Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /VVN Katwijk: ‘Geslaagde dode hoek lessen voor groep 8’

Blog

VVN Katwijk: ‘Geslaagde dode hoek lessen voor groep 8’

Kinderen van de groepen acht van Katwijkse basisscholen en de Windvang kregen vorige week hun dode hoek les. Deze les van VVN Katwijk is een verkeersles die kinderen veilig en zelfstandig in het verkeer leert fietsen door ze bewust te maken van de dode hoek bij grote voertuigen. Door ook zelf in de cabine van de vrachtwagen of achter het stuur in de bus te gaan zitten, kunnen ze zelf beleven wat die dode hoek nu eigenlijk inhoudt. In Rijnsburg is deze dode hoek les al gehouden en voor de groepen acht in Valkenburg is het donderdag 30 september zover.

Paul van Houwelingen, vrijwilliger bij VVN Katwijk en al vele jaren contactpersoon voor deze les: ,,De les bevat een stuk theorie en deze wordt met duidelijke en pakkende beelden aangeboden. Zo kijken de kinderen eerst naar een filmpje over Tommy-Boy, een korte, maar efficiënte manier om kinderen te waarschuwen voor het fietsen met een telefoon in de hand of zak en oordopjes op. En met een filmpje wordt ook vertoond waar de gevaren schuilen voor fietsende kinderen als ze in het verkeer te maken krijgen met een vrachtwagen of bus.”

Dode hoek lessen dankzij…
Met zijn collega Gerard van der Klugt, ook vrijwilliger bij VVN Katwijk, bespreekt Van Houwelingen die beelden en geeft de kinderen stof tot nadenken met al hun vragen. Dit alles vindt plaats in een ruimte die Jongerencentrum Scum in Katwijk met alle audiovisuele middelen beschikbaar stelt. Daarna gaan de kinderen naar de parkeerplaats waar met behulp van een bus van de Koninklijke Beuk en een vrachtwagen van Jongeneel Transport de kinderen die dode hoek kunnen ervaren. Van Houwelingen: ,,Drie ochtenden stelden zij hun wagens en chauffeurs beschikbaar voor dit o zo belangrijke praktische deel van de dode hoek les. En deze chauffeurs hebben met volle overtuiging hun boodschap gebracht. Het was voor hen hard werken met bijna geen tijd voor koffie of een boterham, maar met een brede lach naar de kinderen toe gaven zij hun uitleg over de dode hoek. En weet je wat? Er was ook deze ochtenden geen kind van groep acht die op de fiets in het verkeer niet met een bus of vrachtwagen te maken heeft gehad. Daarom is het ook belangrijk dat alle scholen met begeleidende leerkrachten en ouders hier hun medewerking aan verlenen.”

 

Geschreven door:   Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X