Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Verkeersveiligheid in 2023 in onze gemeente Katwijk… we kunnen aan de bak met elkaar!  

Blog

Verkeersveiligheid in 2023 in onze gemeente Katwijk… we kunnen aan de bak met elkaar!  

Onder jongeren in de leeftijd 12 t/m 24 jaar valt 24% van de verkeersslachtoffers

De voorlopige jaarcijfers in de BLIQ-verkeersveiligheidsrapportage 2023 geven alle redenen om met elkaar keihard te werken aan een verbetering van de veiligheid in het verkeer. Het aantal verkeersongevallen in 2023 bedroeg 264 (in 2022 281), het aantal gewonden 179 (in 2022 160) en in deze jaren waren er gelukkig geen verkeersongevallen met dodelijke afloop.

Opvallend is dat er in de maand juni 2023 de meeste ongevallen plaatsvonden. Onder jongeren in de leeftijd 12 t/m 24 jaar valt 24% van de verkeersslachtoffers. De voetgangers, fietsers, e-bikers en bromfietsers maken 86% van de verkeersslachtoffers uit. Maar… het werkelijke aantal verkeersongevallen, gewonden enz. kan vele malen hoger liggen omdat met de gehanteerde methodiek slechts 25% van de ongevallen wordt geregistreerd. VVN Katwijk ziet hierin voor iedereen een uitdaging om deze aantallen voor de gemeente Katwijk te verlagen, want het verkeer zijn we toch met elkaar?

In deze rapportage wordt ook benoemd dat de snelheid een sterke relatie heeft met de verkeersveiligheid. En dan hebben we het zeker niet alleen over het autoverkeer op het Katwijkse wegennet. Wat te denken van het grote aantal e-bikes, fatbikes en opkomende fatbikes op zeker fietspaden die niet direct in de breedte meegroeien!

In de top tien van meest onveilige trajecten binnen onze gemeente zijn respectievelijk de Hoofdstraat / Katwijkerweg / Voorschoterweg, Rijnstraat en Koningin Julianalaan (de laatste steeg van plek 31 naar plek 3) die (negatief) opvallen. In de top tien van de meest onveilige kruispunten zijn Groen van Prinstererweg / Hoorneslaan / Noordduinseweg, Vinkenweg / Voorhouterweg, Castellumplein / Hoofdstraat / Veerpad en Koningin Julianalaan / Prinses Marijkelaan (de laatste steeg van plek 44 naar plek 4!) die opvallen. VVN Katwijk pleit om die reden dan ook voor gerichte gedragscampagnes en met speciale aandacht voor de jongeren in het verkeer.

Waar vind ik het allemaal terug?

Voor meer informatie over VVN Katwijk kunt u terecht op de website https://vvn.nl. Klik daar aan ‘In je buurt’, kies ‘Zuid-Holland’ en ‘Katwijk’. Daar vindt u ook het jaarverslag 2023 om op uw gemak terug te lezen, maar ook met meer lokaal nieuws in woord en beeld. Zo kunt u zich daar ook al aanmelden voor de jaarlijkse scootmobieldag die VVN Katwijk woensdag 8 mei van 10.30 – 15.00 uur organiseert. Dat kan ook bij Truus Gerse van VVN Katwijk (071-4031713 en / of truusgerse@gmail.com). Want ook deze scootmobielgroep is een groep kwetsbare verkeersdeelnemers.

 

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X