Vuurwerk Do’s and Don’ts: alle info, vuurwerkvrije zones, regels en straffen op een rij!
Op zaterdag 28 december start de verkoop van vuurwerk. Hou het veilig en relaxed! Hieronder alle info, regels, tips, vuurwerkvrije zones, melden illegaal vuurwerk, boetes en straffen op een rij. Een beste lap tekst, maar beter weet je wel waar je mee bezig bent en wat de gevolgen kunnen zijn.
Op zaterdag 28, maandag 30 en dinsdag 31 december kan je vuurwerk kopen. Vuurwerk mag worden afgestoken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Je mag maximaal 25 kilo vuurwerk per persoon kopen. Sommige soorten vuurwerk zijn verboden.
Soorten vuurwerk
- Kinderen vanaf 12 jaar kunnen kindervuurwerk kopen. Dit is vuurwerk met weinig gevaar dat is bestemd voor gebruik in een besloten ruimte. Denk bijvoorbeeld aan sterretjes, knetterballen, ijsfonteintjes en knalerwten. Dit vuurwerk mag het hele jaar door worden afgestoken.
- Vanaf 16 jaar kan je consumentenvuurwerk kopen. Dit levert weinig gevaar op en is bestemd voor buitengebruik. Dit vuurwerk mag je alleen afsteken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur.
- Vanaf 18 jaar mag je vuurwerk kopen dat middelmatig gevaar oplevert. Dit vuurwerk is bestemd voor buitengebruik: in een grote open ruimte. Het geluidsniveau is niet schadelijk voor de gezondheid. Dit vuurwerk mag je alleen afsteken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur.
Verboden vuurwerk
De volgende vuurwerkartikelen zijn verboden:
- Vuurwerk uit categorie F3. De categorie kunt u vinden op de verpakking.
- Knalvuurwerk, zoals rotjes.
- Knalstrengen, zoals Chinese matten.
- Losse enkelschotsbuizen, zoals single shots.
- Vuurpijlen.
Illegaal vuurwerk kan je altijd inleveren bij de politie.
Legaal vuurwerk herkennen
Legaal vuurwerk moet aan een aantal eisen voldoen. Dit kan je u herkennen aan:
- Er staat ‘geschikt voor particulier gebruik’ op, een CE-keurmerk en een artikelnummer.
- Er staat een afbeelding of vermelding op van het soort vuurwerk en het effect dat je mag verwachten als je het afsteekt.
- De naam en het adres van de fabrikant en de in Nederland gevestigde importeur of handelaar staan op de verpakking.
- Er zit een gebruiksaanwijzing bij hoe u het vuurwerk hoort af te steken.
- Er moet een lontje aan het vuurwerk zitten. Dit geldt niet voor knalerwtjes, trektouwtjes, Bengaalse lucifers, ijsfonteinen en sterretjes.
Al deze gegevens moeten leesbaar zijn en geschreven in het Nederlands. Vuurwerk dat niet aan deze eisen voldoet, is niet legaal. In het bezit hebben van illegaal vuurwerk en het afsteken ervan is strafbaar. Het maken van een vuurwerkbom ook. Heb je het idee dat er bij jouw in de omgeving illegaal vuurwerk ligt opgeslagen? Of dat er vuurwerk wordt verhandeld op een manier die niet is toegestaan? Bel dan de politie via 112. Als er geen spoed is, kan je bellen met (0900) 8844. Of bel met Meld Misdaad Anoniem: (0800) 7000.
Kijk voor alle regels rondom vuurwerk, informatie over illegaal vuurwerk en tips voor uw veiligheid op:
Website Vraag het de politie
Website Rijksoverheid
Illegaal vuurwerk kan je altijd inleveren bij de politie. Openingstijden en adres politiebureau Katwijk
Vuurwerk afsteken
- Vuurwerk afsteken mag in heel Nederland alleen van op Oudejaarsdag 31 december 18.00 uur tot Nieuwjaarsnacht 1 januari 02.00 uur.
- Vuurwerk afsteken is natuurlijk ook gezellig. Denk wel aan elkaar. Dan wordt vuurwerk afsteken voor iedereen een leuk begin van het nieuwe jaar.
- Op sommige plekken is het afsteken van vuurwerk verboden. Bij overlast of vernieling kan je melding doen bij de politie of de gemeente.
- Bij baldadig gedrag of vernieling kan je direct melding doen bij de politie. Daarnaast kan je overlast of vernielingen hier melden.
Carbidschieten verboden
Carbidschieten is verboden in onze gemeente. Dit is een traditie is een traditie in plattelandsgebieden, bijvoorbeeld in Oost-Nederland. Het verbod op carbidschieten is vastgelegd in de Katwijkse APV, artikel 2:73a. Hier wordt op gehandhaafd.
Sfeervuren
Bij het aansteken van sfeervuren is het belangrijk om rekening te houden met veiligheid en de omgeving. Zorg ervoor dat het vuur geen gevaar voor anderen vormt en geen overlast veroorzaakt. Verbrand geen afval in het vuur.
6 parken vuurwerkvrij
We hebben 6 vuurwerkvrije plekken aangewezen om dieren en natuur te ontzien:
- Burgemeester de Ridderpark
- Park Het Mallegat
- Dorpsweide Valkenburg
- Heerenschoolbos met dierenweide
- Park Westerhaghe
- Speeltuin De Valkenburcht met dierenverblijf
Op deze openbare plekken geldt een verbod voor het afsteken van vuurwerk. De politie is hier niet constant aanwezig. Als je overlast ervaart, kan je dit melden.
Tips: veilig vuurwerk afsteken
- Draag een vuurwerkbril, ook als je zelf geen vuurwerk afsteekt.
- Steek vuurwerk af met een aansteeklont. Gebruik geen lucifers of aanstekers.
- Zorg dat siervuurwerk stabiel staat.
- Let op de windrichting.
- Neem afstand van het vuurwerk: minstens 8 meter.
- Steek geen vuurwerk af vanuit je hand.
- Steek altijd maar 1 stuk vuurwerk tegelijk af.
- Steek vuurwerk dat niet is afgegaan nóóit opnieuw aan.
- Wees matig met alcohol als je vuurwerk afsteekt.
- Let op omstanders.
- Gebruik oordoppen.
Kijk voor meer tips over veilig vuurwerk afsteken op www.vraaghetdepolitie.nl/vuurwerk of www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk.
Opruimen vuurwerkafval
Verzamel je vuurwerkafval in de vuurwerkzak uitgereikt door vuurwerkverkooppunt en gooi het in de restafvalcontainer of lever de zak in bij de milieustraat. Op nieuwjaarsdag worden in de ochtend enkele straten geveegd.
Welke boetes en straffen krijg ik voor het bezitten of afsteken van verboden vuurwerk?
De minimale boete die u kunt krijgen is € 100 en een aantekening in het strafblad. Afhankelijk van de vuurwerkovertreding kunnen de boetes of straffen flink hoger worden.
Boetes bij vuurwerk
Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen van minimaal € 100. U krijgt dan ook een aantekening in uw strafblad. Daardoor kunt u mogelijk geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) meer krijgen. Een VOG heeft u soms nodig voor een nieuwe baan, stage of opdracht als zzp’er of vrijwilliger.
Overtreedt u de regels vaker, dan is de straf zwaarder. Ook de hoeveelheid vuurwerk en of er sprake is van (overmatig) alcoholgebruik bepaalt de straf of boete.
Boetes en straffen voor illegaal vuurwerk uit het buitenland
Vervoer je verboden vuurwerk uit het buitenland naar Nederland, dan wordt dat in beslag genomen en krijg je een boete of zelfs gevangenisstraf. De politie controleert extra in de grensgebieden.
Lees meer over de hoogte van de boetes of de straffen bij vuurwerk.
Boetes en straffen bij misbruik van vuurwerk tegen hulpverleners
Justitie treedt streng op bij geweld tegen hulpverleners (zoals politie en brandweer). Wie vuurwerk naar hulpverleners gooit, moet rekening houden met een verdrievoudiging van de strafeis (boete of celstraf).
Halt-straf voor kinderen tot 18 jaar
Jongeren tot 18 jaar die verboden vuurwerk afsteken kunnen een Halt-straf krijgen. Bij lichte overtredingen kunnen ze zo een boete voorkomen. Jongeren krijgen dan van stichting Halt een straf om ze aan te sporen tot ander gedrag, bijvoorbeeld door rommel op te ruimen of excuses aan te bieden. Na een Halt-straf krijgen zij geen aantekening in hun strafblad.
Kinderen onder de 12 en vuurwerk
Kinderen onder de 12 kunnen geen straf of boete krijgen. Dus ook niet als ze vuurwerk afsteken of in hun bezit hebben. De politie kan wel besluiten tot een onderzoek. De politie kijkt dan samen met het Openbaar Ministerie, de Raad voor de Kinderbescherming of Veilig Thuis hoe de situatie bij het kind thuis is. In ernstige gevallen is een maatregel (zoals ondertoezichtstelling) mogelijk. Ook kan melding worden gedaan bij een zorginstelling.
Wet- en regelgeving
Geen reacties