Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Vuurwerk? Verknal het niet voor jezelf!

Blog

Vuurwerk? Verknal het niet voor jezelf!

Informatie over het vuurwerkverbod, boetes (minimaal 100 euro), (HALT)straffen en meer..

Ga jij knallend het nieuwe jaar in? Dan kan dat dit jaar helaas niet. De verkoop- en het afsteken van vuurwerk is voor de komende jaarwisseling verboden. Dit om de extra druk op de ziekenhuizen die al zwaar belast zijn met de zorg voor coronapatiënten niet extra te belasten met mogelijke vuurwerkslachtoffers. Alleen kindervuurwerk – categorie F1, ook wel fop- of schertsvuurwerk genoemd – mag (het hele jaar) verkocht en vanaf 12 jaar afgestoken worden. Hieronder vallen onder andere kleine sterretjes, knetterballen, ijsfonteintjes en knalerwten.

Vuurwerkverbod jaarwisseling 2021-2022

Tijdens de komende jaarwisseling is verkopen, vervoeren, buitenshuis bezitten en afsteken van oudejaarsvuurwerk verboden. Het kabinet wil hiermee voorkomen dat er vuurwerkslachtoffers naar het ziekenhuis moeten. Door het coronavirus is de werkdruk in de zorg al een lange tijd te hoog.

Het vuurwerkverbod heeft 4 onderdelen:

 • Verbod op vuurwerk verkopen
  Winkeliers mogen geen oudejaarsvuurwerk verkopen. Ook niet op de laatste drie dagen van het jaar.
 • Verbod op vuurwerk afsteken
  Particulieren mogen geen oudejaarsvuurwerk afsteken. Ook niet op oudejaarsavond van 18 uur tot nieuwjaarsdag 2 uur.
 • Verbod op vuurwerk vervoeren
  Particulieren mogen geen oudejaarsvuurwerk vervoeren. De uitzondering dat 25 kg consumentenvuurwerk mag worden vervoerd, wordt voor particulieren geschrapt.
 • Verbod op vuurwerk bezitten
  Particulieren mogen buitenshuis geen oudejaarsvuurwerk bij zich hebben. Wel mogen mensen maximaal 25 kg vuurwerk thuis hebben, op een niet toegankelijke plek.

Welke boetes en straffen krijg ik voor het bezitten of afsteken van verboden vuurwerk?

De minimale boete die je kunt krijgen is € 100 en een aantekening in het strafblad. Afhankelijk van de vuurwerkovertreding kunnen de boetes of straffen flink hoger worden. Vuurwerk inleveren kan bij je gemeente of milieudienst.

Vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling 2021-2022
Er mag dit jaar geen vuurwerk worden verkocht en afgestoken. Ook mag je op straat geen vuurwerk bij je hebben of vervoeren, bijvoorbeeld in een auto. Vuurwerk dat je 2 jaar geleden hebt gekocht, mag je thuis bewaren. 

Het verbod geldt niet voor fop- en schertsvuurwerk (categorie F1), zoals:

 • trektouwtjes;
 • knalerwten;
 • sterretjes.

Boetes bij vuurwerk
Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen van minimaal € 100. U krijgt dan ook een aantekening in uw strafblad. Daardoor kunt u mogelijk geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) meer krijgen. Een VOG heeft u soms nodig voor een nieuwe baan, stage of opdracht als zzp’er of vrijwilliger.
De boete voor het afsteken van vuurwerk is € 250. Overtreedt u de regels vaker, dan is de straf zwaarder. Ook de hoeveelheid vuurwerk bepaalt de straf of boete. 

Boetes en straffen voor illegaal vuurwerk uit het buitenland
Vervoert u verboden vuurwerk uit het buitenland naar Nederland, dan krijgt u een boete of zelfs gevangenisstraf. De politie controleert extra in de grensgebieden.

Lees meer over de hoogte van de boetes of de straffen bij vuurwerk.

Halt-straf voor kinderen tot 18 jaar
Jongeren tot 18 jaar die verboden vuurwerk afsteken kunnen een Halt-straf krijgen. Bij lichte overtredingen kunnen ze zo een boete voorkomen. Jongeren krijgen dan van stichting Halt een straf om ze aan te sporen tot ander gedrag, bijvoorbeeld door rommel op te ruimen of excuses aan te bieden. Na een Halt-straf krijgen zij geen aantekening in hun strafblad.

Geen boetes voor opslag oud vuurwerk
U mag maximaal 25 kilo consumentenvuurwerk (categorie F2) thuis bewaren. Wilt u vuurwerk inleveren? Neem dan contact op met uw gemeente of milieudienst. Zij zorgen voor een veilige verwerking van dit afval.

Op de website Vraaghetdepolitie.nl vind je meer info en antwoord op veelgestelde vragen over het vuurwerkverbod jaarwisseling 2021-2022.

Gemeente: ‘Meld vuurwerkoverlast direct!’

Politie: Wat kan ik doen bij vuurwerkoverlast?

Rijksoverheid: boetes en straffen verboden vuurwerk

 

Illustratie Hanne Buitendijk

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X