Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Verscherpte controle horeca Katwijk. Geen alcohol onder 16. Geen toegang 16- na 22 uur.

Blog

Verscherpte controle horeca Katwijk. Geen alcohol onder 16. Geen toegang 16- na 22 uur.

Horecagelegenheden in Katwijk krijgen de komende maanden onverwachts bezoek van controleurs. Zij gaan specifiek controleren op het schenken van alcohol aan personen onder de 16 jaar en het toelaten van personen onder de 16 jaar na 22.00 uur tot een bar, café of discotheek.

Geen alcohol onder 16
Katwijk wil alcoholgebruik onder jongeren zo veel mogelijk voorkomen. Het is verboden alcohol te verkopen en/of te schenken aan personen jonger dan 16 jaar. Toch gebeurt dit in de praktijk regelmatig. In Katwijk is het niet toegestaan om personen onder de 16 jaar in een café of discotheek aanwezig te laten zijn na 22:00 uur. Ook dit verbod wordt niet altijd nageleefd.

Horeca en ouders geïnformeerd
De controles zijn uitvoerig besproken met de horecaondernemers in het centrum van Katwijk. Zij hebben beloofd zich te houden aan het beleid en geen alcohol aan 16-minners te verstrekken en hen binnen te laten (zijn) na 22.00 uur. Ouders van 14- en 15-jarigen zijn met een brief geïnformeerd over de controles. Daarbij is hen gevraagd het drinkgedrag van hun kind bespreekbaar te maken en regels te stellen met betrekking tot alcoholgebruik van hun kind.

Blijvende schade
Uit onderzoek blijkt dat jongeren die veel of op jonge leeftijd alcohol drinken slechter onthouden, zich slechter kunnen concentreren, slechter kunnen plannen en minder nadenken over hun beslissingen. Kort gezegd betekent dit dat drinkende jongeren minder goede schoolresultaten behalen. Schade door alcohol bij volwassenen is blijvend. Het is zeer waarschijnlijk dat de schade die bij jongeren ontstaat ook blijvend is. Dit betekent een levenslange en onnodige achterstand. De maatschappelijke schade van alcoholgebruik is enorm. Overlast en schade als gevolg van overmatig alcoholgebruik ligt in Europa op 160 miljard euro per jaar. Dat is maar liefst 400 euro per persoon per jaar.

Jongeren luisteren wel
Uit een recent onderzoek in de gemeente Teylingen blijkt dat ouders niet altijd over alcoholgebruik willen beginnen, omdat ze al over zoveel (belangrijkere) zaken ruzie maken met hun kinderen. De jongeren uit dit onderzoek vinden het echter volstrekt normaal dat hun ouders zich daar wel mee bemoeien en ze houden ook wel degelijk rekening met wat hun ouders vinden, al laten ze dit niet expliciet merken aan hun ouders.

 Wat te doen
Andere opvallende uitkomsten zijn dat ouders het alcoholgebruik van hun kind onderschatten. Onder andere omdat zij het drinken van alcohol binnenshuis (gemiddeld gaat het dan om relatief kleine hoeveelheden ) vergelijken met het drinkgedrag buitenshuis. Het onderzoek laat echter zien dat jongeren voornamelijk veel drinken in het weekend tijdens het uitgaan of op andere momenten dat zij samen zijn met hun leeftijdgenoten. Voor ouders is het dan ook belangrijk het drinkgedrag van hun kind bespreekbaar te maken, de gevaren van (overmatig) alcoholgebruik aan te geven en regels te stellen.

Plezier
Het is zeker belangrijk dat jongeren onder de 16 jaar zich ook kunnen vermaken. Dat kan prima zonder alcohol en op andere plaatsen dan in een café, bijvoorbeeld in een jongerencentrum of op een sportverenging.

Advies & tips
Voor advies en tips zijn onderstaande websites geschikt:

Trimbos https://www.hoepakjijdataan.nl

Trimbos: https://www.uwkindenalcohol.nl/

Geschreven door:   Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X