Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Jongerenwerk /Voorlichting borstonderzoek voor de meiden van Scum

Blog

Voorlichting borstonderzoek voor de meiden van Scum

De jonge meiden van Scum Katwijk en andere geïnteresseerde  meiden die ze hadden meegenomen hebben afgelopen maandag voorlichting gekregen over het belang van zelf je borsten onderzoeken. 

Dit is naar aanleiding van enkele vragen die de meiden zelf hadden. Daar is het jongerenwerk van het Welzijnskwartier mee aan de slag gegaan en zijn de samenwerking aan gegaan met Katelijne Ferman, jeugdverpleegkundige van de GGD, werkzaam  vanuit CJG Katwijk

De voorlichting bestond uit:                                                                                                                                       
1. Waarop moet je letten en hoe moet je voelen en kijken. 
2. Wat is normaal, zoals groeistrepen en wanneer moet je echt een dokter raadplegen.
3. Ervaringsdeskundige die haar verhaal met de meiden deelde  
4. SOA, anticonceptie en bevalling’s verhalen kwamen ook nog volop aan bod

Er waren  15 meiden die aan de voorlichting meededen, ze vonden het interessant en leuk. Opvallend was dat eerder bij jongerenwerk bijna alle meiden aangaven dat er thuis, op school onderling eigenlijk niet over borstenonderzoek wordt gesproken.  Terwijl het juist heel belangrijk is dat vrouwen er jong mee beginnen, zodat mochten er veranderingen optreden zij er zo vroeg mogelijk bij zijn. En bij zorgen is het altijd goed om je huisarts te bezoeken.

Vanuit het jongerenwerk waren wij erg verrast dat onderwerpen zoals zelf borstonderzoek eigenlijk nergens aanbod komen, dat de jonge meiden het eng en lastig vinden is begrijpelijk. Juist daarom is het jongerenwerk erg belangrijk, de werkers hebben een vertrouwingsband met de jongeren waardoor het voor de jongeren makkelijker is om vragen te stellen. Geen vraag is te gek, de jongerenwerkers staan open voor eigenlijk alle onderwerpen.

Het is ook niet uitgesloten dat deze voorlichting in andere jongerencentra’s wordt gegeven.

 

Geschreven door: Welzijnskwartier

Geen reacties

Laat een reactie achter

X