Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/CDA /Vandaag Coming Out Dag. Katwijk hijst regenboogvlag op Zeeweg

Blog

Vandaag Coming Out Dag. Katwijk hijst regenboogvlag op Zeeweg

Vandaag is het de jaarlijkse Coming Out Dag en wordt aandacht besteed aan het moment dat een homolesbiennebiseksueel of transgender (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen oftewel de coming-out. Om de boodschap kracht bij te zetten en de LHBT-gemeenschap een steun in de rug te geven worden in meer dan 130 gemeenten Regenboogvlaggen opgehangen op gemeentehuizen en andere openbare plekken.

Vorig jaar was er nogal wat gedoe over het al dan niet ophangen van een Regenboogvlag in Katwijk. Wel ophangen/niet ophangen. Wel op het gemeentehuis/niet op het gemeentehuis. En toen die eindelijk hing aan de Zeeweg was die binnen no-time weer gejat

Anyway: vandaag hangt ie er weer! Aan de speciale vlaggenmast op de Zeeweg, bij de rotonde voor het gemeentehuis. Hopelijk blijft u nu wel tot zonsondergang hangen.

Hierna nog wat (nieuws)berichten en berichten van Facebook over het hijsen van de vlag in Katwijk.

AllesoverKatwijk.nl
De regenboogvlag wappert vandaag weer aan de Zeeweg in Katwijk. De vlag wordt gehesen voor de internationale ‘Coming Out Day’. Een dag die aandacht vraagt voor homo’s, lesbiennes en transgenders die uit de kast willen komen.

Vorig jaar was er een hoop ophef over het hijsen van de vlag. Het college van burgemeester en wethouders wilden de regenboog toen in de kast laten, maar dat leverde kritiek op van een aantal raadsleden. Er werd door Hart Voor Katwijk een motie ingediend om het symbool alsnog te hijsen, maar deze werd verworpen.

Uiteindelijk werd er toch een compromis gesloten. De vlag mocht niet boven het gemeentehuis, maar wel aan de overkant van de straat aan een gemeentelijke vlaggenstok.

De vlag heeft het daar vorig jaar niet lang volgehouden. Diezelfde dag nog was hij plotseling verdwenen.

Een recordaantal van meer dan 130 gemeenten hijsen vandaag de regenboogvlag.

Facebook CDA
Onze raadsleden Bas Drinkwaard en Irene van der Plas waren vanochtend aanwezig bij het hijsen van de regenboogvlag aan de gemeentelijke vlaggenmast aan de Zeeweg i.v.m. Coming Out Dag. Op Coming Out Dag wordt benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn en zich geaccepteerd en (sociaal) veilig moet kunnen voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit.
Voor het CDA is het een kernwaarde dat iedereen mee kan doen in de maatschappij en dat iedereen er mag zijn. Voor sommige groepen in onze samenleving is dat nog steeds niet vanzelfsprekend.

Facebook De Lokalen
Op de ‘Coming Out Day’ dinsdag 11 oktober werd in aanwezigheid van fractievertegenwoordigers, ook De Lokalen, van de Katwijkse raad door vertegenwoordigers van het C.O.C. Leiden de regenboogvlag gehesen bij de rotonde voor het gemeentehuis. 

Als je vandaag daar voorbij rijdt sta dan even (geestelijk) stil bij het ‘waarom van deze vlag en dag’. Ieder mens mag er zijn en er ook zijn zoals hij / zij is. 
Gijsbert Schrijvers van HvK dank voor wederom dit initiatief en Irene van der Plas van het CDA dank voor het schieten van deze foto.

Via Hart voor Katwijk
COC NEDERLAND – Op dinsdag 11 oktober is het Coming Out Dag en de voorbereidingen zijn in volle gang. Op dit moment hebben al een recordaantal van meer dan 130 gemeenten aangekondigd om de regenboogvlag te hijsen en (vaak samen met COC-verenigingen) activiteiten te organiseren. Ook scholen, sportclubs, maatschappelijke instellingen, provinciehuizen en ministeries doen mee.

Op Coming Out Dag wordt benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. De vlaggen worden op 11 oktober tussen 16.00 en 17.00 uur gehesen. Deze actie is op Twitter te volgen via #regenboogvlag2016 en #comingoutdag2016.

Regenboogvlag
Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit voor LHBT’s. De vlaggen worden gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. Een zichtbare aanmoediging van de gemeenten voor LHBT-inwoners zelf, maar ook voor alle inwoners en organisaties om zich daarvoor in te zetten.

Het hele jaar door
De boodschap van Coming Out Dag geldt het hele jaar. In 2009 riep op initiatief van het COC de toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk de datum 11 oktober uit tot Nationale Coming Out Dag, om daarmee de sociale acceptatie van LHBT’s te bevorderen.

Al sinds 2008 heeft een aantal zogenaamde Regenbooggemeenten afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Coming Out Dag is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement van lokale bestuurders, die zich hiermee ambassadeurs tonen voor verbetering van de positie van LHBT-medeburgers.

Geschreven door: Redactie

Laat een reactie achter

X