Vuurwerkschade: hoeveel euro blaas jij jaarlijks op?
Het is alweer bijna oud en nieuw. Oliebollen, appelbeignets en natuurlijk ook het vuurwerk komen er weer aan. Wie goed luistert wordt zo nu en dan al opgeschrikt door een harde knal. Maar hoe zit het eigenlijk met dat vuurwerkgebruik onder jongeren? Ieder jaar worden er weer veel te veel dingen gesloopt. De vernielingen én de daarbij komende reparaties en vervangingen lopen jaarlijks op tot ver in de tienduizenden euro’s. Wat vinden jongeren van al het vuurwerkvandalisme? Hebben ze dit zelf wel eens gedaan of zijn ze misschien zelfs al eens bij Halt terecht gekomen?
Illegaal
Waar veel mensen nog denken dat je voor illegaal vuurwerk zelf de grens over moet, blijkt dit verre van waar te zijn. Illegaal vuurwerk blijkt eerder de norm dan de uitzondering. Ruben, 15 jaar, vertelt: “Vrienden van mij halen altijd illegaal vuurwerk. Dat is allemaal via via te krijgen.” Vriend Rick, 16 jaar, zegt lachend dat je met legaal vuurwerk ook nog geen prullenbak kunt opblazen.
Illegaal vuurwerk is ‘gewoon veel leuker’. Rick: “Het knalt harder en het is gevaarlijker! Je krijgt geen adrenalinekick van een rotje.”
Niet dat Ruben en Rick nog dingen slopen. Vroegen deden ze het wel eens, maar het is nu een te groot risico. Ruben: “Het is wel grappig, maar je verpest het voor anderen, want daardoor gaan ze strenger controleren op illegaal vuurwerk.”
Kosten
Een lantaarnpaal, verkeersborden, flitspalen, schommels, depodogs, putdeksels en glijbanen. Slechts kleine een greep uit de lange lijst met voorwerpen die voornamelijk al vóór oud en nieuw, maar ook tijdens, worden gesloopt. De vuurwerkschade en de kosten om alles te repareren of te vervangen lopen tot dik in de tienduizenden euro’s. Jeffrey, 17 jaar, denkt dat een prullenbak wel veel kost: “Een paar honderd euro ofzo?” Ruben waagt een poging op de lantaarnpaal: “Een lantaarnpaal kost wel 1000 euro denk ik? En verkeersborden gaan ook vaak kapot.”
De standaard lantaarnpalen kosten ruim 800 euro en een prullenbak al gauw 500 euro*, exclusief plaatsingskosten. En wie moet dat dan betalen? John, 15 jaar: “Het is leuk als je het doet, maar als je gepakt wordt moet je het gewoon zelf betalen.”. Ook Rick is het hiermee eens: “Natuurlijk moet de sloper betalen!”
Halt
Ruben heeft vuurwerk afgestoken op 29 december 2011, daardoor is hij bij Halt terecht gekomen voor het te vroeg afsteken van vuurwerk. “Ik had negen uur taakstraf bij jongerencentrum Scum en ook een opdracht van veertien uur.” Hij zegt dat hij de volgende keer wel beter zal nadenken voordat hij te vroeg vuurwerk afsteekt.
Ook John heeft weleens een taakstraf gehad, maar niet voor vuurwerkvandalisme. Hij vindt de taakstraffen eigenlijk best simpel. “Je moet het doen, maar spijt zul je niet krijgen. Als je iets kapot maakt heb je het waarschijnlijk gedaan uit verveling en heb je er lol meegemaakt.”
En nu?
De mogelijkheid om gepakt te worden lijkt jongeren er niet altijd van te weerhouden om dingen te slopen. Sommige jongeren die al eens een Halt straf hebben gehad denken wel twee keer na voor ze weer iets doen. Illegaal vuurwerk is een probleem. Het is duidelijk veel makkelijker te verkrijgen dan men denkt. Wellicht is strenger controleren op illegaal vuurwerk de oplossing.
Wat denken jullie hiervan? Is illegaal vuurwerk echt zo gemakkelijk te verkrijgen? En is de sloper ook de betaler? Stem op de poll en laat het weten in de comments!
[poll id=”31″]
In verband met de privacy van de geïnterviewde jongeren zijn hun namen veranderd.
*Bron: CROW (Nationaal kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte), Arjeh Cortissos van C-Commit civieltechnische specialisten en Gemeente UtrechtHALT info Vuurwerk 2012
Vuurwerk is prachtig en een mooie manier om het nieuwe jaar in te luiden.
Maar …:
- jongeren veroorzaken overlast door veel te vroeg vuurwerk af te steken of ermee te gooien. Mensen maar ook dieren zijn daar vaak bang van.
- elk jaar is er weer veel vuurwerkschade aan gebouwen, prullenbakken, containers enz.
- en onvoorzichtig vuurwerk afsteken kan nare ongelukkenveroorzaken.
Dus:
- zorg dus dat je de regels kent
- zeg ‘nee’ tegen je vrienden als je niet met vuurwerk wilt stunten
- overtreed de regels niet want dan krijg je een Halt-straf
- en steek vuurwerk veilig af zodat jij en de mensen die om je heen staan, niet gewond raken!
Halt wenst je een mooie jaarwisseling en een heel goed 2013!
Meer?
Halt stelt grenzen aan vuurwerkgebruik
Overzicht taakstraffen HALT:
Strafrichtlijnen voor jeugdige verdachten bij vuurwerkovertredingen (.pdf)
Ariënne
18/12/201220:17De sloper moet zeker betalen! Kijken of ze het dan nog steeds zo leuk vinden om duizenden euro’s de lucht in te knallen.
Arnout
18/12/201220:54De straffen zijn veel te laag. Vuurwerk is behalve dat het zonde van je geld is wel leuk hoor. Maar regels zijn er niet voor niets. Kindjes die zich daar niet ASN houden? Straffen die handel, opsluiten in alcazar, martelen in guantanomo bay, en tot een voorbeeld stellen voor de rest. Huilen zal je, geen vingers eraf? Dan maar een flink strafblad!
Kpiet
18/12/201220:58Sowieso vind ik het raar dat je vanaf 29ste al vuurwerk kan halen terwijl je het pas op de 31ste vanaf 10 uur mag afsteken. Illegaal vuurwerk zal altijd wel een probleem zijn het is idd overal te krijgen en ook zo makkelijk. Meer controle? Nee. Wat vrijer zijn in verkoop? Ja.
Het is alsof jongeren veel voorzichtiger omgaan met het illegale vuurwerk dan met de normale rotjes.
Dingen slopen met zo’n grote knal is ook veel leuker dan met een muggenscheetje. Ach…
Belle
19/12/201220:06Met Halt straffen schrik je de jongeren niet af, die straffen zijn veel te simpel en veel te kort. Harder straffen én extra controleren op illegaal vuurwerk dus.
blondie
20/12/201210:40gewoon nergens meer vuurwerk verkopen!! maar net als in amerika een groot vuurwerkshow geven! gebeuren er ook geen ongelukken en we houden dan toch veel geld over!!!!!