Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /VVN Katwijk: ‘Geslaagde dode hoek lessen voor groep 8’

Blog

VVN Katwijk: ‘Geslaagde dode hoek lessen voor groep 8’

Ongeveer 650 kinderen van de groepen acht van Katwijkse en Valkenburgse basisscholen en de Windvang kregen vorige week hun dode hoek les. Deze les van VVN Katwijk is een verkeersles die kinderen veilig en zelfstandig in het verkeer leert fietsen door ze bewust te maken van de dode hoek bij grote voertuigen. Door ook zelf in de cabine van de vrachtwagen of achter het stuur in de bus te gaan zitten, kunnen ze zelf beleven wat die dode hoek nu eigenlijk inhoudt. In Rijnsburg wordt deze dode hoek les op een ander tijdstip gehouden.

Paul van Houwelingen, vrijwilliger bij VVN Katwijk en al vele jaren contactpersoon van deze les voor de Katwijkse scholen : ,,De les bevat ook een stuk theorie en deze wordt met duidelijke en pakkende beelden aangeboden. Zo kijken de kinderen bij ons ook eerst naar een filmpje over Tommy-Boy, een korte, maar efficiënte manier om kinderen te waarschuwen voor het fietsen met een telefoon in de hand of zak en oordopjes op. En met een filmpje wordt ook vertoond waar de gevaren schuilen voor fietsende kinderen als ze in het verkeer te maken krijgen met een vrachtwagen of bus.”

Dode hoek lessen dankzij…

Van Houwelingen bespreekt die beelden en geeft de kinderen stof tot nadenken met al zijn vragen. Dit alles vindt plaats in een ruimte die Jongerencentrum Scum in Katwijk met alle audiovisuele middelen beschikbaar stelt. Daarna gaan de kinderen naar de parkeerplaats waar met behulp van een bus van de Koninklijke Beuk en een vrachtwagen van Jongeneel Transport de kinderen die dode hoek kunnen ervaren. Zijn collega Pieter de Vreugd, ook vrijwilliger bij VVN Katwijk, begeleidde daar de kinderen.

In Valkenburg kregen woensdagochtend 28 september vijf groepen 7 en 8 eerst de theorie op school. Deze werd verzorgd door Alinda Wolthuis en Marlene Kromhout van VVN Katwijk en het accent lag op de verkeersveiligheid en de dode hoek. Bij de vrachtwagen van Boskalis werd er door de chauffeur en Hannie Mulder van VVN Katwijk gewezen op de gevaren van de dode hoek. En al doende zittende in en staande voor de cabine konden ze het zelf ervaren.

Bevlogen chauffeurs met praktijkverhalen

Van Houwelingen: ,,Het waren in Katwijk drie ochtenden met zeer veel regen, voor het eerst sinds al die jaren. Maar mooi om te zien dat deze bedrijven weer hun wagens en chauffeurs beschikbaar stelden voor dit o zo belangrijke praktische deel van de dode hoek les. En deze chauffeurs hebben met volle overtuiging hun boodschap gebracht. Het was voor hen hard werken met bijna geen tijd voor koffie of een boterham, maar met een brede lach naar de kinderen toe gaven zij hun uitleg over de dode hoek. En weet je wat? Er was ook deze ochtenden geen kind van groep acht die op de fiets in het verkeer niet met een bus of vrachtwagen te maken heeft gehad. Daarom is het ook belangrijk dat alle scholen met begeleidende leerkrachten en ouders hier hun medewerking aan verlenen.”

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X