Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Bestuur Politiek /Voor iedereen een plek bij Planck

Blog

Voor iedereen een plek bij Planck

Het college wil nieuwe ontmoetingsplekken in onze gemeente. Op maandagochtend een cursus Engels? Op woensdagmiddag voorlezen in de bibliotheek? Of komt u voor hulp met het invullen van een formulier en drinkt u gelijk een kop koffie met een bekende die u tegenkomt bij Planck? Het kan straks allemaal in de twee locaties van Planck die zijn gevestigd in de Burgt en aan het Emmaplein.

Al jaren wordt er gesproken over een nieuwe plek voor eerst de bibliotheek en later ook voor de muziekschool en K&O. Drie organisaties waar onze inwoners met veel plezier gebruik van maken. Met Planck, de toekomstige fusieorganisatie van de drie, in de Burgt en aan het Emmaplein, zijn er straks twee geweldige plekken waar voor iedereen wat te doen is en wordt er na een lange periode van onzekerheid een definitieve keuze gemaakt.

Sonny Spek: ‘We kiezen voor echte huizen van de buurt. Een plek waar je zo naar binnenloopt. Er is altijd wat te doen en altijd de mogelijkheid voor een praatje. Dat hebben we nodig in onze dorpen. Dichtbij huis kun je jezelf ontwikkelen of genieten van muziek. Voor jong en oud, voor alle dorpen en voor iedereen toegankelijk. Ik ben er trots op dat zoveel mensen hieraan gewerkt hebben, veel mensen plezier aan gaan beleven en we dit langlopende dossier kunnen afronden.’

Jarenlange zoektocht

Er wordt al meer dan 20 jaar gezocht naar een geschikte locatie voor de bibliotheek en later ook voor de muziekschool en K&O. De drie organisaties betekenen veel voor inwoners. Met de bundeling van hun krachten in de fusieorganisatie Planck en moderne gebouwen kunnen zij hun activiteiten uitbreiden. In 2023 kocht de gemeente de locatie aan het Emmaplein. In combinatie met de Burgt kon Planck werkelijkheid worden.

Aantrekkingskracht

Planck zal voor meer bezoekers in de winkelcentra van beide dorpen zorgen. En de gebouwen zijn multifunctioneel. Meerdere organisaties en verenigingen kunnen hier terecht. Het college vindt het belangrijk dat gebouwen zo goed mogelijk gebruikt worden. De verbouwing van het Emmaplein kost 3,2 miljoen euro en van de Burgt 6,8 miljoen. Vorig jaar heeft de gemeente het pand aan het Emmaplein gekocht voor 3,1 miljoen euro. Dit is een hoge investering, maar de jaarlijkse kosten nemen uiteindelijk af, omdat de organisaties beter met elkaar gaan samenwerken. Dit geld is eerder al gereserveerd door de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt binnenkort een besluit over de plannen.

De Burgt

In de Burgt bevindt zich straks de hoofdbibliotheek. Veel boeken dus en allerlei hoekjes waar je rustig een boek kunt uitzoeken of je (klein)kind kunt voorlezen. Op de traptribune vinden lezingen of cursussen plaats en er is een grote zaal voor concerten en optredens. Nog even napraten of een krantje lezen kan in het grand café. De Burgt blijft ook een thuis voor het centrum voor Jeugd en Gezin, het Welzijnskwartier, het wijkteam, de biljartvereniging, de kinderopvang, de logopedie, de formulierenbrigade, het digiTaalhuis.

Emmaplein

Planck aan het Emmaplein gaat niet alleen zorgen voor een plek waar van alles te doen is, maar ook voor een levendig Emmaplein. Ook hier kunnen inwoners in ruimtes cursussen en workshops volgen en boeken lenen. De kelder van het gebouw betrekken we bij Planck. Hier komt ook een traptribune, waar dan ook lezingen mogelijk zijn. In een kleine theaterzaal kunnen optredens plaatsvinden. Op het gezellige Emmaplein doet u straks een bak koffie! Ook verwachten we dat het gehele Emmaplein een levendigere plek zal worden.

Parkeren

In het centrum extra voorzieningen maken is altijd een uitdaging. Er is niet veel ruimte. Parkeren is bijvoorbeeld een belangrijk aandachtspunt. Bij het Emmaplein kunnen bezoekers met de auto gebruik maken van de parkeergarage onder de Boulevard. Voor de Burgt is het ingewikkelder. Op sommige momenten zullen bezoekers ook uit moeten wijken naar parkeerplekken verder gelegen in de wijk. De parkeerruimte voor nieuwe initiatieven in de toekomst wordt hiermee wel beperkter.

Vragen?

Inwoners die vragen hebben kunnen die donderdag om 16:00 uur live stellen aan wethouder Sonny Spek en Rozemarijn Timmer van Planck. En wil je alvast een kijk je nemen? Bekijk dan de video.

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X