Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Veroudering van de jongeren

Blog

Veroudering van de jongeren

Deze titel kwam in mijn gedachten tijdens een avondje uit, ik keek wat om me heen en vroeg mezelf af hoe oud de mensen waren die om me heen stonden. Na wat gesprekjes en wat rond te hebben gevraagd kwam ik erachter dat de leeftijd lager was dan ik eigenlijk dacht, en dat verbaasde mij. Nu heb ik het gevoel dat ik niet de enige ben natuurlijk, het zal je dan ook niet ontgaan zijn dat jonge mensen onder de 16 er vaak ouder uitzien. Op zich is dat niet verkeerd natuurlijk maar het kan enige problemen/misverstanden veroorzaken. Stel je even deze scenario eens voor: Je bent met je matties een avondje stappen in de Cas, Stairs of Bock, het is lekker gezellig en de alcohol vloeit rijkelijk met mate. Halverwege de avond zie je die blonde chick staan die je eerder die avond ook al was opgevallen. Gehuld in een strakke spijkerbroek en een goedgevuld topje, leuk koppie erboven en goede dansmoves. Aangezien je de nodige drankjes op hebt voel je jezelf best wel een held en besluit je er op af te stappen. Waarom? Omdat je een single boy bent van 24 die graag omgeven is met vrouwelijk schoon en omdat je een vriendin wilt. (Ik praat nu even voor de mannen.)

Dus zo gezegd zo gedaan, je stapt erop af en maakt een praatje, alles gaat goed en de klik is er meteen. Maar een uur en 3 biertjes later kom je erachter hoe oud ze is, dit kan dan even een klein schokje geven.. 16 jaar! Oftewel: te jong voor iemand van 24. Je ging er van uit dat deze meid wel in dezelfde leeftijdscategorie viel omdat ze er volwassen uizag en zich daar naar ook kleedde maar niets daarvan is waar. Nu ben ik niet degene die zegt dat zo’n relatie niet kan werken het is alleen vele malen moeilijker aangezien de leeftijd een grote rol speelt.

Hoe dit komt? Goeie vraag! Ligt het aan het weer? Zit er iets in het kraanwater?
Geen van beide, ik denk dat het te maken heeft dat kinderen steeds jonger volwassener worden en meer bezig zijn met uiterlijk én dat er tegenwoordig  meer hormonen worden toegevoegd aan ons voedsel.

Nu zijn hier natuurlijk meerde theorieën over, maar als je goed kijkt kan je niet ontkennen dat er een groot verschil is tussen de jongeren van toen en nu. Zo speelde ikzelf nog op m’n 14e met lego (Lego rulezz!) en vandaag de dag zitten ze de hele tijd met hun iphone in de hand en aan de pc gekluisterd. Dit is natuurijk een eigen keuze en ik weet dat de maatschappij ook veranderd is, heb alleen het gevoel dat jongeren vandaag de dag sneller volwassen worden en niet meer genieten van het “kind” zijn.

Maar goed, alles gaat zoals het gaat en er is niks wat we eraan kunnen doen, behalve er naar kijken en beseffen dat tijden en mensen veranderen.

Geschreven door: Tuinkabouter

Comments: 3

 • Aagje

  Beantwoorden 07/06/201223:30

  Ik weet het niet hoor, maar op mijn 14e werkte ik, kreeg ik geen zakgeld meer en rookte ik al een half jaar stiekem!
  Ook bij mij is er pas op mijn 18e toevallig een keer gevraagd naar mijn leeftijd met biertjes halen en had je uiteraard ook dat ene echte snoepje in je klasjaar zitten die met ‘grote’ 16-18jarigen omging… Ben je dat nu al kwijt?

  • blondie

   Beantwoorden 08/06/201211:08

   Hi aagje wat wil je nou eigenlijk zeggen?? Snap er niks van!!

   • Aagje

    Beantwoorden 11/06/201212:19

    Mijn reactie moet je lezen na eerst nog even de een-na-laatste alinea door te nemen.
    14-jarigen met lego spelen en blabla.
    Ik ben nu ook 27 ondertussen en 16-jarigen worden dan steeds jonger en kleiner voor je gevoel.
    Maar omdat ze nu een iPhone hebben en jij vroeger een nintendo 8-bit (waar overigens ook hele volkstammen aan vastgekluisterd zaten!) verandert er niet zoveel aan.

    Ikzelf voelde me met mijn 14e – 16e ook al een hele beer. En met mij eigenlijk iedereen die ik toen kende.

Laat een reactie achter

X