Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Corona1 /Wat betekent de persconferentie voor jou als jongere?

Blog

Wat betekent de persconferentie voor jou als jongere?

Het Nederlands jeugdinstituut zet alles voor je op een rij. Kort, bondig en in heldere taal!

De coronamaatregelen veranderen op 15 januari. Dat vertelden Mark Rutte en Ernst Kuipers in de coronapersconferentie op 14 januari. De nieuwe maatregelen gelden tot in ieder geval 25 januari. Het is goed nieuws: je kunt weer wat meer doen. Hier lees je wat de maatregelen voor jou betekenen.

Van laptop naar klaslokaal of collegezaal

Mbo, hbo en universiteiten gaan weer open voor fysiek onderwijs. Middelbare scholen waren al open. Dit betekent dat jij weer naar school kunt om lessen te volgen. Voor veel jongeren is het fijn dat dit weer kan, maar er zijn wel regels. Je draagt altijd en overal een wegwerpmondkapje. Het advies is om je twee keer per week te testen. En het kan gebeuren dat je af en toe alsnog online onderwijs moet volgen, bijvoorbeeld wanneer er coronagevallen in jouw klas zijn. Houd daar rekening mee.

Sporten kan weer

Ook sportlocaties en -verenigingen gaan weer open. Dat is goed nieuws, want zo kun jij aan je gezondheid blijven werken. Bij binnensporten moet je vanaf 18 jaar je QR-code laten zien.

Buiten de sportverenigingen geldt trouwens nog wel een maximum van vier personen die mogen samenkomen. Let hierop als je op straat of in het park afspreekt om te sporten met vrienden.

Ook kun je weer muziek maken, toneelspelen en andere culturele activiteiten doen. Alleen optreden mag voorlopig nog niet.

Minder vaak in quarantaine

Je hoeft niet meer in quarantaine als je minder dan acht weken geleden corona hebt gehad of minimaal een week geleden de booster, zolang je geen klachten hebt.

Betere mondkapjes op meer plekken

Iedereen van 13 jaar en ouder moet al op veel plekken een mondkapje dragen, zoals in de supermarkt en het openbaar vervoer. Nu is het advies om dat ook te doen op drukke plekken buiten. Bijvoorbeeld in winkelstraten.

Voortaan draag je een wegwerpmondkapje (type II). Dat zijn mondkapjes die je bijvoorbeeld bij de apotheek of de drogist koopt. Stoffen mondkapjes met logo’s, toffe printjes of leuke teksten moeten helaas terug in de kast.

Eerste stap

Leuk dat je weer naar de kapper of de winkel kunt, maar de horeca blijft dicht en evenementen gaan niet door. Dat is natuurlijk balen. Ook al laten de maatregelen het nog niet toe, weet dat iedereen goed snapt wat jullie nodig hebben en zoekt naar manieren om dat ook weer mogelijk te maken. Dit is de eerste stap.

Coronamoe?

Ondanks alles kun je denken: ‘Krijg wat met je maatregelen!’ En dat is logisch. De maatregelen hebben invloed op jouw ontwikkeling en op hoe je je voelt. Het is dus niet gek als je je gefrustreerd, eenzaam of depressief voelt. Om hier op een goede manier mee om te gaan kun je bij het NJi terecht voor tips tegen je coronadip. Ook vind je hier informatie en tips voor als je je alleen voelt of als je hulp nodig hebt.

Alle pagina’s voor jongeren over het coronavirus

Nederlands jeugdinstituut

Geschreven door:   Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X