het recht op een veilige omgeving voor het uit de kast komen. De achterliggende gedachten is dat mensen die zich onzeker voelen over hun gender en/of geaardheid zich gesteund en gerespecteerd voelen.

Kom in actie: start een GSA
Paarse Vrijdag wordt georganiseerd door het GSA netwerk van LHBTI-belangenorganisatie COC. Een GSA (Gender and Sexuality Alliance) is een groep leerlingen en docenten die willen dat hun school veilig is voor iedereen. Of je nu homo, hetero, lesbo, bi, trans of in dubio bent. Het is niet ingewikkeld om een GSA te starten  op jouw school. Het enige wat je nodig hebt is wat lef, een flinke dosis enthousiasme en doorzettingsvermogen.

Heb je vragen en/of hulp nodig bij het starten van een GSA?
Mail dan met lhbti@kattuk.nl, dan helpen wij je mee!

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X