Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Vuurwerkverbod: info, regels, straffen en melden overlast

Blog

Vuurwerkverbod: info, regels, straffen en melden overlast

Alle info, regels, boetes, straffen en meldpunten vuurwerkoverlast op een rij

Dit jaar heeft het kabinet besloten dat er tijdens de jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk afgestoken of verkocht mag worden.

Reden eenmalig verbod 
Door het coronavirus is de werkdruk in ziekenhuizen en bij hulpverleners hoger dan normaal, door het vuurwerkverbod draagt iedereen bij aan het ontlasten van de zorg, hulpverleners, politie en BOA’s. Tijdens de jaarwisseling 2019-2020 moesten bijna 1.300 slachtoffers van vuurwerk naar het ziekenhuis of een huisartsenpost.

Inhoud verbod
Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 is het verboden om vuurwerk te verkopen, vervoeren, verzenden, afleveren en/of af te steken. De boete die je kunt krijgen als je je niet houdt aan het verbod bedraagt 100 euro (voor het in bezit zijn), 250 euro (voor het afsteken) en een aantekening in het strafblad. Afhankelijk van hoe zwaar de vuurwerkovertreding is kunnen boetes en/of straffen hoog oplopen.

Wat wel nog mag dit jaar is klein vuurwerk zoals sterretjes, knalerwten en fonteintjes afsteken. Dit valt onder vuurwerk categorie F1 en mag afgestoken worden vanaf 12 jaar.

Voor oud vuurwerk geldt dat als je minder dan 25 kilo consumentenvuurwerk thuis bewaart, je geen boete krijgt.

Meer info HIER

Halt-straf kinderen tot achttien
Jongeren tot 18 jaar die verboden vuurwerk afsteken kunnen in sommige gevallen een Halt-straf krijgen. Alleen bij lichte overtredingen kunnen ze op deze manier een boete voorkomen. De Halt-straf is een strafrechtelijke aanpak voor jongeren van 12 tot 18 jaar die een lichte strafbaar feit hebben gepleegd.

Voor meer informatie kun je hier terecht.

Melden vuurwerkoverlast
Op 28, 29 en 30 december 2020 kunt u via een privébericht op Twitter (@politiekatwijk) en Facebook meldingen maken van vuurwerkoverlast. We zijn vooral geïnteresseerd in meldingen die gaan over handel, opslag, vervoer en het afsteken van professioneel (illegaal) vuurwerk. Dit zorgt met name de laatste weken voor grote overlast en soms zware vernielingen. Graag horen we zo concreet mogelijk wat u ziet of weet en wellicht zelfs kentekens of signalementen.

U kunt uiteraard ook melding blijven maken via 0900-8844. Bel bij spoed of heterdaad altijd 112! Helemaal anoniem melding maken kan via M: 0800-7000.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Politie Katwijk (@politiekatwijk)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Politie Katwijk (@politiekatwijk)

Geschreven door:   Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X