Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Kattuk.tv /Vuurwerk Do’s & Don’ts 2019/2020: alle regels, info, straffen en gevaren op een rij!!

Blog

Vuurwerk Do’s & Don’ts 2019/2020: alle regels, info, straffen en gevaren op een rij!!

Heb plezier, blijf veilig en houd de boel heel!!

UPDATES
(Gemeente Katwijk): Houd de Boel Heel –  VIDEO (na lees meer)
(KatwijkActueel): Politie prankt 14-jarige presentator van jongerenkanaal Podkat (video’s onderaan bericht)

Morgen (zaterdag 28 december) start de vuurwerkverkoop. Op 28, 30 en 31 december kan je vuurwerk kopen (als je oud genoeg bent). Op zondag wordt geen vuurwerk verkocht.

Vuurwerk mag worden afgestoken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Steek je buiten die tijd vuurwerk af dan riskeer je een boete van 100 euro. Ben je onder de 18 jaar, dan ga je naar Halt. Hier krijg je dan een alternatieve straf (een leer/werkstraf van bijvoorbeeld 6 uur in plaats van gevangenisstraf).

Voor bezit en afsteken illegaal vuurwerk zijn de straffen veel hoger. Je mag maximaal 25 kilo (legaal) vuurwerk per persoon kopen.

Vuurwerkregels (via: vraag het de politie)
Ga jij knallend het nieuwe jaar in? Hartstikke mooi! Maar, bedenk dat je je vingers lelijk kan branden aan vuurwerk. Hieronder vind je links naar informatie over (illegaal) vuurwerk, regels over het afsteken van vuurwerk (tijden) en ook waar je het beste vuurwerk kunt kopen.
Illegaal Vuurwerk

Illegaal vuurwerk kan je altijd inleveren bij de politie.

Hoe steek je vuurwerk veilig af?
Wil je vuurwerk veilig afsteken? Allereerst is het belangrijk dat je je hoofd erbij houdt. Het is dus van belang dat je nuchter bent. Zorg er in ieder geval voor dat je niet teveel hebt gedronken, als je vuurwerk afsteekt. Ook is het belangrijk dat je geen kleding draagt gemaakt van (licht) ontvlambaar materiaal.

Tips veilig vuurwerk afsteken
Verder hebben we nog een aantal tips om te voorkomen dat er iets fout gaat met het afsteken van vuurwerk:

  • Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat;
  • Zet vuurwerkpijlen in een pvc­buis of in een fles. Vul de fles tot de helft met zand of water, zo weet je zeker dat deze niet omvalt;
  • Steek geen vuurwerk af wanneer je deze in de hand hebt;
  • Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) NOOIT opnieuw aan;
  • Steek vuurwerk aan met een aansteeklont;
  • Tip: zet een veiligheidsbril op als je vuurwerk gaat afsteken.

Hoe oud moet ik zijn om vuurwerk te mogen kopen?
Het ligt aan het soort vuurwerk hoe oud je moet zijn om het te mogen kopen.

Categorie F1: 12 jaar
Vuurwerk met weinig gevaar en bestemd voor gebruik in een besloten ruimte, inclusief vuurwerk dat bestemd is voor gebruik in huis. Dit heet kindervuurwerk. Kindervuurwerk, zoals sterretjes, mag je altijd kopen. Het geluidsniveau van dit vuurwerk mag 120 dB zijn op 1 meter afstand.

Categorie F2: 16 jaar
Als je 16 jaar bent, mag je consumentenvuurwerk kopen. Vuurwerk dat weinig gevaar oplevert en bestemd is voor gebruik buiten. Het geluidsniveau van dit vuurwerk mag 120 dB zijn op 8 meter afstand.

Categorie F3: 18 jaar
Vuurwerk dat middelmatig gevaar oplevert en bestemd is voor gebruik buiten in een grote open ruimte, en waarvan het geluidsniveau niet schadelijk is voor de gezondheid. Het geluidsniveau van dit vuurwerk mag 120 dB zijn op 15 meter afstand.

Wat is de boete als ik buiten de gestelde tijden vuurwerk afsteek?
De boete voor het afsteken van toegestaan consumentenvuurwerk buiten de vastgestelde tijden is €100,-. Ben je onder de 18 jaar, dan ga je naar Halt. Hier krijg je dan een alternatieve straf (een leer/werkstraf van bijvoorbeeld 6 uur in plaats van gevangenisstraf). Als je verboden illegaal vuurwerk afsteekt is de boete al snel €400,- of als je onder de 18 jaar bent 20 uur werkstraf. Let op dit is de strafeis per artikel dat je afgestoken hebt.

Vuurwerkvrije zones Katwijk
Op sommige plekken mag geen vuurwerk worden afgestoken. Op deze plekken zijn dieren aanwezig of is het fijner voor de flora en fauna. Het gaat om vijf locaties, namelijk het Ridderpark, Park Schutterswei, Dorpsweide Valkenburg, het Heerenschoolbos met dierenweide en het park Westerhaghe. Op deze plekken geldt een algeheel verbod voor het afsteken van vuurwerk.

Meer weten?
website Vraag het de politie

website Rijksoverheid 

Geschreven door:   Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X