Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Bevrijding /Toen vs Nu: Ouderen vertellen hun bevrijdingsverhaal

Blog

Toen vs Nu: Ouderen vertellen hun bevrijdingsverhaal

Verslag en foto’s van de interviews met ouderen over oorlog en bevrijding in het kader van het project Toen vs. Nu

Verslag door Margreet Gillebaard en foto’s door Wesley Mastenbroek en Paul van Houten

‘Die oorlog vergeet ik nooit meer’
De Nederlandse vlag wapperde fier bij de ingang van Huis van de Buurt “De Zwanenburg” in Katwijk op Bevrijdingsdag 2021.

In de grote zaal waar normaliter allerlei activiteiten voor ouderen plaatsvinden, was nu ruimte gemaakt voor een expositie met verhalen en foto’s van inwoners uit de gemeente Katwijk die de Tweede Wereldoorlog doorleefd hebben. Als kleutertje van amper 4 jaar of als jongere van 14 of 18 jaar. Daarnaast waren er ook indrukwekkende foto’s van Katwijkse jongeren die in 2019 Auschwitz bezocht hebben.

De heren Dick van Leeuwen, Pim Hofkes, Bert Bouhuys, Frederik Haselhoff,  Jan van Rijn, Jaap van Beelen en zijn zusje Aafke Ouwehand-van Beelen en mevrouw Janna Freke Messemaker reageerden  in 2020 spontaan op een oproep van Welzijnskwartier en de Algemene Ouderen Bond Katwijk (AOBK) om hun herinneringen aan de oorlog te delen. Dit resulteerde in 7 uitgewerkte interviews die als verhalen terug te vinden zijn op de website van de AOBK Uitgelicht · Algemene Ouderen Bond Katwijk (aobk.nl)

Op 5 mei 2021 waren deze ouderen te gast in de grote zaal van de Zwanenburg. Onder leiding van Maria van der Plas en Margreet Gillebaart (beiden actief als sociaal werker bij Welzijnskwartier) werd in groepsverband teruggeblikt op hun leven tijdens de pittige oorlogsjaren. Er was herkenning wat het geluid van vallende bommen met je deed als kind. De knagende pijn die je in je hele lijf voelde wat veroorzaakt werd door het lijden van honger. Hoe je als kind angstig in bed lag toen er talloze vliegtuigen overvlogen met zwaar ronkende motoren:  “Nooit vergeet ik het geluid van die vliegtuigen en al helemaal niet  het gebonk van de stampende laarzen van de Duitse soldaten die door de straat marcheerden.” “Op verschillende plekken waren landmijnen begraven. Ik was er getuige van dat daar 2 jonge jongens opgeblazen werden.” “School? Dat was er niet in de kampen waarin ik als klein jongetje met mijn broertje en moeder gevangen zat in Nederlands Indië.”

Hoe de aanwezige ouderen destijds als jongere de oorlog beleefd hebben is heel uiteenlopend. Een aantal van hen moesten met hun familie, door de bouw van de  Atlantic Wall noodgedwongen uit Katwijk verhuizen. Weg uit je vertrouwde omgeving en maar afwachten waar je terecht komt. De vrijheid om te doen en te laten wat je wilde, ontbrak aan alle kanten. Maar je waardeerde des te meer wat wel kon al was dat niet veel.

De aanwezige ouderen sloten deze bijeenkomst af met een boodschap aan de jongeren van nu: “Leef met respect voor de mensen om je heen en wees dankbaar voor wat je hebt.”

www.kattuk.nl/bevrijding

Bekijk de foto’s hieronder…

Geschreven door:   Welzijnskwartier

Comment: 1

  • Nico van Beelen

    Beantwoorden 12/05/202118:10

    Geweldig gedaan Arno, het was een indrukwekkende ochtend wat ik de hele dag niet meer heb kunnen loslaten. De combinatie foto’s van jullie bezoek aan Auschwitz en de verhalen van de ouderen gaf een perfecte weergave van het uitgangspunt oorlog, jongeren en ouderen.
    Bedankt ook nog voor je mooie boekwerk, ik heb het veel mensen laten zien en allen waren diep onder indruk. Heel mooi allemaal met een geslaagd project.
    Nico van Beelen.

Laat een reactie achter

X