Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /VVN Katwijk: ‘Zorgwekkend aantal ongelukken met zeer ernstige gevolgen’

Blog

VVN Katwijk: ‘Zorgwekkend aantal ongelukken met zeer ernstige gevolgen’

VVN Katwijk is bijzonder geschrokken van de gegevens die de gemeente recent bekend maakte met betrekking tot de verkeersveiligheid. In 2015 verloren in Katwijk twee mensen het leven en raakten 50 personen ernstig gewond. Van minder ernstige ongelukken zijn de cijfers niet bekend. De gemeente presenteerde de cijfers in antwoord op raadsvragen die gesteld zijn n.a.v. het Jaarverslag 2016 van VVN Katwijk.

VVN Katwijk-voorzitter Hannie Mulder: ,,We zijn ook bijzonder benieuwd naar de cijfers met betrekking tot de minder ernstige ongelukken en we willen ook graag weten hoe verkeers(on)veilig onze gemeente was in 2016.” Op 2 mei is het bestuur van VVN Katwijk in gesprek gegaan met twee beleidsambtenaren van de gemeente om o.a. over deze Katwijkse verkeerscijfers te spreken. De onofficiële cijfers over 2016 waren toen net binnengekomen. ,,We adviseerden de gemeente in dat gesprek om op de gemeentelijke website onder het kopje ‘Melding’ de inwoners ook de gelegenheid te bieden elk verkeersongeluk hier te melden. Communiceer dan ook helder naar de inwoners waarom deze verkeersgegevens voor de gemeente belangrijk zijn. We blijven het zeker volgen”, aldus de voorzitter.

 Trieste stijging
Mulder: ,,In 2014 hadden we in Katwijk nul verkeersdoden tegen twee in 2015. Daarbij was er sprake van één dodelijk ongeval met een bestelauto en ook één met een bromfiets. Landelijk zijn deze aantallen respectievelijk 570 en 621. Zorgelijk is de stijging van het aantal ernstige verkeersgewonden van 10 in 2014 naar 50 in 2015. Landelijk liggen deze aantallen op respectievelijk 20.700 en 21.300. Maar de registratie van deze Katwijkse cijfers baart ons als bestuur ook grote zorgen.”

Hoe registreren we in Katwijk?
Er wordt opgemerkt dat het registratiesysteem in Katwijk onvoldoende door de politie wordt gebruikt. Maar op landelijk niveau is er nu wel overleg tusen de politie en de Bond voor Verzekeraars om verbetering in deze registratie te krijgen. Veel feiten en gegevens worden blijkbaar niet geregistreerd, maar wat wel? De 50 ernstige verkeersgewonden in Katwijk van 2015 hadden met deze vervoersmiddelen te maken: personenauto (6), bestelauto (2), motor (2), bromfiets (11), fiets (11) en overige voertuigen (18). Bij de 50 ernstig verkeersgewonden is er vooral sprake van de leeftijdsgroep 25 t/m 59 jaar (28) en 60 jaar en ouder (11).

Mulder: ,,Het jaarverslag over 2016 kan iedereen bekijken op onze zeer informatieve website www.katwijk.vvn.nl.” 

Geschreven door:   Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X